dinsdag, augustus 23, 2016

De kleine bedrijfspensioenfondsten hebben een hoge dekkingsgraad

De 32 kleinere bedrijfspensioenfondsen (28 bedrijfs- en vier bedrijfstakpensioenen) hebben een geweldig goede dekkingsgraad. Het geheim is dat zij zich wel hebben ingedekt tegen lage rentestanden.  De overige 193 deden dat niet en zij vertegenwoordigen maar liefst 6,5 miljoen pensioenen die onder water staan.

Vroeger werd mij verteld, dat ik met een ABP pensioen heel goed af was. Echt heel goed. Jij hoeft je geen zorgen te maken. Helemaal niet. Een prima pensioen. Zzzzzztttt, slaap maar lekker. Het is echt de laatste paar jaar dat we wakker gemaakt zijn. Pas tegen het einde van de kredietcrisis zo ongeveer.

Jammer voor de overige gepensioneerden die al lang gepensioneerd zijn en keer op keer hun pensioen niet geindexeerd is. Dat terwijl de overigen behoorlijk veel stijgingen in inkomen hebben gehad, zo de laatste twintig jaar. Het prijspeil in Nederland steeg tussen 1996 en 2016 met gemiddeld 45%. Dus als je in je loon bent gecorrigeerd voor inflatie, dan kreeg je er gemiddeld 45% meer loon.
De gepensioneerde ontving dat niet.

Mensen zeggen wel dat je, wanneer je heel oud bent minder kosten maakt, omdat je minder reist. Maar nu kun je stellen, dat de kosten die je niet meer kunt besteden aan pleziertjes, je ruim meer kunt betalen voor diensten.  Dat hakt er best flink in.  Kortom, je kunt oud worden, maar het geld rolt ook dan nog flink uit je handen. Des te vervelender dat enerzijds de pensioenen niet stijgen en anderzijds de regering de belastingen onprettiger maakte voor de ouderen, waardoor zij wederom extra geld inleverden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.