maandag, juli 06, 2015

Vijf slechte manieren om te sparen

Teveel mensen sparen niet goed, maar het kan beter:

 • Betaal jezelf als laatste. Breng op de laatste dag voor je nieuwe inkomen, als je nog wat over hebt geld naar je spaarrekening.
  Als je wacht totdat je facturen zijn betaald en je inkomen leuk hebt besteed, dan heb je niet vooraf bekeken hoe je geld door de maand/jaar heen rolt.
  Breng aan het begin van je nieuwe periode geld naar je spaarrekening.
 • Zet al je spaargeld op 1 rekening. Hou niet bij waarvoor het geld bestemd is.
  Beter is het om je spaargeld voor doelen te bestemmen. Vervoer, onderhoud huis, studie, kinderen, vakantie, en jaarlijkse facturen, ontslag, pensioen. Moneyou biedt de mogelijkheden om je spaargeld te verdelen over meerdere doelen, maar dat kun je beter niet doen.  Moneyou biedt meer rente, maar is helaas een dochter van de zelfverrijkende ABN-AMRO bank.
 • Investeer je spaarbedrag. Als je je spaarbedrag voor minder dan 10 jaar bestemd is, dan kun je dit bedrag beter niet investeren. Investeren is voor later, voor je pensioen bijvoorbeeld, of voor de studie van je kind als deze nog klein is. Spaarrekeningen, ook al heeft het maar weinig rente is veilig. Veilig is saai maar beter  (o, wat haat ik saai.)
 • Sparen op dezelfde bank waar je je gewone bankrekening hebt. Als je dat doet, dan zie je iedere keer dat je inlogt in je betaalrekening ook het bedrag op de spaarrekening. Als je even krap zit, en het spaarbedrag is gegroeid, dan is het sneller opgenomen. Beter is het om het op een spaarrekening elders te zetten, zoals de Leaseplanbank.
 • Maak van  je maandelijkse spaarbedrag geen automatische overboeking. Als je iedere keer de beslissing maakt, ga ik sparen of niet, dan moet je iedere keer de wil hebben om wat van je geld voor brave doelen te bestemmen. Dat moet je maar willen. Ben je al wat slap met maandelijks sparen, maak er dan een automatische overboeking van naar een spaarbank buiten je eigen bank waar je je betaalrekening.hebt.

5 opmerkingen:

 1. Waarom niet als titel: "vijf goede manieren om te sparen"? Want dat is toch wat je beschrijft? Benader het positief!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Kreupelgeld, omdat de eerste regels meer prikkelen en dat stimuleert om verder te lezen,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 1 en 2 doe ik al fout dus... Toch vind ik het fijn om 1 spaarrekening te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is zo wie zo beter om je spaarrekening bij een andere bank te hebben. Als je pinpas onverhoopt gestolen zou worden gestolen of geskimd, staat je spaargeld veilig bij een andere bank en kan men er niet aankomen. Laat alleen een bepaald bedrag staan op mijn betaalrekening voor boodschappen, tanken ed. Met de pinpas van het spaargeld wordt normaliter niet gepind voor dagelijks gebruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij zetten ons spaargeld op 1 bank, maar dat is niet op dezelfde bank als waar het salaris en stufi binnenkomt. Dit om onszelf te behoeden voor het uitgeven, want eenmaal overgemaakt, is het toch wel weer een 'grote moeite' om het geld over te boeken ;)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.