donderdag, juli 30, 2015

Leaseplan heeft nieuwe eigenaren

Als trouwe spaarder bij Leaseplanbank, die al sinds 2008 hogere rente geeft dan de meeste andere banken / verzekeringsmaatschappijen is dit interessant nieuws.

Sinds 23 juli heeft Leaseplanbank nieuwe eigenaren. Pensioenmaatschappij PGGM en een paar andere investeerders zijn de nieuwe eigenaren. Leaseplanbank heeft 4,3 mrd spaargeld in beheer.

Goed nieuws voor de mensen die pensioen opbouwen bij PGGM.  Als PGGM maar wel zo slim is om te weten dat ze pensioenuitvoerders zijn en geen bankiers.  Maar direct investeren in een goed lopend bedrijf levert meer rendement op.

De grote vraag voor mij is dan, word ik als spaarklant hier rijker of armer van. Nee, er verandert niets. Helemaal niets. De DNB heeft eerder dwars gelegen bij deze verkoop, maar heeft uiteindelijk goedkeuring gegeven.

De achtergrond van Leaseplan en de Leaseplanbank is kort samengevat deze:
Leaseplan heeft 6800 medewerkers in 32 landen en 1,4 miljoen auto's auto's met een leasecontract.

Volkswagen en de Duitse Bankier Friedrich von Metler kocht Leaseplan in 2003 van  ABN AMRO voor 2 mrd.  Leaseplan bestaaat al meer dan 50 jaar.
Tijdens de start van de bankencrisis in 2008 gaf Leaseplan obligaties uit met statsgarantie. Dit werd de start van de Leaseplanbank waar velen een spaarrekening hebben. De bankvergunning had Leaseplan al veel langer. Hoe lang weet ik niet.

De uiteindelijke goedkeuring door ECB en de DNB moet nog gegeven worden. Leaseplan verwacht dat dit najaar 2015 rond is.


bron: FD (betaald) en Leseplanbank


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.