zaterdag, april 02, 2016

Review van het boek "Delen doe je zo"

Freelance journalisten Martine Zeijlstra en Robert Visscher, schreven het  boek "delen doe jezo" over delen in de praktijk.  
Delen doe je zo
Er zijn vele voordelen van delen, zoals :  
 • meer sociale contacten, je hoeft minder te bezitten. 
 • Mensen met weinig geld kunnen gemakkelijker deel uitmaken van de economie
 • Zelf delen geeft een goed en waardevol gevoel. Delen is het nieuwe hebben.
 • Delen zprgt een  betere en groenere economie.
 • Je hoeft niet eerst alles zelf te kopen. 
.


Veel hoofdstukken schreven ze vanuit ervaring.  Deze ervaringen worden gedeeld in dit boek met tekst en foto's. De deeleconomie maakt deel uit van hun leven.
De ervaringen met delen,  gaf hun bijvoorbeeld moed om met succes te vragen naar een rustige werkplek in de buurt. De behoefte aan een rustige werkplek werd groter met opgroeiende kinderen. Die werkplek kwam er!

Je ziet vaak  pas mogelijkheden, als je deze echt nodig hebt en er voor gaat. Je moet soms een weerstand overwinnen om iets te bereiken.  Maar vooral leer je vertrouwen hebben.  Als je vertrouwen geeft, ontvang  je dat veelal terug.
De omzet van de deeleconomie groeit snel. Als je  met mensen uit jouw  buurt deelt, zoals met Thuisafgehaald en Peerby, dan ga je positiever denken over jouw buurtgenoten. Vooraf maak je afspraken met de lener, voor het geval dat. Deze afspraken zijn echter niet bindend. Peerby is met Centraal Beheer in overleg om te komen tot een verzekering, wanneer er iets kapot mocht gaan.

Bedrijven zetten mede dankzij de deeleconomie beter in op dienstverlening.  De verwachting is dat de deeleconomie  de maatschappij verder gaat veranderen.  

De hotelsector en BedandBreakfast.eu  houdt initiatieven als AirBnB  scherp in de gaten. De taxibedrijven leren om te gaan met de concurrent  Über

Delen is niet nieuw, vroeger deelden mensen ook, maar dankzij internet, delen we veel meer.  De noodzaak voor het  hebben van eigen spullen is hierdoor weggevallen.  Het autobezit loopt fors terug, door verstedelijking, het bezit van een auto is duurder, door de opkomst van social media zijn vrienden altijd dichtbij en is fysiek contact minder belangrijk.  Autobezitters  delen hun autorit  via internet.

De onderwerpen in dit boek zijn Auto, Tuin, Gereedschap, Accomodatie, Eten, Kennis en Zorg.
Ieder onderwerp gaat vooraf  van een foto, een inleiding en ervaringen.  Een overzicht van "Voordelen, Nadelen en Tips", per deelonderwerp en alle websites op een rij die betrekking hebben op het  onderwerp.
Waar mogelijk een interview met de oprichter van een specifiek deelplatform.
Het aantal deelmogelijkheden is groot. Zo is  het bijvoorbeeld mogelijk is via  de app van AirPnP om een wc in de buurt te zoeken.   De deeleconomie is nog lang niet verzadigd.

Alle links verwijzen naar het boek "Delen doe je zo" bij Bol.com  Meer info op de site delendoejezo.nl

3 opmerkingen:

 1. Goeie tip. Dank je wel. Ik kan nog veel leren op dat vlak. We hebben een caravannetje en ik hecht teveel waarde aan dat ding om 'm te verhuren gedurende de weken dat we 'm niet gebruiken. Zou jij je boot delen/verhuren?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @10jaarnadato, Via de bootdeeleconomie heb ik nog geen klachten gehoord. Veel mensen betalen daardoor hun afschrijvingen en overige kosten.
  Je wilt niet weten hoeveel negatieve opmerkingen ik van familie en anderen heb gehoord, toen ik begon aan vrienden op de fiets en B&B. Tot nog toe is het altijd meegevallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij delen onze auto ook via het deeleconomie-initiatief van SnappCar. Lees er ons blog over dat wij een tijdje terug schreven:
  http://bespaarbalans.blogspot.nl/2015/12/auto-verhuren-via-snappcar-de.html?m=1

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.