zondag, mei 15, 2016

Krediet opnemen bij Interbank

Schrijnende verhalen van een te hoge lening opgenomen bij Interbank. Mensen die jaren lang maandelijks betaalden en in feite niets aflosten. De zaak kwam aan het licht door de Stichting Geldbelangen. Sinds twee weken wordt er door Vara. Kassa aandacht aan besteed.

Interbank is een bank.  een laatste mogelijkheid om krediet op te nemen.  Als je niet bij je eigen bank terecht kunt, ga je naar Interbank, onderdeel van het Franse Credit Agricole.
Interbank betekent de hoogste wettelijk toegestane rente.

Een stel dat in 2003 een lening afsloot van €30.000 heeft nu al € 46.000 in totaal betaald aan rente en aflossing. Tien procent daarvan is aflossing.  Ze betalen € 300 per maand. Aan het einde van de looptijd hebben ze € 100.000 betaald.

De lening werd destijds met op advies  van maatschappelijk werk via een tussenpersoon afgesloten.
Destijds was de rente 9,6% en nu is die 12,3%.
De lening werd afgesloten voor nieuwe inrichting van hun nieuwe huis.

Nu is de man boven de 60 jaar en oversluiten is niet meer mogelijk, vanwege zijn leeftijd. Hij is in inkomen terug gegaan en kan die maandelijkse termijn niet meer betalen.

Vara Kassa besteedde in de uitzending van vorige week zaterdag aandacht aan deze bijzondere zaak. Na de uitzending werd Kassa bestookt met meer dan honderd e-mails van veelmensen  die krediet hebben. Zeventig van deze mensen zijn gedupeerden van Interbank. Ik vind het in en in triest. Maatschappelijk werk verwijst door naar een tussenpersoon.

Ik herinner me de zaak van Comfort Card van mijn ex-schuldige. Zij had te weinig inkomen om de schuld over te zetten naar ABN Amro.  Uiteindelijk werd het door de bank toch overgenomen, omdat zij al over een spaarrekening beschikte bij Leaseplanbank en een geblokkerde begrafenis bankspaarrekening bij De Bank. Omdat ze al tijden niet meer in het rood stond. Deze mogelijkheid had laten blokkeren, is de bank meegegaan. Qua inkomen had het nooit gekund. Nu wel. Comfort Card is een kredietmogelijkheid waar je in laatste instantie naar toegaat. Binnen de kortste keren heeft de toen de lening bij de ABN-Amro afgelost.Bron: VaraKassa,  Telegraaf  en  blog


3 opmerkingen:

 1. Dat is wel een heel hoge rente: 30,00 lenen en 46.000 duizend euro betalen aan aflossing en rente. Typefoutje? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. mist een nulletje denk ik bij het eerste bedrag. Maar het is wel heel beroerd. Toch vind ik het schokkend dat mensen zo kwestbaar zijn, want dit percentage heeft vast niet in de kleine letters gestaan.

   Ik blijf vinden dat omgaan met geld en een basis kennis financiële producten e.d. een schoolvak zou moeten worden.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.