woensdag, januari 20, 2016

Crisis?

Je kunt eind december en begin januari de klok er op gelijk zetten. In deze periode gaat de beurs omhoog. Nu niet.  De beurs daalt! De beurs daalt flink, de AEX is nu  ongeveer 395.
Cadeautje voor mijn verjaardag
Er moet iets wezenlijks aan de hand zijn. Veel meer dan allerlei redenen die er nu bij worden gehaald. 

De  beurs stijgt gewoonlijk eind december en januari, omdat grote marktpartijen fors investeren op de beurs. Tijdens de vorige crisis, waarin de beurs bleef zakken, kon je er op rekenen dat aan het einde van een kwartaal de beurs lichtelijk steeg. De reden? Grote partijen investeerden hun geld.

Als de beurs stijgt zijn er opeens redenen waarom, en als deze daalt zijn er ook altijd redenen te over. Vandaag zijn het cijfers van grote bedrijven zoals Shell, Arcelor Mittal en Altice die slecht presteren. Japan verkeert in een berenmarkt.  Gisteren steeg de beurs omdat de economie in China gestimuleerd zou worden. Morgen is er weer iets anders.

De fundamentele reden dat de beurs nu zakt is hoogstwaarschijnlijk een andere dan de emotie van de dag, de cijfers van bedrijven.

Misschien is het deze: De Duitse CDU meent dat het einde van de politieke munt de Euro in zicht, als het einde van het de vrije markt binnen de Schengen zone aanstaande is. De vluchtelingencrisis is daar oorzaak van.  De Euro is een politieke munt en daarom wordt ook gedacht dat het einde van de Euro mogelijkheid een hypothetische en theoretische is. De EU kraakt in zijn voegen. De werkgelegenheid  is niet geweldig.


Iedereen kan een mening hebben over de beurs, net zoals over het voetbal. Wat de reden is, zien we pas later.  De echte economie volgt de beurs veel later. De beurs heeft een voorspellende waarde.

Update 23-1:  Twee dagen later steeg de beurs fors.  Rare economie. 

2 opmerkingen:

  1. Haha, zie nu het plaatje links bovenin je blog :D
    Lijkt mij dat als je nerveus wordt van beursschommelingen, je er sowieso niet aan moet beginnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De laatste twee zinnen uit jouw blog zijn maar al te vaak waarheid gebleken. Misschien ben ik te negatief, maar een einde aan de economische crisis zie ik voorlopig nog niet...

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.