zondag, december 06, 2015

Belastingvoordeel eigen woning verdubbeld in 15 jaar

Een opwekkend bericht in dure tijden is altijd welkom. Zo las ik onlangs dat de fiscale aftrek voor de eigen woning in 15 jaar bijna verdubbeld is.

In 2000 ontvingen de Nederlandse hypotheekbezitters samen €16,9 mrd retour van de fiscus. In 2014 was dit €33,2 mrd.

Het is niet alleen dat de huizen duurder werden en dat in 2000 de € nog ingevoerd moest worden. Het voordeel komt ook omdat er 13,4% meer woningbezitters bij gekomen zijn.
In 2014 had een gemiddeld huishouden een maandelijkse aftrek van €650 per maand, terwijl dat vijtien jaar geleden nog €480 was. 

De hogere belastingaftrek was niet zozeer de gedaalde rente, maar vooral de gestegen huizenprijzen. 

Nee de hogere belastingaftrek is niet evenredig verdeeld. Van de fiscale aftrek van €33,2 mrd leverde in 2014 een belastingvoordeel op van 14,2 mrd. 
De helft van de 14,2 mrd, afgerond 7 mrd kwam bij 20% van de best verdienende huishoudens terecht. De 52% inkomensklasse.
De overige 7 mrd kwam terecht bij de overige 80% hypotheekbeziters.

80% Van de hypotheek bezitters heeft een inkomen dat ligt in de inkomstenbelastingtarief tot en met 42%. Dat kunnen ook de tweeverdieners zijn. Tweeverdieners betalen vele malen minder belasting dan de vrije single. 

5 opmerkingen:

 1. Financiële meevallers zijn altijd fijn om te horen! Bedankt voor de blije tijding : )

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zie dit eerlijk gezegd niet als opwekkend nieuws.
  Een verdubbeling van de HRA bij dalende rente betekent vooral meer en hogere hypotheek schulden. En dat op een blog over consuminderen en aflossen van hypotheken...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Anoniem. Meer Nederlanders hebben een eugen huis. Als ze die allemaal aflossen hebben ze een mooi aanvullend pensioen Mooi bericht

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja, het zou leuk zijn ALS deze mensen zouden aflossen.
  Maar een verdubbeling van de totale hypotheekrente, en slechts 13% meer huizenbezitters? Dat is behoorlijk veel extra schuld voor een beperkt aantal extra huizenbezitters.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Rentenier, idd. In de grote steden wordt al weer boven de vraagprijs geboden.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.