zaterdag, juli 18, 2015

De Vliet in Zuid/Holland en het boek Magdalena

Op weg naar Alphen aan den Rijn,  op zoek naar een boot, liet ik mij voor de route  inspireren door het boek Magdalena van Maarten 't Hart.
Maarten fietste ook op weg van zijn woonplaats in Warmond naar Maasland waar zijn moeder de laatste jaren sleet. Geboren was hij in Maassluis.
De moeder van Maarten 't Hart is overleden en heette Lena.  Maarten schreef dit boek, dat begin 2015 uit kwam.

Een humorisitsch boek, over zijn moeder. Zijn moeder die hem verbood om tijdens haar leven over haar te schrijven.
Nou die moeder was een mens met goede en kwade kanten. Ze was vooral jaloers en achterdochtig. Zijn vader (grafdelver)  bracht zij ´s morgens koffie op het werk. Ze was zo achterdochtig, dat ze dacht dat hij een minnares met fiets en al  had verstopt in een graf, terwijl zij koffie bracht.
Die koffie bracht ze niet voor de gezelligheid, maar om haar man te kunnen controleren.

Over de zoon van de burgemeester van Maassluis die aan Maarten de sleutel van de begraafplaats vroeg toen de ouders net een half uurtje weg waren. Maarten paste op zijn broertje en zusje en de sleutel afgeven mocht ook niet. De zoon van de burgemeester reed een mooie auto en dat gaf veel bekijks zo net na de oorlog, waar vrijwel niemand nog een auto had.  De kinderen reden uiteindelijk mee in de auto, zonder dat de ouders wisten met wie en waar zij waren. Dat gaf veel gedoe. Het hele dorp Maassluis was kennelijk op zoek naar het gezin geweest.

Na het overlijden van zijn vader, trouwde zijn moeder met haar eerste jeugdliefde. Destijds moest ze deze vriendschap afbreken van haar familie. De eerste jeugdliefde was ook getrouwd en werd weduwnaar. Zij trouwde alsnog met hem.
De nieuwe echtgenoot woonde in een ander deel van het land en hij verbood, zij liet zich verbieden om contact te hebben met Maarten haar zoon. Een enkele keer spraken zij af in de buurt van haar huis. De nieuwe echtgenoot werd dement en ze kreeg hem zover om te verhuizen naar Maasland.

Maarten kan niet autorijden. Hij heeft geprobeerd om een rijbewijs te krijgen, maar het lukte hem niet. Omdat de fietstocht van 50 kilometer te lang was om op één dag heen en weer te fietsen. De treinen niet op elkaar aansloten, kocht hij een Toyota Prius voor zijn broer. Zo kwam hij op zondag naar Maasland, maar fietste dan vaak weer terug.

De fietsoute wordt in dit boek uitvoerig beschreven, inclusief de plek waar eieren te koop zijn langs de weg. Ik heb deze plek niet ontdekt in de route die grotendeels gelijk was aan zijn beschreven route. Alleen sloeg ik  bij Leiden rechtsaf, de Rijn volgend naar Alphen aan den Rijn. Hij ging daar nog 4,5 kilometer rechtdoor naar Warmond.

Ik kan je verzekeren dat de route langs de Vliet heel mooi is. Vooral als je al die sloepen langs ziet varen in het mooie weer van donderdag. Bij Leidschendam nam ik op de terugweg een sorbet op het terras aan de Vliet bij Pannekoe.

Het boek Magdalena is verkrijgbaar als hard copy (€ 19,99) en ook als e-book.(€14,99)
De bibliotheek heeft hem ook.

4 opmerkingen:

 1. Wat leuk. Als import Maassluisse moet ik dit boek zeker lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is dit toeval? Ik ben net in het boek begonnen en heb de rit in de auto al mee beleefd.

  Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Suzane, geniet er van.

  @Yasr, leuk eh, en het gekregen geld moest in de collectezak, totdat zijn vader en moeder begrepen dat het de zoon van de burgemeester was.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik heb nu het voorleesboek de Verloving van t Hart. Hierin hertrouwt zijn moeder ook met haar jeugdliefde en is zijn vader rioolwerker.. prachtig voorgelezen en ik geniet met volle teugen van de humor in het boek. ik heb net een ooglidcorrectie ondergaan, vandaar dat zelf lezen moeilijk gaat, leve de bibliotheek en het enorme aanbod voorleesboeken! Bieke

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.