zondag, juli 19, 2015

Assets

The poor have expenses. 
The middle class buy liabilities they think are assets.
The rich buy assets.

Niet alle mensen willen aflossen tot het bittere einde.

Meestal om het verlies van belasting teruggave of zo. Of dat de regering bijvoorbeeld straks het vermogensbelasting over het bezit heft.

Een reden die ik vaak mis en die belangrijk kan zijn, wanneer je een praktijk aan huis hebt. Heb je onderneming aan huis, of heb je een kleinde onderneming (KOR) het maakt verschil.
Gebruik de Rekenhulp van de belastingdienst.  Vraag advies aan een acoountant, of boekhouder.

Je weet het wel, een eigen opgang, water er naar toe. Duidelijk dat die ruimte voor werkzaamheden zijn en niet voor iets anders. Puur gericht op die werkzaamheden.
Deze ruimte is X-deel van je huis.  Dat X-deel kun je wat rente betalingen en huurwaardeforfait als kostenpost voor dat deel waarvoor je praktijk hebt opvoeren voor de belastingdienst. Net zoals een deel van kWh en verwarming. In redelijkheid en billijkheid natuurlijk.

Ik denk hierbij aan schoonheidsspecialisten, massagetherapeuten, pedicures, verzekering- en hypotheekverkopers die vanuit huis werken,

Als je je hypotheek hebt afgelost, dan heb je helaas geen huurwaardeforfait meer als aftrekpost en ook niet het deel betaalde rente.

Maar als de hypotheek is afgelost boeit dat misschien ook niet. Want betalingen maken je armer dan het op te leveren voordeel, nietwaar?

Dit 'voordeel', miste ik nog in de blog vanHypotheek aflossen naar nul

3 opmerkingen:

 1. Volgens mij moet je het huurwaardeforfait bij je inkomen optellen. Het is dus een belasting. Als je huis helemaal is afgelost hoef je deze belasting niet meer te betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Yelena Yeli, klopt dat je dat deel bij je inkomen moet optellen. Het zijn kosten.
  Kosten zijn aftrekbaar als ondernemingskosten net zoals een deel betaalde rente enz. Vaak wordt dat deel van het huis overgenomen in het bedrijf voor een deel de waarde in de markt. Dat deel komt op de balans. Het wordt afgezonderd van privé vermogen.

  Als je geen rente meer betaalt, dan heb je minder aftrekposten.
  Als je stopt met de praktijk / zaak dan komt dat deel ook weer terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Daar zitten nog wel wat haken en ogen aan hoor, een eigen praktijkruimte. Dat deel wordt dan inderdaad overgenomen en komt op de balans, maar dat betekent ook dat je bij een verkoop een deel van de winst in de zaak moet houden. Dat is niet altijd een handige of aantrekkelijke optie voor een huis dat bijvoorbeeld op twee namen staat. Nog los van dat veel mensen hun zakelijke dingen sowieso graag gescheiden houden van privé. Je wilt toch immers niet dat als je zaak in zwaar weer terecht komt, dit er straks voor zorgt dat je een deel van je huis kwijtraakt.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.