vrijdag, augustus 21, 2015

Vijf miljard belastingverlichting in 2016

Het kabinet deelt vanaf volgend jaar 5 miljard uit aan de werkende bevolking.  Zo zie je maar dat werken loont! Dat kan, omdat de economie aantrekt.

Gisteren werd bekend dat op prinsjesdag goed nieuws lijkt te komen voor de uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden. Zij krijgen een compensatie voor koopkrachtherstel. Eerder zouden deze groepen er verder in koopkracht op achteruit gaan. Alleen de werkende bevolking krijgt koopkracht verbetering.

Uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden gaan er al jaren op financieel op achteruit.  Niet alleen wordt de AOW jaren later uitbetaald. Het uit te keren bedrag wordt ook steedsn minder.

Vroeger was de AOW gelijk aan het minimumloon Dat was vroeger.
Het bruto minimumloon is 1507,80 en het bruto AOW inkomen is 1.113,56
Netto houdt de werkende minimumloner daar 1.303,55 van over en de AOW-er houdt daar 1.059,56 van over.

Begrijpelijk, want de AOW is met de vergrijzing nauwelijks meer op te brengen door de rest van NL Ik denk dat deze uitkering helemaal gaat verdwijnen. Dan heb je later hopelijk nog pensioen, je eigen spaarplannen en een bijdrage of zo. Een plakbandpensioen.

In een liberaal Nederland moet iedereen voor zich zelf zorgen. De omslag is snel gemaakt.  Er valt niet echt op te anticiperen. Zat je al in een uitkering of had je al pensioen, dan ben je in de loop van de jaren er flink op achteruit gegaan.

Het is goed dat je toch vooruit kijkt. Zo vanaf je 40e moet je toch echt vooruit gaan kijken. Een afgeloste hypotheek helpt, maar dat is later onvoldoende.
12 opmerkingen:

 1. Of de AOW echt niet meer op te brengen is? Tijd zal het leren. Wellicht dat er sowieso in de toekomst minder werkenden nodig zijn vanwege de toenemende automatisering en robotisering. Ook de huidige instroom van migranten is een onzekere factor. Een last of juist een deeloplossing van de vergrijzingsproblematiek? Het blijft koffiedik kijken. Wat mij betreft in ieder geval een positief bericht dat ook de ouderen en de uitkeringsgerechtigden wellicht wat mogen meeprofiteren van het herstel. Al moeten de getallen nog komen:).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Stapstories, je las vandaag de column van Peter de Waard in de VK?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als een afgeloste hypotheek een gat moet vullen, waar blijf ik dan als huurder?
  Wij zijn eind vijftig en zullen het met 1 pensioen en 2 aow-tjes moeten rooien. De pensioenleeftijd is voor mijn man inmiddels al met 2 jaar en een paar maanden omhoog. Ben benieuwd waar we uiteindelijk op terecht komen. Zelf heb ik altijd deeltijd gewerkt maar geen pensioen opgebouwd. Ik spaar me nu een ongeluk om het straks hopelijk een beetje goed te hebben. We hebben ook nog een partnerpensioen-gat van een dikke anderhalfjaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Opnieuw beginnen. Nee, wij lezen Trouw, maar maar uit je reactie begrijp is dat daar iets soortgelijks stond?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Best wel negatief van je gedacht. Ik blijf liever positief.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Wilma, Dat is als huurder dubbel zuur.

  @StapStories, Idd, een column van Peter Waard. Zelfs aangegeven bovenaan de voorpagina. Nav een boek, dat heel populair is in de VS.

  @e, Heb je nog lang te gaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Daarom proberen wij ook ons huis extra af te lossen zolang dat lukt en te sparen inderdd voor later...
  Ook wij zitten met een partner pensioengat van 2.5 jaar en Euroman moet ook tot 67 jaar weken, we hebben nog even tijd om te sparen maar eigenlijk zie we de bui al een beetje hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Eurootje, zou jij ook je hypotheekverhaal willen delen? Spannend verhaal

  BeantwoordenVerwijderen
 9. AOW moet niet lager worden. Dat krijg je op een leeftijd waarop je niet meer kan werken.
  Van mij hoeft de bijstand niet omhoog. Liever de werkenden belonen en daar dus het geld naartoe laten gaan.
  Kom je niet uit met je bijstand uitkering, moet je daar zelf keuzes in maken. (Baan zoeken, is echt wel te vinden of bezuinigen op de uitgaven)
  Ik vind het nog steeds waardeloos dat een werkende met een klein inkomen minder overhoud dat een bijstandsontvanger met al zijn toeslagen en gratis potjes.
  Laat het werken lonend zijn, dan weet ik zeker dat er mensen uit de bijstand zullen gaan.
  Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Anoniem, de WW wordt ook al langere tijd niet opgekrikt. De WAO enz. ook niet. Er zijn nog meer uitkeringen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben benieuwd. 800 euro eigen risico op een beneden modaal inkomen is geen kattepis. Dat is ons jaarbedrag voor cadeautjes, leuke dingen, uit eten, kleding en vakantie voor twee personen.
  Zou leuk zijn als we dat op kunnen vangen door de verlichting. Waarschijnlijk zal het net genoeg zijn om er niet op achteruit te gaan. Maar daadwerkelijk meer te besteden?
  Ik ga ervanuit dat ML en ikzelf nooit een cent AOW zullen ontvangen. En geen pensioen ook. Dat wordt afgeschaft, over 35 jaar. Net voordat ML 75 wordt. Dan heeft hij 75-19 = 56 jaar fulltime gewerkt, premie afgedragen, potjes die leeg zijn voor anderen gevuld, er zelf nimmer iets van gekregen. Zelf ben ik 27 maar heb mijn beloofde pensioen zien krimpen met 15000 euro per jaar, sinds ik op mijn 18 e begon met premie afdragen. Niet dat die premie gedaald is, ben je mal, die is bijna verdubbeld.
  Gelukkig hebben wij de hypotheek binnen 20 jaar afgelost zoals het er nu voor staat. Kunnen we vanaf ons 45e sparen voor later. Als dat geld behoorlijk op begint te raken, moeten we ons afgeloste huis maar verkopen om van te leven.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Petra, je man is helemaal gratis 19 jaar geworden (voordat hij ging werken)?
  Wij allemaal gebruiken potjes die door anderen gevuld zijn, en kinderen doen dat wel als eerste (terecht, zij zijn de toekomst). Scholing, gezondheidszorg, noem maar op.

  Maar veel ouderen waar zo tegenaan wordt geschopt, moesten al op 12 jaar van school om te gaan werken, hebben geen beugelbekkies en flapoorcorrecties gehad op kosten van de maatschappij. Die potjes hebben zij wel gevuld voor de jongeren na hen. Maar oud is niet hip dus uitvreter.

  Overigens ben ik zelf (gelukkig) ook nog redelijk jong, maar ik vind het huidige klimaat en anti-ouderen gepraat echt te gek voor woorden zo langzamerhand.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.