zaterdag, januari 09, 2016

Gezond is niet perse duurder

U heeft zich voorgenomen om in het nieuwe jaar meer te bewegen, minder te stressen en (nog) gezonder te eten en te drinken? Doen, want behalve gezondheidswinst levert het ook geld op. Dat heeft het Financieel Dagblad uitgerekend. U en ik maar denken dat een gezonde levensstijl duur is terwijl dat helemaal niet waar is. Anton Kunst, hoogleraar sociale epidemiologie aan de Universiteit van Amsterdam  zegt: "Gezond leven beloont zichzelf: in welbevinden en financieel."

Extra uitgaven
 

"Het abonnement van de sportschool, verse en biologische ingrediënten om gezonder te eten, de preventieve bodyscan om ziekten tijdig te ontdekken, een mooi huis in een frisse, lommerrijke en dus duurdere wijk. Allemaal extra uitgaven. En als hoogopgeleiden en hogere inkomensgroepen gezonder en langer leven, moet de conclusie wel zijn dat gezond leven geld kost", zo houdt het FD ons voor.

Geen geld

Niet dus, stelt Johan Polder, hoogleraar gezondheidseconomie en werkzaam bij het RIVM. "Er is duidelijk een relatie tussen inkomen, opleiding en gezondheid, maar de oorzakelijke verbanden daartussen zijn niet helder. Wat veroorzaakt wat?"
Volgens Polder en veel van zijn collega’s hoeft een gezonde levensstijl helemaal niet duurder te zijn. "Meer bewegen kost geen geld. Ik woon twintig kilometer van mijn werk en pak één keer per week de fiets. Dat kost me niets meer, zelfs niet in tijd, met al die files. Een pakje sigaretten kost € 6 of € 7. Stoppen levert dus direct geld op. En gezonder eten is vooral een kwestie van mínder eten. En minder is per definitie goedkoper."

Per calorie

Juist bij voeding is het idee hardnekkig dat gezonder ook duurder is. Zelfs het Nibud, dat uitrekende dat een gezonde maaltijd gemiddeld vijf euro kost, constateert dat dit bedrag mogelijk hoger uitkomt dan het minimale maandelijkse budget voor voeding toelaat. Gezond eten ís ook duurder, tenminste, als je de prijs per calorie neemt. Fast food is goedkoop en bevat veel calorieën. Het probleem is juist dat we te veel calorieën binnenkrijgen.
"Gezond eten is niet zo zeer duurder of goedkoper, maar vooral steeds moeilijker", zegt Dick Veerman, hoofdredacteur van nieuwsplatform Foodlog. "Gezond hoeft niet duur te zijn. Gooi wat uien, aardappelen en spekjes in een pan en je hebt een geweldige maaltijd bijna voor niets. In de supermarkt koop je een gezonde salade voor € 3,50. Maar we vallen voor de verleidingen van zout, zoet en vet eten, dat overal om ons heen wordt aangeboden. Eet mij. Levensmiddelenmakers en -verkopers maken ongezond eten makkelijker, ook omdat ze er enorme marges op maken. De kosten van de ingrediënten zijn maar een paar procent van de prijs."

Misverstanden

Koken met verse producten is niet goedkoop, vervolgt Veeerman, maar diepvries of conserven zijn even gezond en hartstikke goedkoop, alleen hebben ze — voedingskundig volstrekt onterecht — een slechter imago."
Tot zover het FD. 
BronMMV.nl tekst: Jan Klinken.

7 opmerkingen:

 1. Ik heb nooit gedacht dat gezond eten duurder is dan ongezond. De meeste mensen zouden al een stuk gezonder en goedkoper uit zijn als ze de kant en klaar spullen lieten staan. Gewoon koken van basisvoedsel en geen pakjes. Yoghurt met een paar plakjes banaan is niet duur en stukken gezonder dan dure toetjes. En zo kan ik nog wel even door gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voldoende fruit is best duur. En goed vlees(dat enkele keertje) ook. Maar ik denk,dat mensen er ook plezier in moeten hebben om gezond voedsel te kopen en dan te koken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een gezonde maaltijd kost 5 euro? Dat moet een grapje zijn. Vanavond gegeten: vegetarische bietenstampot. Kosten: bietjes, 0,69, aardappels 0,50, klontje bio roomboter 20 cent?, zoete ui 30 cent ( ja dure uien ;)), zakje jus 15 cent. Totaalbedrag: 1,84 en hier eet ik twee keer van.... Oke ik loop hier aanbiedingen voor af en dit is maar een voorbeeld maar de meeste maaltijden die ik maak zijn niet duurder en ook gezond. Je doet er wat moeite voor als je inkopen doet en je moet het zelf klaarmaken maar het is dus mogelijk. Dat gezeur van die zogenaamde experts.... ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gezond eten hoeft zeker niet duurder te zijn maar je moet wel prioriteiten stellen: veel mensen roken, kopen elk weekend chips e.d., geven kinderen verpakte tussendoortjes en sapjes mee naar school etc. Fruit kun je in het seizoen drogen ( lekker als tussendoortje), invruezen ( aardbeien, mango's, bessen etc.) en verwerken in gezonde smoothies in de winter of in yoghurt als toetje! Groenten van het seizoen kopen! Je kan zoveel verschillende gerechten maken met een kool, met een prei, met een knolselderij. Biologische diepvries spinazie en sperciebonen zijn niet duur en wel gezond. Met peulvruchten kun je zoveel doen en die zijn ook erg gezond.
  Gezond eten is een keuze!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Grappig dat Janne zegt "veel mensen roken", dat valt op zich wel mee. Het is nog maar 19% die dagelijks rookt van de bevolking van 12 jaar en ouder. Op het totaal dus nog minder. Vervelende alleen is dat ze daarmee wel veel overlast veroorzaken, maar daar ging het nu niet over.

  Gezond eten is idd niet duur. Het hoeft ook niet biologisch om gezond te zijn. Er is zelfs winst voor het milieu te behalen door niet biologisch te eten.

  Om goedkoper uit te zijn helpt het natuurlijk om goed te plannen als je een klein huishouden hebt. Dingen combineren bv: van pastasaus maak je zo tomatensoep, invriezen, restje mee als warme lunch, eigen lunch mee.
  Bij een groter huishouden heb je schaalvoordeel: je kunt makkelijker gebruik maken van aanbiedingen : wat moet je in je eentje met 1+1 gratis bij kilo verpakkingen gehakt bv. Invriezen zou je zeggen, maar dat is dan ook niet onbeperkt houdbaar waardoor je als klein huishouden minder variatie in je voeding zou krijgen. En variatie is juist goed.

  Maar gezonder is niet duurder.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gezond eten hoeft echt niet per definitie duurder te zijn als je maar even goed om je heen kijkt is er altijd wel bij een of andere winkel iets in de aanbieding.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Valt op hoe goedkoop fruit hier tegenwoordig is. Ik vermijd supermarkten, koop in turkse winkeltjes. Voorbeelden: 3 ananassen voor1 euro. 5 avocados voor 1 of1,50 euro, 5 mangos of 5 kleine papayas voor een euro. Soms extra aanbiedingen zoals 5 kg paprika"s voor 2 euro of 10 bakjes snoeptomaten voor 1 of 1,50 euro. Enkel de houdbaarheid is vaak wat korter dan fruit uit een supermarkt

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.