zaterdag, augustus 22, 2015

Aflossen geeft keuzevrijheid

Het aflosverhaal van M                .
M. is 35 jaar en is getrouwd met S. van 45 jaar. Hun zoon is 2 jaar.
M. werkt 3 dagen per week en haar man werkt fulltime. Totaal komt er maandelijks 4.000 euro binnen.

Wat deed je besluiten om af te lossen?
We hebben onze huidige woning 2 jaar geleden gekocht. Hiervoor wisten we al dat we versneld wilden aflossen als die ruimte er zou zijn. We begonnen bijna direct met aflossen nadat we het huis hebben gekocht. Dit omdat we in leeftijd 10 jaar schelen en we straks tegelijk van meer vrije tijd willen genieten als S met pensioen gaat. Daarnaast scheelt het natuurlijk ook veel geld als je vroegtijdig begint met aflossen.
Bij het kopen van onze huidige woning hebben we er bewust voor gekozen om onze maandlasten dusdanig laag te houden dat S. dit evt. alleen zou kunnen opbrengen. We zijn hierin best voorzichtig geweest.
Ik was op dat moment zwanger, had een tijdelijk contract en de toekomst qua werk was onzeker.  Achteraf een goede keus, inmiddels heb ik een vast contract, werk ik 3 dagen per week en wordt mijn salaris bijna helemaal gebruikt om extra af te lossen.
Daarnaast hebben we allebei de wens om wel ooit vrijstaand te wonen, hiervoor willen we onze huidige woning bijna afgelost hebben,  en ons dan oriënteren op een andere woning waarbij we dan een hypotheek willen afsluiten die niet hoger is dan circa 250.000/ 275.000. En uiteraard gaan we die dan ook versnel aflossen.. J  

Tot hoever wil je gaan met extra aflossen?
We hebben eerst afgelost op het aflossingsvrije gedeelte. Hier staat nu nog 29.000 open (was 50.000) en deze 29.000 willen we ook laten staan. Hierna zijn we begonnen met het aflossen van het annuïteitengedeelte. Dit is nu 140.000 euro en dit was 150.000 euro.  We losten in twee jaar 31.000 euro af! 

Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?
De waarde van ons huis is hoger, ik denk dat ons huis nu circa 270.000 waard is. Dat voelt prettig met een hypotheek van (nu  nog) 169.000

Hoe voelt het aflossen? 
Heel fijn, gelukkig hebben we het financieel erg goed en gaat het aflossen nu ook erg snel. Het is wel écht verslavend merk ik.. Toen ik vorig jaar bij Minof Meer ons aflosverhaal schreefvertelde ik nog dat we nog geen vast maandbedrag hadden wat we wilden aflossen. Inmiddels is alles in huis en tuin af en merken we dat we met redelijk gemak 1500,- euro per maand extra kunnen aflossen.
Dat is heerlijk en het aflossen gaat dus ook als een razende. We hadden ons als doel gesteld dat we 20.500 dit jaar zouden halen en dit gaat makkelijk lukken.. (max. af te lossen bedrag) Nu hoorde ik van de hypotheekverstrekker dat het percentage wat we extra mogen aflossen is verhoogd naar 15% en dat we dus 30.000 extra mogen aflossen i.p.v. 20.500.  Dat wordt vast ons ‘pittige’ doel voor volgend jaar.. 

Hoe hou je het vol?
Door regelmatig op ons hypotheekoverzicht te kijken, en uit te rekenen wat het ons op de langere termijn oplevert aan besparing. Daarnaast gaat het bedrag wat we maandelijks uitsparen door af te lossen naar onze ‘hypotheek’ spaarrekening. Dit is inmiddels al een bedrag van over de 100,00 euro die we maandelijks niet meer hoeven te betalen.  

Heb je het verder verteld?
Naar directe familie en vrienden zijn we er wel open over, maar het is niet een onderwerp waar regelmatig over gesproken wordt.

Wat voor reacties krijg je?
Mensen zijn vaak wel verbaasd en begrijpen niet dat we ‘zoveel’ geld zomaar in de hypotheek stoppen terwijl we daar ook andere dingen mee kunnen doen. Maar ook juist door het extra aflossen beseffen we hoe fijn we het hebben met 1 keer per jaar op vakantie, af en toe een weekend weg , een auto die het ‘doet’ en de spullen die we hebben. Het hoeft niet steeds meer, of duurder of mooier.  Dat heeft het aflossen ons denk ik wel extra gebracht..

Welke dingen laat je voor het aflossen?
Niet veel eigenlijk, we hebben het geluk dat we een fijn inkomen hebben. Wel is het zo dat ik oplet met boodschappen, geen prullaria koop en ook niet een grote ‘shopper’ ben. Genoeg is genoeg.. Voor mij gaat extra aflossen en in huis minimaliseren een beetje samen op. 

We gaan nog wel gewoon op vakantie, maar zoeken wel naar goedkopere opties enz. Wij hebben het motto dat we nu leven en er ook nu van willen genieten. Dat betekent dus wel dat we ook weekendjes weg gaan, af en toe lekker uit eten en een dagje weg met onze zoon. We doen dit alleen niet té vaak en proberen naar betaalbare opties te kijken. Naar mijn idee geniet je er dan ook extra van. 

Overzicht van de hypotheek
Hypotrust/ Argenta

Rente
Resteert
Afgelost
Oorspronkelijk
Aflossingsvrij
4,85%
29.000
21.000
50000
Annuïteit
4,55%
140.000
10.000
150000
Totaal

169.000
31.000
200000


Ben ik nog iets vergeten?
Nee, maar nog wel een tip. Toen wij ons huis kochten zaten we in een onzekere tijd qua werk voor mij en was het ook lastig inschatten hoe onze vaste lasten en inkomen zou uitpakken. Hierdoor hebben voor veel zekerheid gekozen. We hebben onze rentepercentages laten vastzetten voor 15 jaar.  Als we flink ons best doen hebben we waarschijnlijk binnen 4 jaar onze hypotheekschuld afgelost tot het bedrag wat we willen. Achteraf hadden we dus beter voor een variabele (die je wel kunt vastzetten op een moment wat je wilt) of een kortere rentevaste periode kunnen kiezen. Dit had ons denk ik best wat geld gescheeld.. 

Maar goed, niemand kan in de toekomst kijken, en als ik er voor had gekozen thuisblijfmoeder te worden, waren we met bovenstaande maar wat blij geweest.. J

4 opmerkingen:

 1. In twee jaar tijd toch een mooi bedrag er af.
  Succes
  Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waarom ervoor gekozen niet verder af te lossen op het afl. vrije deel?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, daar ben ik ook benieuwd naar. Die rente is hoger. Waarom wil je zo graag het stukje aflossingsvrij "bewaren" om mee te kunnen nemen naar het nieuwe huis: de vrijheid dat je niet hoeft af te lossen? Maar ook bij een aflossingen"vrije" kan de bank vaak alsnog na 30 jaar het bedrag opeisen heb ik begrepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er zijn voor ons diverse redenen om extra af te lossen op het annuïteiten deel van onze hypotheek.

  Het annuïteiten deel bestaat eigenlijk uit twee delen. Één deel heeft een looptijd van 30 jaar. Gelijk aan het aflossingsvrije deel. Het andere deel heeft een looptijd van 20 jaar. Deze willen we nu als eerste weg gewerkt hebben.

  Op dit moment willen we de mogelijkheid hebben het aflossingsvrije deel mee te kunnen nemen naar een volgend huis en hypotheek. Misschien is het niet nodig, of wellicht mag het in de toekomst niet meer. Maar nu hebben we in ieder geval de mogelijkheid.

  Maar de belangrijkste reden is dat aflossen op het annuīteiten deel per maand meer oplevert dan aflossen op het aflossingsvrije deel. Dit omdat de bank het bedrag dat wij extra aflossen meeneemt in het nieuwe maand bedrag. Uiteraard is dit geen echte besparing omdat je het uiteindelijk toch moet betalen, maar een lager maand bedrag geeft wel een lekker gevoel en dit storten we dan ook meteen weer terug in de hypotheek.

  S (man van M)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.