vrijdag, januari 08, 2016

Zorgen om deflatie?

Voor mij is deflatie geen enkel probleem. De regering en Brussel denken er anders over. Heb je schulden is inflatie fantastisch, je schulden worden vanzelf kleiner. Hoef je niets voor te doen.

Zelfs het dalen van de brandstofprijzen, sinds 1987 met 9 procent gedaald, is voor de regering niet prettig.  Als de prijs voor de benzine aan de pomp zakt ben ik een blij mens. Ik heb nog niemand gehoord die niet blij is met de lagere prijzen aan de pomp.

De inflatie van 1 procent in 2015 werd veroorzaakt door duurder wordende kinderopvang, verzekeringen, thuiszorg en de gemiddeld gestegen huren met 3,3 procent.
De brandstofprijzen daalden met 9 procent in prijs sinds 1987.

De rente zakte enorm. Dat is prettig voor bijvoorbeeld als je een huis koopt maar een ramp als je veel geld op een spaarrekening hebt staan en voor pensioenfondsen. Waar ik me persoonlijk zorgen om maak is de nog lagere spaarrente op zakelijke spaarrekeningen.

De regering is bang dat wij consumenten goederen kopen gaan uitstellen. Want met deflatie is een artikel een jaar later voordeliger, dan wacht je met het aanschaffen.
Nou daar kent de regering een trucje voor. Door stijgende belastingen in 2016 op nieuwe auto's werden er eind 2015 veel verkocht. De wens van Mark Rutte om een auto of huis te kopen om daarmee de economie aan te jagen is gelukt.

De reden dat de regering bang is voor deflatie heeft niets te maken met de spullen die we kopen. Raar dan deze reactie.

De werkelijke reden zijn dan ook de torenhoge regeringsschulden. De schuld zakt met de hoogte van de inflatie mee en stijgt bij deflatie. Dat is makkelijk verdiend en ja met dreigende deflatie doe je van alles om de inflatie aan te jagen.

Voor mensen met een hypotheek is inflatie ook fijn.  Ook dan zakt je hypotheek met de inflatie mee en mogelijk verdien je vanzelf meer.
Ook consumenten met schulden zijn het best gediend met inflatie. Dat je inkomen stijgt en je schuld lager lijkt is heerlijk.

Voor mensen zonder schuld en spaargeld is deflatie pech, maar geen ramp.  Zolang je nog rente krijgt op je spaargeld hou je je spaarrekening aan.
De regering maakt het leven vaak duurder en daardoor lijkt hun schuld minder en kunnen er meer schulden aangegaan worden. Bij deflatie lijkt hun schuld hoger en kan er minder worden geleend.
Ze maken zich zorgen over de hoogte van hun schuld. Net als mensen die hun hypotheek willen aflossen om minder schuld te hebben. Of er nu inflatie of deflatie is boeit een stuk minder zonder schuld. Geen  schuld is gewoon fijn en geeft een rijk gevoel.

2 opmerkingen:

  1. Helemaal mee eens. Ik vind de gedachte achter inflatie altijd maar raar. Inflatie is 'goed' omdat consumenten dan meer spullen gaan kopen. Ik vind dit helemaal niet goed. Het is slecht voor het milieu en voor die mensen die allemaal onnodige spullen kopen. Dat de regering deflatie niet fijn vindt snap ik wel met al dit schulden. Eigenlijk is het ook raar dat er in Nederland zoveel schulden zijn. Wij zijn een van de landen met de meeste schulden. Zouden we dat niet hebben, zouden we minder bang hoeven zijn voor deflatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben het wel mee eens. Je hoort mij ook echt niet klagen wanneer de brandstofprijzen omlaag gaan. Dus dat slaat helemaal nergens op. Het is allemaal een beetje raar met dat inflatie.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.