vrijdag, juli 10, 2015

Gelukkig nooit meer een accountant nodig

Mijn ervaringen met accountants

Gisteren is dan eindelijk de aangifte vennootschapsbelasting verlengd boekjaar 2013-2014 van mijn ontslag BV verzonden. Waarvan akte.

Hoe waren mijn ervaringen?

Mijn broer de gepensioneerde belasting inspecteur, daar had ik een verschil van inzicht mee. Beiden staan bekend als eigenwijs en koppig. Hij heeft de stamrecht BV opgericht en ik knikte eind 2013 ja en amen.
Hij had het wel gehad met mij..... Toch was hij uiteindelijk degene die gisteren samen met mij dat ding verzond. Ik heb veel bijgeleerd en volgend jaar kan ik het zelf. Ik had echt niet kunnen bedenken, dat aangifte verlengd boekjaar 2013-2014 in aangifte 2013 moest geschieden en dat nog wel in 2015.
Hij vond de aangifte er totaal anders uitzien dan jaren terug. Het was voor hem oefenen. Ik kan nog veel hierover zeggen. Maar deze cursus heb ik nu achter de rug. Waarvan akte.

De eerste accountant die ik in januari benaderde had niet zoveel ervaring in stamrecht BV's. De stamrecht, waarin allerlei dingen geregeld zijn wilde hij niet inzien. Was niet nodig vond hij. Hij berekende een dik verlies, want volgens hem had ik 4 procent rendement moeten maken. De factuur was groot 750 euro. Ik moet zeggen dat ik binnen no-time dikke ruzie met deze man heb gemaakt, waardoor hij zijn handen van mij aftrok. Dus hoefde ik ook niks te betalen voor dat prutswerk.

Ik ging begin februari naar een grote organisatie gespecialiseerd in stamrecht BV's. De sympatieke accountant aan de telefoon (hij zag mij wel zitten als klant) vertelde dat zijn tarief 94 euro per uur was.
Ik bewerkte alle benodigde bedragen in een spreadsheet met vele tabbladen en voorzag hem van alle bijlagen. Dat waren er veel.

Ik ging wachten en na anderhalve maand, zo eind maart begin april, kreeg ik een telefoontje en een e-mail van een assistente die haar werk uitvoerde zoals opgedragen en zij vroeg mij om nog meer bijlagen plus bijlagen die ik eerder aan de sympatieke accountant had gestuurd. Inmiddels communiceerde hij niet meer. Communiceren had hij al genoeg gedaan, ik was binnen als klant.

Half april hoorde ik via de assistente dat eind april de aangifte verzonden zou worden. Het werd eind april, ik ging bellen. De aardige accountant was er niet, ik sprak met zijn collega. Zijn collega zei tegen mij, dat ik beter de stamrecht en de BV door hen had kunnen laten oprichten. We waren toch maar een stelletje amateurs. Ok, dacht ik en bleef rustig, aardig aan de telefoon,
Vervolgens had hij een vraag over de deposito's van de gelden en de hypotheek en de waarde en nog 100 vragen.
Ik vroeg hoe veel de aangifte ging kosten? Ach mevrouw zei hij, u mag wel 10.790 euro aan kosten hebben. Uiteindelijk kwam een week later het bedrag 695,00 euro excl BTW op dat moment.

Als goed consuminderaar kwam de stoom al een beetje uit mijn oren en ik hoopte er toch het beste van. Ze wilden nog een goedkeuring van de belastingdienst. Het kostte hun maar een kwartiertje,
Nou heb ik kwartiertjes in overvloed, dus schreef ik zelf een brief, bezorgde hem bij de receptie, waar ik een stempeltje haalde als bewijs dat deze was bezorgd en stuurde een kopie aan de accountant.

Je voelt hem al, de irritaties bij mij werden groter en groter. Half juni was ik wel klaar met dit bedrijf. Dit bedrijf ook met mij. Ik sluit niet uit dat ik ook fouten heb gemaakt, maar ik ben de klant en ik sta graag centraal. Een factuur heb ik nog niet ontvangen. Wat mij betreft steekt dat bedrijf de factuur op een plek........

Mijn broer had inmiddels toegezegd om na zijn vakantie op 5 juli mij te gaan helpen.
Zo geschiedde. Op 5 juli was hij terug en we maakten de jaarrekening op. Hij heeft zich verdiept in de nieuwe werkwijze van verkorte aangifte. Er is nog een fout ten gunste van de Belastingdienst. In het eerste jaar mag ik eenmalig  10.790 aan kosten in mindering brengen.
We hebben het op 5.700 gehouden. Jaarlijks mogen ook nog eens 0,5% aan administartieve vergoedingen in mindering worden gebracht.
Met de lage rentestanden betaal ik nauwelijks iets aan vennootschapsbelasting.

Mijn broer berekende niets, maar ik sluit niet uit dat ik hem op andere immateriele wijze zal gaan vergoeden.

Mijn jongste broer vertelde me het volgende: ' zodra een accountant de telefoon pakt begint de teller al te lopen'. Hij was ook wel klaar met deze beroepsgroep. Net als ik.

In ieder geval heb ik veel geleerd en dat is het volgende: Maak geen ruzie met mensen die je nog nodig hebt, het kost je veel geld' en ik leerde hoe ik volgend jaar zelf die aangifte moet doen.

Rest alleen nog het insturen naar de kamer van koophandel. In verhouding tot de rest, is dat appeltje eitje,
8 opmerkingen:

 1. Wat 'n gedoe! Er gaat niks boven een goede accountant !
  Trouwens: je moet even controleren op taalfouten. Hij zei en niet hij zij.......

  BeantwoordenVerwijderen
 2. G@Janne, dank je. Ik heb tikfouten verbeterd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, accountants behoren ook niet tot mijn favoriete doelgroep. Ik heb een hele aardige, maar qua kosten krijg je er grijze haren van...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een verhaal zeg. Maar wat moet je in hemels naam met een
  stamrecht bv? En je hebt pas 2013 gedaan, dus je kan nog een
  keer dit hele verhaal doen.
  Wat spelfouten betreft, het gaat erom dat je verhaal over komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Alice, opgericht in december 2013. Verlengd boekjaar betekent van december 2013 -2014. Met tikken op de tablet of smartphone komen er vaker tikfouten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @LLmM, idd een overgewaardeerde beroepsgroep.......

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Aardig verhaal. Maar veroorzaak je niet zelf het probleem door vooraf slecht te communiceren. Ik merk wel dat de kwaliteit van de accountant af wordt gemeten aan hetgeen er moet worden betaald en niet voor het werk dat wordt geleverd. Ik heb ook wel eens zo gedacht en alles maar zelf gedaan. Het heeft mij wel geleerd dat er dan heel veel fout kan gaan en het per saldo stukken duurder is. Dit is ook de ervaring van vele die later de deksel op hun neus kregen.

  Mijn tip. Communiceer beter en laat het door een accountant doen. Maak goede afspraken en je bent stukken voordeliger uit dan dat je het zelf doet.

  Het is een ondergewaardeerde beroepsgroep die door niet wetende klanten in een kwaad daglicht worden gezet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Anoniem. Bovenstaande fouten zeggen niet genoeg?
  Ook Consumentenbond constateerde vele fouten van accountants.

  Zelf veel leren en doen levert meer op

  Ik heb geleerd dat een inspecteur van de belastingen mij meer leerde dan die laatste accountants.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.