zondag, juni 14, 2015

Noten en walnotentaart

Noten (walnoten, hazelnoten, amandelen, cashewnoten en pistachenoten) maken een groot deel uit van mijn dieet. Dagelijks een hoeveelheid. Wel meer dan een hoeveelheid. Ik vind ze lekker, maar duur.

Noten groeien niet in het westen van Nederland. Daarvoor moet je verder Nederland in.
In 2012 kon ik ten zuiden van Rotterdam een vijf kilo ongepelde hazelnoten afhalen die vanaf de Veluwe hierheen getransporteerd werden.

Dat pellen was best een werk, en tijdens het bewerken van de noten verdwenen er al veel in mijn mond. Dan nog even roosteren in de oven.
Toch was het werk lonend. Zeker toen ik er handigheid in kreeg.

Dit jaar koop ik noten. Vrijwel altijd bij de Turkse supermarkt. Noten stijgen jaarlijks in prijs. Op Marktplaats kijk ik dan vaak rond naar noten. Maar dan heb je de afstand. Niet lonend......

Dat noten gezond zijn is wetenschappelijk bewezen. Het verlaagt de sterftekans met 20% Alle soorten doodsoorzaken en niet alleen  hartziekten, diabetes type 2, galstenen en diverticulitis. Dagelijks een handje noten bevordert de gezondheid heet het nu. Een handje dus.
De laatste tijd was het vaak in het nieuws, alsof het actueel nieuws is. Dat is onjuist. In 2013 publiceerde Medisch Contact er over.

Wat zit er in de hazelnoot? klik naar de MoermanVereniging: Proteïnen, eiwitten, complexe koolhydraten en onverzadigde vetten zoals linolzuur.

Een lekkere suikervrije walnotentaartrecept is dit:





125 gram roomboter Roomboter smelten

75 gram honing langzaam aan de roomboter toevoegen

beetje vanillepoeder langzaam aan de roomboter toevoegen

2 eieren Eieren er één voor één doorheen kloppen

100 gram volkorenmeel Aan de voorgaande ingrediënten toevoegen

3,5 gram gist Aan de voorgaande ingrediënten toevoegen


Maak er een deegbeslag van

100 grram gemalen walnoten Roer deze er op het laatst aan toe





Verwarm de oven voor tot 160 graden. Doe het deeg in een vorm. Bak het in 25 minuten gaar




Onlangs was er een verzoek of ik een appeltaart wilde bakken, wat ik deed. Maar mijn manier van eten is gewijzigd. Ik maakte toen ook een broodje van heerlijk biologisch meel, kardemom, kaneel en rozijnen.  Ik was de enige die het at.
Veel mensen zeggen wel dat ze voorbeeldig leven en eten, maar de werkelijkheid wijkt gewoon kilometers af van wat beweerd wordt.

De noten zullen nog duurder worden. Onlangs kwam te vaak in het nieuws dat dagelijks een handvol noten de gezondheid bevordert.


6 opmerkingen:

  1. Klinkt heerlijk, ik ben dol op kardemom. Maar.... wat bedoel jij met vanillepoeder als t suikervrij is?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben ook dol op noten en kook en bak er regelmatig mee. Desondanks is mijn sterftekans nog altijd 100% ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Marlimma, vanillepoeder is gemalen vanillestokjes,te koop bij biowinkels.
    @Anoniem < 3

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hahaha, ik weet een hazelnootstruik in Voorburg !!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Moet het deeg niet eerst rijzen?

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Anneli ook zandgrond
    @Loes, het deeg wordt door rijzen mooier. Als je snel wat wil maken, dan niet. Anders wel

    BeantwoordenVerwijderen