maandag, mei 09, 2016

Fraude: De overheid als flappentap

Het onderzoek naar  de kleine onzichtbare criminaliteit in Nederland heet FinPro. Na de Panama Papers voor de grote belastingontwijking nu het verslag van FinPro.

FinPro gaat over het gebruik van de overheid als flappentap. Of het gebruik van de zorgverzekeraars voor valse declaraties.
Waarmee wordt gefraudeerd? Allereerst weer de uitkeringen, toeslagen, subsidies en inschrijvingen bij opleidingen. Op papier bestaande kinderdagverblijven. Drugskoeriers die allemaal van dezelfde huisarts recepten krijgen en declareren.
De route van de drugskoeriers is gelijk aan de route die volgens Justitie overeenkomen van bijvoorbeeld Rotterdam naar Limburg.

Mijn kleine maar dappere zorgverzekeraar DSW gaf dit jaar al 1 miljoen uit aan advocaten voor fraudebestrijding. Het levert zeldzaam wat op, omdat de burger door de wet op de privacy beschermd wordt.  Chris Oomen zegt dat het wel wat oplevert, omdat er een preventieve werking van uitgaat. Omdat banken een controle op naam en nummer onnodig achten, kwam in dit onderzoek naar voren dat dertig verzekerden hetzelfde bankrekeningnummer gebruikten.
DSW heeft een geheimhouding getekend. Chris Oomen heeft meegewerkt aan het onderzoek, maar er kan niets in de openbaarheid, of voor de rechter worden gebracht.

Hoe ontstaat deze criminaliteit?  
Rotterdam Zuid gaat gebukt onder criminaliteit uit Turkije, Marokko, maar ook uit Nederland. Het gaat om drugshandel en mensensmokkel. Net als de mafia doet, trekken ze sociaal zwakkeren aan, van wie sommigen de nieuwe rijken in de wijk worden.  Andere bewoners zien het gebeuren en voelen zich niet meer gebonden aan de wet, en slaan, soms uit armoede, aan het sjoemelen met uitkeringen toeslagen of schoolinschrijvingen. De criminaliteit sijpelt door naar beneden en is slecht voor de leefbaarheid in de wijk.  De opwaartse beweging stopt. 

Wat is het gevolg van dit onderzoek?
Het Openbaar Ministerie noemt de resultaten in keurig Nederlands: "prikkelend".  
Dit onderzoek gaat leiden tot het opnieuw interpreteren van gegevens, zonder dat de `privacy wordt aangetast`.  Het onderzoek zelf kan grotendeels de prullenmand in. Begin dit jaar haalde Rotterdam 10 miljoen binnen als onderdeel van dit onderzoek.  Bron: Trouw van 28-2-2016.

Wie deden mee aan dit onderzoek dat in 2014 werd gestart?
Welke partijen deden er aan mee?  De rijksoverheid, gemeente Rotterdam, onderwijs- en zorginstellingen, woningcorporaties en bedrijfsleven, zoals zorgverzekeraar DSW, Chris Oomen. 

bron: FD


4 opmerkingen:

 1. Idd kappen met die fraudegevoelige toeslagen etc..etc. als we keer op keer op die privacy wetgeving stuiten.

  Overboekingen moeten de naam + geb.datum weergeven van de rekeninghouder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Idd, de toeslagen zijn fraudegevoelig. Ze moeten aangevraagd worden. De belasting weet alles al van ons. Hoogste tijd om te kappen daarmee.

   Verwijderen
 2. Ik kan hier zo grrr niet goed tegen.
  Het is jammer dat sommige mensen de behoefte hebben om de boel te flessen.

  Groetjes Sas

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn motto: Vertrouwen is goed, controleren is beter.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.