woensdag, november 18, 2015

Negen redenen waarom sparen niet lukt

Sparen is geld dat we apart zetten voor wanneer we het nodig hebben. Het is iets waar we allemaal in geloven, maar veertig procent van de Nederlandse huishoudens heeft onvoldoende buffer. bron: Nibud.  Die laatste veertig procent daar gaat het om.

We hebben veel redenen om niet voldeonde geld te sparen.  Hieronder staan de meeste gewonen redenen waarom we niet sparen en wat we kunenn doen om deze redenen te overkomen.

Ik ben nooit in de gelegenheid geweest om te sparen. Veel mensen geloven dat zij niet kunnen sparen. Omdat zij dat geloven, wordt het nooit anders.  Het is of zij met deze overtuiging hun mogelijkheden saboteren hun manieren om wel te gaan sparen. Hun eerste stap zou moeten zijn, om te besluiten dat zij wel sparen kunnen. Na het besluit ga je wel sparen.

Ik verdien niet genoeg om te sparen  Ja, het is moeilijker om te sparen, wanneer je niet voldoende verdient, maar ondanks dat je onvoldoende verdient is een bescheiden plek om te wonen en basis voedsel  te kopen, maakt ruimte om toch te sparen. Misschien heb je de mogelijkheden om maandelijks een paar euro's te sparen Kijk naar kleine besparingen zoals stoppen met lotterijen of met onderweg kopen van koffie to go en andere snacks onderweg. Je zult verbaast zijn hoeveel je kunt besparen.

Mijn rekeningen zijn te hoog waardoor ik niet kan sparen.  Dit is allen waar als je geen controle hebt over je uitgaven. Zelfs lange termijn overeenkomsten, zoals een auto lening en hypotheken kunne bijvoorbeeld overgesloten worden of je verkoopt de auto of het huis.  Stoppen met auto rijden en kleiner wonen in een minder dure buurt.

Ik heb te veel schulden om te kunnen sparen. Dit bewering  is gebaseerd op een leugen. Systematisch je schulden afbetalen is een soort van besparen. De te betalen rente wordt steeds lager en de schuld ook. Hoe kleiner je schuld hoe hoger je financiële gezonde basis. De echte truc is niet het nemen van nieuwe schulden.

Ik weet niets over geld. (ik ben dom als het om geld gaat) Je hoeft niet slim of goed opgeleid te zijn om geld te besparen. Je hoeft enkel minder te besteden dan er aan geld binnen komt. Als je nu minder uitgeeft dan er binnen komt, dan heb je genoeg geld om te besparen.
Vaak zijn mensen die zeggen dat ze niet slim genoeg zijn. Ze geloven dat er een geheim is om geld te besparen. Dat is het waar het om gaat.

Ik heb niet de wilskracht om te sparen. Er zit een kern van waarheid in deze uitspraak voor ons allemaal. Heel weinig mensen tonen wilskracht op elk gebied van hun leven. Maar zelfs mensen die te maken hebben met verslavend gedrag, kunnen vaststellen wanneer ze het meest kwetsbaar zijn en kunnen vervolgens er aan werken om hun situatie te veranderen. Zelfs wanneer professionele hulp nodig is, als het nodig is om je verslaving te overwinnen.

Niemand kan besparen in deze economie. Het is waar dat het moeilijker is om te sparen wanneer het inkomen lager wordt en de prijzen omhoog gaan. Toch kan het veranderen van inkomen of het veranderen van uitgaven een mogelijkheid om toch te sparen. Eenvoudig is het niet, maar het begint met het maken van een inkomen en uitgaven staatje.

De prijzen schieten zo snel omhoog dat het onmogelijk is om te sparen. Veel prijsstijginen mogen lastig zijn dat het lastig is om je uitgaven daarop aan te passen. Ze zijn geen excuus om te stoppen  met sparen. Als de prijzen blijven stijgen, heb je nog meer nodig voor een reserve. Een reserve heb je nodig om onverwachte uitgaven te betalen.

Mijn parner maakt het me onmogelijk om te sparen. Ja, het is gemakkelijker om te sparen wanneer beide partners daarin bijdragen.  Het klopt ook, dat als je partner niet bereid is om te besparen kun je het beste je financiën gescheiden gaan houden. Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw deel in de gezamenlijke lasten en spaaraccounts.Als je parners financieel in de problemen komt, zal hij/zij blij zijn dat jij een goede spaarrekening hebt. Dit kan alsnog een verandering van houding door komen.

2 opmerkingen:

  1. Ik heb bij ons gemerkt dat aflossen op de hypotheek makkelijker gaat dan sparen. Werkt in onze hoofden blijkbaar anders. Sparen zonder concrete doelen voelt vrijblijvender

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vooral die laatste lijkt me vervelend zeg! Dat je zelf wel wilt sparen, maar dat je partner je eigenlijk saboteert...

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.