woensdag, juni 22, 2016

Na de langste dag korten de dagen

Helaas gaat de zon weer wat eerder onder tot de kortste dag op De zon ging in De Bilt op om 05:19 en onder om 22:04. Dat is 16 uur en 45 minuten daglicht!! 
In Schiermonnikoog ging de zon  om 22:08 onder en in Maastricht  om 21:55. Dat is een verschil van 13 minuten.

Niet 21 december is de kortste dag, maar rond  de 24e december. De zon komt dan op om 08:48 en gaat onder om 16:31  We hebben dan 7 uur en 43 minuten van het daglicht mogen genieten.

Als je een 9 tot 5 baan hebt dan kun gaat op 17 januari de zon onder om 17:00 uur! Vanaf dat moment kun je gaan genieten van daglicht! Ik vond dat altijd een mooi moment. Niet meer als een mol onder de grond leven, maar het daglicht buiten ervaren, zo maar door de week!

De 9 tot 5 baan is achterhaald.  Je moet er nog een lunchpauze bij optellen en nog het één en ander. Beter is het om te spreken van een 8 tot 5 baan.  Op 14 februari is voor jou de dag, dat de zon om 08:00 uur op komt.


Levertraan innemen zodra de R in de maand is, werd er toen gezegd. Levertraan is een goede  vitamine D leveraar en bevat veel vitamine A. Voor zwangeren is teveel vitamine A af te raden, het kan misvormingen bij baby's veroorzaken.

Als iedereen iedere dag 1000 IE  (25 mcg) per dag slikt, dan scheelt dat zevenduizend onnodige kankerdoden per jaar. Ook in de zomer vitamine D slikken. Niet alleen in de winter. De hoeveelheid zon is onvoldoende in de noordelijke landen.

Het maximum dat je aan vitamine D in je bloed mag hebben is 150 nmol/l. Dat is (te) veel.
Een niveau van 80nmol /l is goed.


3 opmerkingen:

 1. Je kunt opgelucht ademhalen: vandaag gaat de zon later onder dan gisteren. Pas op 25 juni gaat de zon het laatste onder.
  De zon komt wel al een tijdje steeds later op: 17 juni is namelijk de dag dat de zon het vroegste opkomt. het verschil wordt veroorzaakt door de ellipticiteit van de aardbaan. Zie ook wikipedia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De allerlaatste tijd van zonsondergang in De Bilt is en blijft 22:04. Dit start de 19e en eindigt op de 29e juni.

   De allervroegste zonsopgang start om 5:18 op de 15e tot de 18e juni.

   De ellipticiteit van de aardbaan is goede informatie. In de winter wordt de ellipticiteit vaker genoemd. Door het smelten van de ijskap schijnt de kompas noordpool nogal eens te wijzigen.

   Boeiend niet?

   Verwijderen
 2. Grofweg is de tijd hetzelfde, maar de 25ste juni duurt een paar seconde langer dan die andere dagen.
  De aarde staat het dichtst bij de zon rond 3 januari. Voor de temperatuur op aarde is dit verwaarloosbaar klein, maar het gevolg is wel dat de winter op het noordelijk halfrond korter duurt dan de winter op het zuiderlijk halfrond.

  Het afsmelten van de poolkappen doet niets met het magnetisch veld, maar het kan wel zijn dat de geodetische noordpool gaat verplaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.