maandag, februari 15, 2016

Wonen voor weinig geld in een middenklas woning

De hypotheekrente is nu minder dan 2% per jaar. De vraag is dan ook, hoe laag gaan we nog komen.De site hypotheek-rentetarieven.nl  liet deze tarieven zien.   Een tien jaars tente is nog slechts 1,90% en daarmee 0,32% hoger dan de variabele rente.

Bij deze rentes zou je niet eens je hypotheek hoeven af te lossen...... Een aflossingsvrije hypotheek van modaal huis van 2 ton kost je slechts 3800 per jaar. Daar gaat dan nog eens de HRA van af. Daarbij tel je de kosten van onderhoud 1% is 2.000 en de kosten van een hogere WOZ op, Randstad 1000. Wat je ook plust of mint je woont voor weinig.

Waarom zou je een tiny house bouwen of kopen, met deze rentetarieven?

Toch is de verkoop van alle woningen in december gedaald. bron: FD. Woningen in Limburg daalden het hardst en daarna vrijstaande woningen. Een tussenwoning daalde 11,3% in waarde.

Zo zie je maar, mensen met schulden liften mee op het  ECB beleid.  Met deze tarieven moeten mensen met geld wel investeren of het geld in contanten opnemen.  Zover is het nog niet. De laagste spaarrente krijg je nu bij de Triodosbank met 0,30%.2 opmerkingen:

  1. Ik zou nog altijd willen aflossen, het blijft vast niet eeuwig zo. En ook al is het weinig, je bent nog altijd van de bank :). Ik zie het juist als een uitgelezen kans om flink aan het aflossen te slaan zolang je nog zoveel overhoud. Mocht de boel dan weer normaliseren dan komt het niet zo hard aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volgens mij is het niet slim om nog een nieuwe aflossingsvrije hypotheek te nemen. Daar krijg je namelijk geen HRA op, dus dan klopt je sommetje ook niet meer. Maar het is idd wel een slimme tijd om een hypotheek te nemen ipv sparen. Als je het maar verstandig doet (zicht op aflossing, ook betaalbaar in slechte tijden enz.)

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.