maandag, november 09, 2015

Onderhoud van jouw CV ketel

Slechts 44% van de CV-ketel eigenaren sluiten een onderhoudscontract af voor het onderhoud van de CV ketel.

De fabrikant van de CV ketel schrijft voor hoe vaak het onderhoud moet gebeuren. Het is niet eens nodig om jaarlijks het onderhoud te laten verzorgen.

Het onderhoudscontract voor een CV ketel valt alleszins mee. Het goedkoopst is de firma Feenstra, waar je via de Vereniging Eigen Huis een contract kunt afsluiten. Een tweejarig onderhoudsbeurt kost 69 euro per jaar.
Wil je dit per jaar dan kost je dit 108 euro. Voor 104 euro kun je terecht bij Breman Installatiegroep.
De duurste is EON met 134 euro.
Beide bedrijven werken landelijk. Als je een contract hebt en je hebt storing, dan wordt je snel geholpen. Geen contract en het is koud? U kunt achteraan aansluiten.

Iedere zichzelf respecterende loodgieter is aangesloten bij Uneto-vni  Blijkt later dat de ketel onjuist geïnstalleerd is, heb je recht op garantie.

Controleer of jouw bedrijf is aangesloten bij OK-CV. Nog niet alle installateurs zijn hier aangesloten. Vraag of jouw installatiebureau hierbij aangesloten is.

Regelmatig onderhoud verlengt de duur van de CV ketel, bespaart je energie, verlengt de levensduur van de ketel en een veilige werking van de ketel.

41% van de CV ketel eigenaren heeft in de eerste vijf jaar al een storing gehad. 80% van de CV-eigenaren heeft een storing gehad bij een ketel van + 10 jaar oud.

Of je expansievat kapot is, kun je controleren door te tikken op de bovenkant van het vat en op de onderkant. Een van de kanten moet geen water bevatten.
Als er bij een combiketel geen warm water meer uit de kraan komt dan is je warmtewisselaar kapot.
Je hebt kans op lekkage en dat is beroerd als al het water weg loopt.

Een aantal van mijn buren hebben al lekkende convectoren gehad. Grote ellende. Ik begreep dat nooit, omdat ik eigenlijk nooit iets (wens) snap van technische apparaten.
Sinds kort begreep ik pas de oorzaak. Zij wisten hoe ze de convectoren uit moesten zetten. Dan stroomt er geen warm water meer door, waardoor die convectoren gaan roesten en later gaan lekken.
Ben ik blij dat ik zelfs de knop niet wist te vinden?
Bespaar niet teveel op energie en laat het warme water goed door al je radiatoren en convectoren stromen. Ook die op de slaapkamer, hobbykamer enz.
5 opmerkingen:

 1. Hier een onderhoudscontract. Jaarlijkse controle en dit kost 83 euro per jaar. 1x in de zoveel tijd moet er een ring worden vervangen en daar betaal je dan voor. Prima bedrijf en prima service!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier een onderhoudscontract. Jaarlijkse controle en dit kost 83 euro per jaar. 1x in de zoveel tijd moet er een ring worden vervangen en daar betaal je dan voor. Prima bedrijf en prima service!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier geen onderhoudscontract. Ik heb bij een installatiebedrijf gewerkt en in m'n eerste werkweek heb ik gevraagd of zo'n contract nuttig was. Het werd mij afgeraden. Aangeraden werd om eens een enkele keer (bijv. na 4 jaar) onderhoud te laten uitvoeren. Dit zou voldoende en veel goedkoper zijn. Uiteraard werd dit niet gecommuniceerd naar de klanten want de jaarcontracten brachten veel geld in het laatje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben ook een onderhoudscontract. Ik vind dat wel een prettig idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geen onderhoudscontract ketel inmiddels 18 jaar oud. Een keer wat gehad kosten waren €50,-.
  Mocht de ketel nu wat gaan mankeren zal deze hoogstwaarschijnlijk vervangen gaan worden.
  Wij hebben stadsverwarming dat maakt qua onderhoud denk ik wel een verschil.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.