zaterdag, oktober 31, 2015

Hoeveelheid verpakte kaas vaak minder dan beloofd

Door een toevallige ontdekking van een klant werd ontdekt dat 1 op de 6 AH basic kazen van 400 gram veel minder inhoud heeft dan op de verpakking staat aangegeven.

Her laagste was 318 gram en het hoogste was 406 gram. inclusief verpakkingsmateriaal.

AH wijt de door de klant gewogen verschillen door het wegen op de onnauwkeurige groentenweegschalen. 

AH zou zich houden aan en gewicht tussen de 376 en 424 gram. 
De meetapparatuur die gebruikt wordt voor het wegen van kaas is beoordeeld door het Nederlandse Meetinstituuten goedgekeurd door de Voedsel en Warenautoriteit 

Ik vind het maar vreemd zulke grote verschillen  
Hebben jullie de kaas wel eens nagewogen?


Update 1-11-2015:  koop je kaas bij een middenstander of kaas waarvan de koeien zo vaak mogelijk in de wei lopen.  Jij wil toch ook een leuk leven? Die koeien ook.

6 opmerkingen:

 1. Die 'onnauwkeurige groenteweegschalen',zijn dat dezelfde weegschalen waarop wij onze groenten afwegen in de Appie, wat vervolgens bepaalt hoeveel we betalen bij de kassa? Nog even en ik ga m'n eigen weegschaal meenemen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, dat heb ik nog nooit gedaan. Ik doe het wel bij voorverpakte groenten en fruit, bijvoorbeeld 500 gram druiven of aardbeien.
  Het is een goed idee om de kaas te wegen! Geldt die constatering voor de stukken kaas of voor de verpakkingen met plakjes?
  En hoezo zijn de groenten-weegschalen onnauwkeurig?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Geldnerd. Ja, dat zijn de groentenwegschalen van de Appie. Vna wegen hierop vraag hoeveel het weegt bij de kassa.
  @Zuinigaan, die zijn volgens AH om even te wegen wat een handje sperziebonen wegen.. Vraag voortaan na bij de kassa weegschaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedoel je niet de zaanse hoeve kaas? Het zal wel om de plakken gaan, de stukken hebben allemaal een ander gewicht. Onnauwkeurige weegschaal of niet, het is een fors verschil in zwaarder of lichter.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is, een soms lastige, gewoonte van mij om voorverpakte kaas en vleeswaren thuis na te wegen. Tot nu toe is bij mij het verschil minimaal gebleken, nooit meer dan 5 tot 15 gram verschil, meestal in mijn voordeel. Het gaat dan wel om een andere kaassoort dan de soort
  die jij noemt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Anoniem, basic kaas stond aangegeven in de consumentenbond gids. Ik neem aan dat het een geoon stuk kaas is.
  mogelijk dat je dit kunt nalezn op de klachtenlijst van klachtenkompas.
  @Janne, jij koopt vast je kaas op en plek waar het persoonlijk voor je wordt afgesneden. Dit is m.i. de beste plek om kaas te kopen. Zo verdient de middenstander ook zijn geld voordat er alleen maas grote sulermarkten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.