donderdag, september 03, 2015

Feestelijke suikervrije muffins

Gisteren schreef ik over de schoonzus die suikervrij gebak kocht, boordevol zoetstoffen en e-nummers. Aardig bedoeld, het smaakte me niet.

Wat wel lekker is, is dit Muffins:

Muffins zonder honing of stevia vervanging, maar boordevol fruit: Bron: Faceboek Eten volgens Moerman. volgens de natuurrijke keuken, op basis van amandelmeel en kokosmeel.

Blauwe bes/banaan muffins
Ingrediënten voor circa 10 stuks:

1 rijpe banaan
2 tl. vanille extract
4 bio eieren (ik ben niet zo van de eieren, ik gebruikte minder. Wat kokosmelk is een goede vervanger)
6 eetl amandelmeel
2 eetl kokosmeel (ik gebruikte geraspte kokos van de toko €2,50 voor een pond)
1 tl kaneelpoeder
1/2 tl zeezout
1/2 tl bakpoeder
4 eetl gesmolten kokosolie
1 eetl tahin (geroosterd bio sesamzaad) In mijn buurt niet verkrijgbaar, wel sesamzaad van de Turk of molen)
3 eetlepels (bevroren) blauwe bessen .

Bereiding:
Oven voorverwarmen op 180 graden.
Mix de banaan, de vanille, de tahin en de eieren tot een mooie egale massa.
Mix in een andere schaal de droge ingrediënten door elkaar (kokos- en amandelmeel, kaneel, bakpoeder en zout).
Doe de droge ingrediënten bij de bananenmix en meng dit goed door elkaar. Doe er dan de kokosolie bij en mix nog een keer goed. Schep er voorzichtig de blauwe bessen doorheen. Zorg dat deze heel blijven. Schep met een lepel 10 muffinvormpjes 3 kwart vol.
Plaats ze zo’n 30 minuten in de oven.



10 opmerkingen:

  1. Maar in banaan zit toch ook suiker? Fructose en glucose en sucrose dacht ik. Allemaal suikers.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Banaan is 1 bonk suikers, geraspte kokos wordt vaak gesprenkeld met suikerwater en die bessen zitten ook bomvol suikers. Zijn dezelfde moleculen die ook in biet en riet suiker zitten. Je lichaam ziet het verschil niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoe dan ook ( wel of geen verder toegevoegde suikers) het ziet er lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Allen, om over aardbeien maar te zwijgen. Toch is dit gerecht gezonder dan met gewone suiker. Beter suikers uit vruchten dan suiker uit bieten.
    Dit komt uit de natuurrijke keuken. Dit is een recept voor mensen die gezond willen blijven.

    Vanmiddag bakte ik suikervrije kokosmakronen met honing ipv suiker. Zoet!! Ik heb een hypo ontdekt, na het eten van deze dingen. Ik werd slaperig.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. En toch maakt het voor je lichaam geen enkel verschil of die suikers nu uit bieten of bananen komen... Het is maar waar je je goed bij wilt voelen.

    Gr. Immy

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Er is wel een verschil tussen rietsuiker/bietsuiker en suiker in vruchten, eigenlijk zijn het er zelfs 2. Rietsuiker en bietsuiker zijn een disacahride, een combinatie van de monosachriden glucose en fructose zoals die in bananen en blauwe bessen voorkomen. Het menselijk lichaam breekt veel makkelijker monosachariden af dan combinaties. Daarom is glucose-fructose siroop ook zo slecht voor ons. Het is dus wel een heel andere stof chemisch gezien, en daardoor voor je lichaam ook een heel verschil. Juist het afbreken van de verbinding tussen die 2 suikers is geen makkelijke taak voor onze darmen en enzymen.

    Het andere grote verschil is dat kristalsuiker (biet EN riet) geraffineerd zijn en daardoor hun natuurlijke 'maatjes' verloren zijn. Dat maakt dat de stof slechter herkenbaar is voor je lichaam dan dezelfde stof in zijn natuurlijke vorm. En suikerbiet of suikerriet kunnen we niet verteren, dus dat is ook geen optie.

    Suiker an sich is geen gif, maar in de enorme hoeveelheden waarin wij het binnen krijgen (zelfs in producten als pastasaus en broodbeleg bijvoorbeeld) kan het dat wel heel snel worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Christina, bedankt. Ik had het na moeten zoeken, maar idd dat is het verschil. Geraffineerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Interessant recept zeg! Maakt de banaan het zoet?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Fruitsuiker of gewone suiker maakt voor je gezondheid niks uit maar........ik vind een muffin die lekker gezoet is door fruit toch veel beter dan gezoet door de loze calorieen van suiker.
    In fruit zitten ook nog goede stoffen en vezels dat kun je van suiker niet zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Vlijtig Liesje, zeker wel.

    @Wilma, idd. Alles wat geraffineerd is, denk hierbij aan witte bloem en witte rijst enz is gewoon minder gezond,

    BeantwoordenVerwijderen