zondag, januari 24, 2016

Film "The Big Short"over het ineenstorten van de huizenmarkt

De film 'The Big Short' is een mooie film over het ineenstorten van de huizenmarkt.  Het is een snelle film met humor. De film heeft vijf Oscar nominaties. Een goede film die de zaterdagavond tot een feestje maakte.

Een oplettende arts die zich op de beurs stortte zocht uit wat er in de obligaties zat. Hoe vaak al de rente niet werd betaald.
Een paar jonge bevriende mannen die vanuit een garagebox bezig hielden met de beurs en in een jaar tijds van een ton, 30 miljoen dollar wisten te verdienen en een man die hen op vriendschappelijke basis adviseerde.
Een ex Wallstreet man, die bewust uit de beurs gestapt was. Hij werd ziek van de manier van handel drijven op de beurs.
Een risico analist zoekt aan de basis uit wat er fout ging. Zo zie je een stripster die een paar huizen en een appartement had gekocht en zich niet realiseerde dat ze ooit echt moest betalen.  Makelaars die rijk werden van het gratis geld. De risico-analist die merkte dat de banken niet meer controleerden of er wel voldoende geld verdiend werd door de huizenkopers.


Deze mensen gingen short, ze kochten een credit default swap. Dat is een verzekering, voor het geval het fout zou gaan.  De arts had eerder al ontdekt dat de variabele rente duurde tot 2007. Hij vermoedde voor 90% dat de markt in 2007 zou ineenstorten. Hij kocht de credit default swaps bij alle banken die huizenmarkt obligaties uitgaven.  De banken lachten hem keihard uit, maar verkochten ze wel, want zij zagen het als winst. Ze namen er nog eentje extra in het café, want dat was een goede zaak, die verkoop van die credit default swap.
Boek The big short

2 opmerkingen:

  1. Ik heb gehoord dat de financiële wereld heel goed wordt uitgelegd in deze film.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Vlijtig Liesje, klopt. De film doet me denken aan de film 'Greed is good'. Alle films over beleggen toont de kant van graaien.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.