vrijdag, juli 01, 2016

De rijke babyboomers

Je zou jaloers worden, als je leest dat de 65-plussers van nu, rijker zijn dan ooit te voren.  Hun gemiddeld vermogen is 109 duizend euro. Het verschil is dat de rijkste ouderen veelal hun huis hebben afgelost. 
Huurders uit dezelfde leeftijdsgroep hebben nauwelijks vermogen opgebouwd.  Het verschil tussen wel of geen bezit hebben telt mee in het hebben van wel of geen prettig leven. Ook al is het bezit alleen maar in stenen meegeteld.

Het woord babyboomer klink negatief. Het is ook de groep die hun kinderen aan een woning kunnen helpen. Een gift om hun kinderen op weg te helpen.  Kinderen die nu rijker zijn, dan veertig jaar terug. Maar we willen liever jaloers zijn op rijke babyboomers. We zien liever niet de arme rijken, zoals ouderen die al heel  lang in het pensioenfonds zitten. Een pensioenfonds dat al jaren niet meer ïndexeert. Dat ga je behoorlijk merken. Zeker in een tijd, waar onze behoeften hoger worden. Eenvoud wordt nauwelijks geaccepteerd. Babyboomers hebben behoorlijk verlies geleden. Voor de ECB is hoge inflatie heerlijk, maar voor gepensioneerden is hoge inflatie, met een steeds lager wordend inkomen lijden. Steeds minder koopkracht.

Alleen dan helpt een volledig afgelost en goed onderhouden huis. Maar hoe is het met onderhoud, dat kan je simpel houden of goed doen.  Een goed onderhouden huis gaat jaren mee, het betaalt zich terug. Voor normaal onderhoud mag je tussen de 1 en 2% van de verkoopwaarde. Ik kom er momenteel niet mee uit. 


Bron:  RTLZ

6 opmerkingen:

 1. De inflatie is de laatste paar jaren juist laag. 2,5% in 2013, 1% in 2014, 0,6% in 2015; en gelukkig dus maar, want anders zou het niet-indexeren dus nog veel harder aankomen dan nu.

  De meeste mensen leven nu een beter leven dan koningen vier eeuwen geleden. Mijn schoonmoeder van 75 krijgt binnenkort een nieuwe knie. Daar hoeft ze niets voor te betalen, want haar eigen risico heeft ze al eerder in het jaar opgemaakt aan de medicijnen die haar in leven en min of meer gezond houden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De laatste paar jaar is de inflatie niet hoog geweest. Maar in de negentiger jaren wel en begin 2000. Mensen die al heel lang van pensioen genieten hebben nu grote achterstand,
   Van mij mag de inflatie laag blijven en de rente graag hoog.

   Verwijderen
 2. 1 a 2 % van de verkoopwaarde per jaar reserveren zou betekenen dat ongeveer €500,- per maand zou moeten reserveren voor onderhoud. Dat vind ik een erg groot bedrag naast de hypotheekrente en het bedrag dat ik probeer maandelijks af te lossen. Wij hebben in de afgelopen jaren alles geschilderd van binnen en buiten, keuken en badkamer vervangen en een nieuwe cv ketel geplaatst. Volgens mij is het dan niet nodig om een enorme buffer voor onderhoud te hebben. Schoonmaken, bijhouden en regelmatig onderhoud van alles in je huis, helpt om onnodige onderhoudskosten tegen te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 1a 2 procent is een gangbaar tarief. Jullie kunnen nu even vooruit. De CV iedere 15 jaar, schilderen iedere 5 jaar en de liggende delen na 2 of 2,5 jaar.
   Dat is regulier onderhoud. Een keuken gaat geen leven lang mee.

   Voor mij is het te laag. Regelmatig ophogen, volgend jaar de hele wijk. De riolering van straat naar mijn huis zijn mijn kosten. Was de vorige keer alleen dat al 1000 euro plus ophogen en straatwerk.
   Afgelopen donderdag isoleren van vloer. Een genot maar 2,500 euro.
   Een lekkend dubbel glas dat voorzien wordt van HR++
   Iedere tien jaar mijn huis en de voegen schoon en opnieuw voegen plus impregneren. Iedere vijf jaar regulier ophogen.
   Als ik dan nog wat aan iets wil doen dat het huis van deze tijd maakt, dan komt dat er bij,

   Verwijderen
 3. Heb je het dan alleen over onderhoud of ook over verbeteringen van je huis?

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.