dinsdag, april 26, 2016

Rentemiddeling is dat wat?

AvroTros Radar gaf afgelopen maandag wederom een avondje televisie weg over het onderwerp rentemiddeling.
Het is niet bepaald de eerste keer dat daar een uitzending aan gewijd wordt, maar de uitkomst is altijd het zelfde. Rentemiddeling is een sigaar uit eigen doos. Je schiet er niets mee op. De bank wordt er niet wijzer van en de klant ook niet.

Eigenlijk wordt ik een beetje vervelend van al die verhalen over rentemiddeling en zoeken naar een weg uit het aflossingsverhaal.  Aflossen is niet leuk. Het is een lange weg. Los je serieus af, zijn er maar weinigen die hun huis in twintig jaar aflossen of nog korter..
Het enige waarbij je voordeel hebt is aflossen. Over iedere euro die je aflost betaal je geen rente meer.
Aflossen is het enige dat er op zit.  Meer is het niet. Je kunt je rijk  of arm rekenen. Aflossen is het enige waarbij je reëel en werkelijk iets toevoegt aan je vermogen. 

Hieronder de AvroTros uitzending van dit keer vier maanden terug over rentemiddeling bij een aflossingsvrije hypotheek.Soms kan hypotheekoversluiten zinvol zijn. Je berekent het heel snel bij ikbenfrits.nl4 opmerkingen:

 1. Hoewel ik het met je eens ben dat het een sigaar uit eigen doos is (de boete wordt immers gewoon uitgesmeerd over de nieuwe rentevastperiode), denk ik dat je er wél voordeel uit kunt halen. IN die zin dat als je onverminderd de drive hebt om te blijven aflossen, ben je immers eerder klaar dan het einde van de rentevastperiode. De boete betaal je dan niet in zijn geheel.

  In onze situatie loopt onze rentevastperiode van 10 jaar op 1 december 2019 af. Met de afgesloten rentestand van 4,75%, en de huidige rente van 1,70% (incl. personeelskorting) komt de boete weliswaar uit op bijna € 5.000,00. Maar omdat wij steevast maximaal blijven aflossen zijn wij in 2020 klaar met het aflossingsvrije gedeelte.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Bespaarbalans, idd als het je doel is om versneld af te lossen. Je knabbelt er tien jaar vanaf. Je behaalt dan winst, ook bij rentemiddeling. De echte winst is snel aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk ook dat, door extra af te lossen, je ervoor kunt zorgen dat je uiteindelijk niet je hele boete hoeft te betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Snel aflossen is idd het beste. En als dat je sneller lukt door via rentemiddeling je lasten te verlagen, dan is dat ook mooi, lijkt me. Maar daar moet je idd wel goed naar kijken, want ik begreep wel dat er wat addertjes bij zaten, bijvoorbeeld met verkoop van je huis (en dan alles aflossen). Volgens mij kon je dan niet zomaar die boete ontlopen.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.