maandag, februari 01, 2016

Meer contant geld in omloop

Meer en vaker wordt betaald met de bankpas.  Maar er nog nooit zoveel contant geld in omloop geweest als nu.  Aleen  RTL nieuws  (klik) en MarketUpdate (klik) vermeldde dit bericht, dat de Europese Centrale Bank naar buiten bracht.

Van DasKapital.nl
Als het aan de banken en de economen ligt zou vandaag nog het contante geld worden afgeschaft. Over afschaffen spreken ze wel, maar niet hoe we de orgelman moeten betalen, fruit en groenten aan de kant van de weg en de zwarte werkster, Koningsdag, of hoe we contant betalend de Marktplaats koopjes betalen terwijl we het eerst ophalen. De vluchtelingen ontvangen wekelijks contant geld.

Als er gesproken wordt over afschaffen van contant geld, zou iedere particulier over een pin-apparaat moeten beschikken. Dat mag niet. Dat m á g niet. Nee zeg stel je voor. Fout, gevaarlijk. Ik vraag me af, waarom niet. Pinnen gaat direct via de bank. Prima dat geld te achterhalen dat anders contant betaald wordt, ook de orgelman, de collectebus, Koningsdag verkopen.

Volgens analisten ois een mogelijke verklaring voor de sterke toename aan cash de 'de sterkere economische groei, lage rentestanden en turbulente financiële markten.

Volgens mij heeft vooral de lage rentetarieven de angst voor omvallende banken, zoals in Griekenland, dat mensen liever hun geld veilig thuis in een kluis of een oude sok bewaren.

In 2006 hadden we ruim 565 miljard euro aan contanten in huis. In 2016 is dat al opgelopen tot meer dan 1000 miljard euro.

Hadden we in 2006 nog ruim 565 miljard euro aan breifgeld in onze zekken en oude sokken. In 2016 is dat al opgelopen tot meer dan 1000 miljard euro.

Zou jij van het contante geld afwillen?

13 opmerkingen:

 1. Nee, niet afschaffen.. Ik vind het heerlijk om te sparen in potjes (Per wasbeurt of Senseopad een x bedrag in een pot, en je weet zeker dat er altijd geld is voor duurdere boodschappen).. Daarnaast vind ik het heel prettig om cash te sparen voor bepaalde aanschaffingen.. Klinkt dom, maar als ik elke maand zie dat de reserverinspot met 100 euro is toegenomen werkt dat motiverender omdat het tastbaar geld is.

  Verder is en blijft het mijn geld, en ik heb geen zin in "gegluur"... Dat is namelijk de achterliggende gedachte.. Liefste willen ze van bovenaf een DDR2.0!

  Tot slot, ik wil geen digitaal spoor achterlaten... Het gaat er voor mij niet in dat iedereen kan zien hoe/waar ik op zaterdag mijn boodschappen doe, en al helemaal niet wat ik koop!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Echt niet! Hoe moet dat dan met een rommelmarkt. Of kinderen,die een klusje voor je doen? Misschien dat ooit contant betalen in winkels duurder gaat worden dan pinnen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, pertinent niet. Wat als er een grote stroomstoring komt? Kan je niet meer betalen. Krijg je dan je boodschapjes niet mee? Of als je iets koopt via MP? Kom je maar een andere keer terug? Het gebeurt nu nog te regelmatig dat je niet kan betalen omdat er een of andere storing is. Of dat ideal het niet doet.
  En heel erg raar misschien alleen heb ik altijd begrepen dat er geen witte economie kan draaien zonder een zwarte economie. Een zwarte economie, probeer dat digitaal maar voor elkaar te krijgen want digitaal is altijd traceerbaar. De chipknip is ook al afgeschaft omdat, ja waarom eigenlijk?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik dacht ook gelijk aan een stroomstoring. Hoe moet het dan? Kan dan niemand geld uitgeven?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind contant geld onhandig en gebruik het nu ook nauwelijks. Als ik het al gebruik is het voor een collecte of bij bijvoorbeeld de carnaval waar iedereen een bedrag in de muntendoosje doet. Soms ook voor een gezamenlijk cadeau. Ik moet werkelijk opletten dat ik zo nu en dan cash geld haal. Mijn pedicure, waar ik niet kan pinnen, vindt het prima als ik het ter plekke overmaak met mijn telefoon. Bij een stroomstoring is dat ook in winkels een oplossing. Er zijn ook allerlei apps waarmee je een pot kan beheren en geld in kan zamelen. Het is een kwestie van wennen denk ik. Als je zou willen afschaffen, moet je beginnen bij het papiergeld. Munten uitbreiden met een €5,- munt en het verder digitaal doen.

  Professor Arnold Heertje heeft ooit een boek geschreven over de zwarte economie. Zo langzamerhand zien het resultaat van de nonsens van de jaren 80/90 en al het zwarte geld. Al die mensen hebben geen pensioenen en/of hebben door naast hun baan nog bij te klussen hun lijf te zwaar belast en doen nu een beroep op gezondheidszorg en voorzieningen zonder dat ze daar zelf veel aan bij kunnen dragen. Belastingen betaal je om collectieve en openbaren voorzieningen in stand te kunnen houden. Als je dat niet betaalt, worden wegen niet onderhouden, is er geen geld voor sociale huur, zijn er geen scholen in gebouwen, wordt gezondheidszorg onbetaalbaar enzovoort enzovoort. Het wordt juist tijd voor minder zwart werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Einde van contant geld is einde van de democratie.
  Banken krijgen alle macht. Wat je nu ziet aan lage of negatieve rente is nog niks bij wat dan gaat komen. De negatieve rente zal nog negatiever worden. Bij geldproblemen in de economie kan je zomaar een deel van je spaargeld kwijt zijn (bail in).
  En wat voor ideetjes zijn er nog meer? Betalen bij elke transactie?
  Het is de rode loper uitleggen voor dictatuur. Als je negatief commentaar schrijft of activist bent kun je dan nog pinnen?

  Er zullen altenatieve geldstromen gaan ontstaan. In Duitsland bv wordt er steeds meer betaald in de vroegere D-mark. Lokale munten en letssystemen ullen belangrijker gaan worden.
  Ik betaal zoveel mogelijk contant. Dat is voor mijn eigen privacy en ik wil dat contant geld blijft bestaan. Grote Broer kijkt nu al op alle mogelijke manieren mee.

  En nog een overweging om contant geld te houden. De banken hebben hun veiligheid voor de klanten niet op orde.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nee, ik wil het contante geld graag houden. Ook al heb ik het zelden in huis. Ik wil wel de optie hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Martina, idd gegluur en overzicht

  @Izerina, steeds vaker is het onmogelijk om contant af te rekenen.

  @Ikke, pech voor de winkelier. Je kunt ook niet pinnen op dat moment.

  @Herminez, pedicure en schoonheidsspecialiste laten zich graag contant uitbetalen, idem kapper aan huis, massage. Zij hebben een kvk nummer, dus kunnen een pin-apparaat bemachtigen.
  Mesen hebben nu naast hun baan een tweede baan, niet alleen als klusser, maar ook als ontwerper, boekhouder. Klussers worden te zwaar belast. Ik heb jaren naast mijn fulltime baan gestudeerd. Ook zwaar. Ging drie avonden per week naar school. Geen echtgenoot die mijn huishouding deed,


  @Yelena Yeli, wist je dat je je saldo bij de Lets winkels op moet geven aan de belasting? Echt waar. Staat in de Elsevier belastingalmanak. Juist Lets zijn een bijdrage naast de bijstandsuitkering voor leuke dingen. Letswinkels propageren Thuisafgehaald. Is ook contant afrekenen voor een maaltijd. De onveiligheid van banken en de lage rentepercentages zorgt mede voor veel contant geld. Misschien ook wel de grote hoeveelheid kleine zelfstandigen....


  @Vlijtig Liesje, contant geeft vrijheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. 1000 miljard aan cash geld? Dan hebben we in Nederland 66.000 euro per persoon cash thuis?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Kreupelgeld. Is EU. Bericht van de ECB. Staat in de tekst.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nee, ik wil gewoon cashgeld behouden, en van mij mag er ook een alternatieve stoom komen wat om de banken heen gaat.
  Als je hoort dat de directeuren van meerdere banken een salaris krijgen van rond het miljoen en de werk nemers ontslaan om diverse redenen.
  En hun maar hun bankrekening spekken zonder blikken of blozen.
  Ik gun iedereen het beste maar ze kunnen ook te ver gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Als de rente nog lager wordt, denk ik dat er nog veel meer contant geld in omloop komt...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Voor mensen die niet met geld kunnen omgaan, en voor kinderen, is contant geld een prima manier om overzicht te houden/te leren omgaan met geld en leren rekenen.

  Ik gebruik nog maar weinig contant, maar ik vind het prima dat het er nog is en zou er zeker niet vanaf willen. De bank hoeft ook echt niet te zien dat ik een vriendin het eten betaal, dat zij heeft voorgeschoten of andersom. Dat regelen we onderling.

  Ik vind het nogal een aanname van Herminez dat contant geld=zwart geld.

  Iedereen zou nog maar eens The Handmaid's Tale van Margaret Atwood moeten lezen, en huiveren. Alleen betalen met plastic geld, een coupe is zo gepleegd morgen: alle pasjes met "f" (female=vrouw) zijn niet meer geldig, gelijk de halve bevolking uitgeschakeld.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.