woensdag, januari 27, 2016

Bewoners 'nul-op-de-meter huizen' hebben het koud

In Tilburg heeft de woningbouwcorporatie begin dit jaar in de Le Sage ten Broekstraat zeventien huurwoningen opgeleverd waardoor de woningen nu energieneutraal zijn.  Zonder CV en toch 22 graden warm. Een logische warmte, volgens de oudere bewoners. Maar het valt tegen, het is amper 19 à 20 graden binnen.  Het was warmer toen de CV nog brandde.  Nu moet je, als je op de bank TV kijkt een extra trui aantrekken en een petroleumkacheltje branden, volgens een bewoonster. Deze vrouw zit nu al weken in de kou! Oudere mensen hebben het vaak koud en stoken harder dan jongeren.  Consuminderaars en huizenaflossers denken daar soms anders over.:-). Plaids en dekentjes zijn niet aan te slepen........

De huizen hebben allemaal een geïsoleerde voor- en achtergevel plus een isolatiedak met zonnepanelen. Op zolder staat een installatie met boiler, warmtepomp en warmteterugwinsysteem. Luchtverwarming komt door een gleuf in de kozijnen aan de voor- en achterkant van het huis.
Grootste probleem is dat de installatie de beloofde 22 graden niet haalt!

De woningbouwcorporatie en de installateur werken aan een oplossing.  Vermoedelijk is het een softwarefout.  Al die apparaten samen is een ingewikkeld samenspel. De kosten voor de woningbouwvereniging was € 70.000 per woning. De huurders die eerst €140 per maand aan de energiemaatschappij betaalden, betalen nu €140 huur extra per maand.
De bewoners zijn ernstig teleurgesteld en hopen op een spoedige oplossing.

Op de site van Omroep Brabant staat een video van 1,5 minuut met interview, die ik helaas niet in dit blog gekopieerd krijg.  Alle frustratie van de bewoonster komt hier goed in naar voren. Haar eindoordeel in het interview "Het is een waardeloos gedoe".


Meerdere bronnen, waaronder Omroep Brabant.

11 opmerkingen:

 1. Zoiets is haalbaar als je nieuw bouwt, maar in bestaande woningen is het een absolute fabel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Anoniem. Er zijn mensen met bestaande koopwoningen die hun huis hebben verbouwd tot energieneutraal. Woningcorporaties ligt het wat ingewikkelder. Het is een software probleem. Ingewikkeld o, het goed te regelen, duurt even, geen geduld meteen naar de media,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is zéker niet fijn voor die oudere mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sorry Opnieuw Beginnen, maar ben het niet met je eens...

  Voor en achtergevel mogen wel geisoleerd zijn, maar over het algemeen worden nieuwe huizen die energieneutraal zijn dikker (dus dikkere muren en meer isolatie)gebouwd.
  Daarnaast lees ik niets over vloerisolatie.

  Wat verder een slok op een borrel scheelt is de uitrichting van het huis, dus grotere ramen waar zon naar binnen moet komen en geen/weinig ramen op noorden en NO/NW..

  Daarbij speelt de indeling van het huis ook een rol voor het rendement qua warmteterugwinning..

  En tja software problemen kennen we inmiddels (denk aan VW)..

  Daarbij, investeren en met mer huur in de kou moeten zitten, daarvan zou ik ook niet gelukkig worden... Gevalletje verkeerde timing van de woningbouw..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh ja, nog vergeten.. ook de energetische waarde kan te krap bemeten zijn. Dat is vaak het geval, zeker bij woningcorporaties want meer is geld...
  Ik heb de installatie dan ook liever een tikkeltje groter zodat de tempratuur naar beneden kan in plaats van in de kou te zitten!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. huh 22 graden halen ze niet in huis maar dat is toch veels te warm! ik heb het met 19 graden behagelijk warm in mijn huis

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zonder meteen software de schuld te gaan geven: het kan ook aan andere dingen liggen. Sinds wij ons grote raam in de woonkamer hebben vervangen door HR++ glas heb ik het ook kouder en zet ik de verwarming ook hoger dan voorheen. De warmte blijft door de isolatiewaarde van het glas langer beneden hangen waardoor het termostaat een hogere temperatuur aangeeft terwijl de rest van het huis kouder is.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier is het 17.5graad lekker op de bank met een wollen zelfgebreide trui en dekentje over de benen en wij hebben het niet koud.
  Je kunt jezelf trainen daarin.
  En het schatten van de gemeente/woningcorporaties daar zitten ze nogal eens naast!
  Die zien alleen maar geld en oplossingen duren lang.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het idee van een energieneutrale woning vind ik er loffelijk. En persoonlijk vind ik 22 graden eigenlijk wat te warm voor binnenshuis. Maar voor ouderen ligt dit misschien inderdaad anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Anoniem's Idd de woningbouwvereniging heeft naam genoeg om onderhoud te krap in te schatten.
  De vloer zal heus wel meegenomen zijn. De info heb ik uit diverse nieuwsbronnen en die van omroep Brabant was het grootst. Info van de woningbouwcorporatie heb ik niet. Bij een nul-op-de-meter woning wordt standaard de vloer geísoleerd. Om de bestaande woning wordt een schil gezet.
  Oudere mensen trainen niet. Hun energiestelsel is anders dan bij anderen.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.