maandag, juni 29, 2015

Wij komen liever tijd, dan geld tekort

De Britse zondagskrant The Observer hield een enquete en daaruit bleek dat wij liever tijd dan geld tekort komen.  Zelfs blijven we liever dezelfde uren werken voor meer loon, dan minder uren voor hetzelfde loon.

Wat? Mensen werken liever langer voor hetzelfde geld, dan korter voor hetzelfde geld?  Waarom dan?

Het zit zo. Mensen denken vaak dat ze net dat beetje meer moeten verdienen om echt zorgeloos te kunnen leven. Het gaat niet om de kale bedragen, maar om de gedachten eromheen. Hoe je met geld omgaat, om datgene te realiseren wat je echt belangrijk vindt.

Het zijn de onbewuste opvattingen over geld.


Als je je niet bewust bent over jouw emoties met geld, dan moet je inzicht krijgen over je onbewuste drijfveren en geldgedrag die daaraan ten grondslag ligt.


Een stappenplan uit het boek is:

  1. Bepaal je persoonlijke waarde. Weet hoe waardevol je diensten zijn, is een eerste stap in meer geld aantrekken
  2. Breng je geldstromen in kaart. Wat komt er binnen en waar geef je ongemerkt geld aan uit? Wat kan anders
  3. Door het in kaart brengen van geldstromen, weet je waar geld weg lekt. Is voor mij moeilijk, want sommige dingen vind ik te belangrijk, om los te laten. Hieruit weet je welke emoties uw geldgedrag beinvloeden. 
  4. Droom groot. Droom wat je echt wilt. Pas wanneer je weet, wat je echt wilt, kun je prioriteiten stellen en vaststellen welke gelddoelen er bij horen.
Financiële bewustvorming is erg belkangrijk. Of je nu ondernemer of in loondienst bent, dat maakt niet uit. 
Bij bewust geld gedrag hoort ook, dat je je bonnetjes, je declaraties, je uitstaande schulden betaald. Zorgen dat geld wat jou toekomt ook werkelijk wordt geïnd. 

Er zijn drie archetypes, zoals romanticus, celebrity, Archetypes zijn aangeboren. Van type switchen is lastig.  Maar je kunt leren. Een impulsieve romanticus hoeft niet altijd een gat in de hand blijven houden. Als je je geldtype wilt herkennen, kun je veranderen. 

Een leuk boek om te lezen, dat meer op de ondernemer dan op de in loondienst werkende is geschreven.


1 opmerking:

  1. Ik vind het een verrassende uitkomst zeg. Ik had dit helemaal niet gedacht. Het lijkt me dan ook een interessant boek.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.