donderdag, maart 10, 2016

Feiten over vermogensbelasting

Het heffen van vermogensbelasting is een proefballon. Kijken hoe wij en de politiek hierop reageert.
Lees ook dit stuk in the Guardian.(klik) Gekeken wordt hoe de jongeren generatie Y gecompenseerd kan worden voor de achteruitgang in inkomen. De generatie X ( huidige gepensioneerden) hebben meer kans gehad om het inkomen te laten groeien.

Toegegeven, vermogensrendementsheffing, vermogensbelasting is niet prettig. Niemand vindt het prettig om te moeten betalen.
Op dit ogenblik wordt door een kwart van de belastingbetalenden  25%  4,1 miljard belasting betaald. Van de 25% vermogenden betaalde in 2012 slechts 10% meer dan 1.000 euro.
De percentages 4% en 4,7% klinken heel erg hoog, maar uiteindelijk is het 1,2% het maximum wat je moet betalen.

Op "bereken het" staat de tool waarmee je kunt berekenen (klik) wat jouw huis kost aan vermogensbelasting zoals deze er nu is: 

Een berekening zoals de vermogensrendementsheffing nu wordt berekend over  €250.000
Als single ben je weer de gebeten hond en betaal je € 2.763 per jaar. Dit is €57 euro meer in 2017
Een stel betaalt samen  €2.010 per jaar, dat is € 403 euro minder in 2017 en € 753 minder dan een single.

Niet aleen als single en als alleenverdienende kostwinner ben je de pineut. Ook met vermogensbelasting betaal je altijd meer. 

Ook al zei de advocaat generaal van de Hoge Raad, dat de hoge vermogensbelasting in strijd is met het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens, omdat er belasting geheven wordt over geld waar al eerder belasting over werd geheven.

De advocaat generaal van de Hoge Raad heeft ook gezegd dat het aan de politiek is en niet aan de rechter, om te beoordelen dat de vermogensrendementsheffing in strijd is met het eigendomsrecht. 

De rechter kan alleen  in individuele gevallen oordelen dat deze belasting onterecht wordt geheven.

Misschien moet ik naar de rechter om te bepleiten voor een rechtvaardiger belasting voor singles. Niet alleen in de inkomstenbelasting betaal je fors meer, maar ook in de vermogensrendementsheffing. Ik vind dit erg onrechtvaardig. 

Nederland smijt met geld. In 2014 betaalde de EU de gasrekening van de Oekraïne en betaalde Nederland   De EU heeft de Oekraïne een lening gegeven van 11 miljard. De economie van Oekraïne is kleiner dan de hele economie van Noord Holland. De Oekraïne staat op plaats 144 van de 177 landen met de corruptielijst uitgevoerd door Transparancy International.

4 opmerkingen:

 1. Het is duidelijk wat te stemmen bij het referendum im april...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Yelena. Nee natuurlijk. En stem ook voor degenen die niet willen stemmen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als alleenstaande ben je vaak ook duurder uit, omdat je je lasten niet kunt delen (en die nooit 2x zo hoog zijn als stel, want je hoeft immers maar één woonplek te hebben). En als het je dan toch lukt om veel te sparen, word je afgestraft. Niet echt eerlijk. Ik zag hier overigens niet echt duidelijk wat voor invloed die nieuwe voorgestelde maatregel had qua huis (ik hoefde nergens iets in te vullen over mijn huis). Maar misschien moet ik me daar nog meer in verdiepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @LLmM, nee, het is een berekening voor vermogensbelasting. Het CPB heeft een proefballon opgeworpen. Neemt niet weg, dat het goed is om de gewone tabel mee te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.