donderdag, april 28, 2016

Wat is voor mij het absolute dieptepunt in armoede?

Deze triggerende vraag werd mij onlangs gesteld.   Na een poosje hierover te hebben nagedacht heb ik hier het antwoord. In deze antwoorden ga ik er van uit, dat aan de meest basale dingen voldaan is, zoals dak boven je hoofd, kleding en geen honger en je je veilig voelen.

 • Armoede is voor mij niet voldoende doen om gezond te blijven of te worden.  Zoals om financiële redenen de tandarts of mondhygiëniste  bezoeken.
 • Armoede is, om geen geld uit te geven aan gezondheidsartikelen, omdat dat te duur is. Bril tijdig vervangen, steunzolen, gehoorapparaat.  Geen vitamine D nemen in de winter, omdat het geld kost.
 • Armoede is bewust je gezondheid te ondermijnen door onvoldoende voeding te eten. Veel mensen eten vulling in plaats van voeding. Vulling is vaak veel goedkoper.
 • Armoede is, dat je niet sport omdat het geld kost. Hierin kun je keuzes maken. Zwemmen is voordelig, lopen ook. Sporten is  gewoon goed voor een mens.
 • Armoede is, dat je jezelf niet ontwikkelt, omdat het geld kost.
Dit zijn de meest elementaire dingen waarvan ik vind dat je in armoede leeft, als je niet goed voor jezelf zorgt.

15 opmerkingen:

 1. Jouw verhaal kan ik me voorstellen, en ben ik persoonlijk wel mee eens als een ondergrens om goed leven aan te geven. Maar onder die grens kun je wel leven.
  Onder die grens weet ik dat er mensen zitten. Mensen die geen schoenen kopen als er een gat in zit. Mensen die vanwege te weinig geld noodzakelijke medische behandelingen uitstellen, maaltijden missen of hun huis niet warm kunnen stoken. Dat vind ik echt armoede. En waarschijnlijk kun je nog dieper zinken, al houdt mijn voorstellingsvermogen daar op.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jouw laatste woorden' veilig voelen' dat zal je je in onze maatschappij niet gauw voelen als je maar net aan de basale dingen kan komen. Dan is het leven geen pretje en wordt je meer en meer veroordeeld door mensen die het wel allemaal op een rijtje hebben, die wel goed met hun geld of gezondheid om kunnen gaan. Of een mooie buffer van B.V. of eigen huis hebben. Elke keer weer de strijd of je óf die vitaminen koopt, óf je kind een nieuwe broek, óf dan eindelijk toch naar de tandarts. Het is kiezen en én en én gaat al helemaal niet. En dan het oordelen: er is altijd werk, je moet wat beter je best doen, dan ga je toch in de kassen werken?. Of ze nemen uiteindelijk een baan aan met een nulurencontract, worden ziek en eindigen bijna met een huisuitzetting. Armoede vind ik altijd maar een oordeel over iedereen hebben, niet de verschillen zien in de mogelijkheden die mensen bij geboorte al wel of niet meegekregen hebben. En vooral het altijd beter weten hoe een ander zijn dingen moet regelen. Dat vind ik pas echt armoede.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan me goed vinden in jouw voorbeelden. Dat... en het niet weten of en wanneer het beter zou kunnen worden. Zwaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Armoede is voor de een iets anders dan voor de ander. In mijn omgeving ken ik mensen die nooit naar de tandarts gaan, tevreden zijn met hun (in mijn ogen) lage inkomen en geen enkele moeite doen om 'vooruit' te komen maar ze maken van hun leven een feestje (met drank en sigaretten en oranje versieringen bij een voetbalwedstrijd). Volgens mij zijn ze op verschillende punten 'arm' maar zelf denken ze er heel ander over!
  n.b. spellingcontrole gebruiken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat moeten die mensen zelf weten Janne. Ik begrijp het niet dat mensen zo kunnen leven Maar ik begrijp ook mensen niet die alsmaar consumeren en in mijn ogen zeer oppervlakkig leven, ze hebben meestal een hoger inkomen. Maar ook dat moeten die mensen zelf weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een interessant onderwerp. Voor mij is armoede geen dak boven je hoofd hebben en zorgen over voldoende eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gisteren in een uitzending van geloof hoop en liefde gezien dat een oude vrouw haar 3 klein kinderen opvoed.
  De ouders waren door aids overleden, zij hadden wel een dak boven hun hoofd maar hadden maar 1 a2 maaltijden per dag de oude vrouw maar 1 om haar kleinkinderen te eten te geven.
  Door droogte groeide er niets, dat vind ik armoede...............in zulke situaties zit geen voorruit gang.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Laat ik het omdraaien. Wat vind ik basisbehoeften.
  Een dak boven je hoofd, voldoende voedsel en warmte. Kleding die niet alleen warm is maar waarmee je ook niet sociaal buiten de boot valt. Je kinderen naar school kunnen laten gaan. Goede medische zorg (geen rimpels glad trekken maar wel een beugel), je kind kunnen laten deelnemen aan normale sociale activiteiten.
  Alles wat beneden dit niveau valt vind ik armoede. Vooral als er geen zicht op verbetering is.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Kkruidigmeisje,idd, vreselijk.

  @Maria, In de kassen werken is zo gek nog niet. Ik ben er mee opgevoed. Volgens mij beter dan een nul uren contract. Je wordt betaald volgens de CAO. Neerkijken op in de kassen kijken lijkt mij niet handig. Ik ben groot geworden van tomaten plukken.

  @Anoniem, uitzicht hebben betekent hoop, dat geeft moed, gelijk heb je.

  @Janne, kortstondig geluk is ook geluk.

  @Loudi, heeft dat met inkomen te maken, hmm...

  @Vlijtig Liesje, dat is de basis. Anon

  @Anoniem, dat is ver weg. Niet dicht bij. Ik hou het toch liever tot op Nederland en niet de hele wereld. In de huidige discussie over Nederlanderschap, zoals gisteravond bij Pauw, gaat het ook niet, om wij Nederlanders voelende mensen. #Geërgerd.

  @Wilma, idd dat zijn Nederlandse basisbehoeften. Niet buiten de boot vallen is belangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat bedoel ik. Het is niet neerkijken op in de kassen werken. Ik ben een boerderijkind, dus zal zeker niet op kassen neerkijken. Het gaat mij er om dat niet iedereen daar geschikt voor is. CAO is niet alles. Maar daar ging mijn reactie niet over. Het ging over armoede..

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Maria, idd. Ik weet het. Ik ben ook eigenlijk degene die denkt in mogelijkheden. Ik twijfel nog steeds of ik volgend jaar na de WW in de IOW ga. Ik wil dit niet. Ik ga kijken of ik een mogelijkheid heb om maandelijks 1500 bruto te toucheren ergens mee om geen gebruik te hoeven maken van de IOW. Hoop dat het me lukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ik denk dat je mij dan arm vindt. Wij leven enkele jaren onder de armoedegrens met een gezin met 3 kinderen onder de 8 jaar. Wij `kiezen` hiervoor, ik werk normaal gesproken 10 uur per week meer. Maar ik werk tijdelijk minder omdat 1 van mijn kinderen erg ziek is geweest, hij ging bijna dood een aantal keer. Twee van mijn kinderen dragen steunzolen, en omdat ze nog in de groei zijn krijgen ze dan 2 maten te grote schoenen aan (dat bedenkt dat schoenspecialist) Eigenlijk is dat sneu want dan moeten ze dubbele sokken aan voordat de schoen weer op maat is. Ik heb ook eens met opzet lang gewacht met het vervangen (wel in overleg met een specialist). Ik en zij hebben lang niet gesport omdat dit te veel geld kost. Inmiddels ga ik bijna weer meer uren werken, daarom mag mijn zoon nu sporten. Ook zou ik graag meer zwemles aan ze geven, hiermee wacht ik totdat ik mijn uren weer terug heb. Maar nu komt het: Ik voel me allerminst arm! ik voel me gezegend dat ik er voor mijn kinderen (en met nadruk op mijn zoon die destijds zo ziek was) heb kunnen zorgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Idd. , jij bent de groep die ik bedoel. Je hebt groot gelijk dat je je gezin op de eerste plaats zet. Ik hoop van harte dat er voor jullie betere tijden aankomen. Sterkte.

   Verwijderen
  2. Dank je, maar ik zie ons niet als arm. Met mijn zoon gaat het al lange tijd erg goed. Godzijdank. Ik ben blij met wat wij hebben. We kunnen goed met ons geld omgaan. We zijn blij dat we het binnenkort ruimer gaan hebben. Dan hebben we bijna zes jaar zo geleefd. In 2013 ben ik de consuminderblogs tegengekomen en dit heeft mij heel anders doen kijken naar geld en spullen. We hebben niet veel nodig. Onze kinderen zijn opgegroeid met tweedehands kleding en spullen en weinig op vakantie, of betaalde uitstapjes. Ze genieten van buitenspelen in gratis speeltuintjes, en fietsen met mama.

   Verwijderen
 13. Dat zijn stuk voor stuk goede punten. Ik associeer zelf armoede vooral met geen dak boven je hoofd hebben en geen voedsel.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.