maandag, september 26, 2016

De alleenverdiener is de pakezel van de staat

Het is er sinds vorig jaar niet beter op geworden om alleenverdiener te zijn. Om precies te zijn,  ben je 315 euro meer kwijt, als alleenverdiener met kinderen jonger dan 12 jaar  en jouw partner geen inkomen binnen brengt. In de berekening werd uitgegaan van een bruto inkomen van 40.000 euro. De alleenverdiener wordt verder uitgeknepen.

Gij zult allemaal werken! is het credo van het kabinet.


Inkomen
Belasting Netto

40.000 Alleenverdiener met kinderen <12 jaar="" td=""> 10.325 29.675

2x 20.000 Tweeverdiener met kinderen <12 jaar="" td=""> 1.836 38.164


8.489
Het bericht staat wederom in het RD. Ik heb gewacht tot na het weekend, omdat het RD houdt van een dag niets doen. Een rustdag is dat. Het werkt heel goed om een dag niets te doen. Tot rust komen in de kerk en dan lekker niets doen. Een kerkbezoek kan louterend werken. Je bent verplicht om een uur of langer niets te doen. Dan drink je een kop koffie of thee na de dienst met mensen die je kent en dan ga je zijns/ haars weegs.

Het bericht in het RD wijkt af van vorig jaar, toen werden ook de alleenverdienende aleengaanden meegenomen.Een alleenverdiener zonder partner en kinderen betaalt het allermeest.  De reden hiervoor is de algemene heffingskortingen. In 2016 gaf ik dit blog dan ook als titel mee "Tweeverdieners zijn extra dankbaar voor alleenverdieners". 

Het is beslist  niet zo dat de meeste alleenverdieners te vinden is in de Reformatorische hoek.
96% van de eenverdieners stemt helemaal geen SGP.

Links:  RD en FD (betaald) en De dagelijkse Standaard


7 opmerkingen:

 1. Het is wel het stokpaardje van het Rd, he. Over alleenstaanden die ook veel meer belasting betalen hoor ik het Rd nooit. Iets met family values, weet je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Herstel, ik zie hier net boven staan dat alleengaanden vorig jaar wel meegenomen waren. Maar het RD gaat meestal alleen los op de alleenverdiener met partner, met of zonder kinderen. Met als argument dat veel niet werkende vrouwen vrijwilligerswerk doen. Maar dat doen werkenden ook.
   Dit jaar heeft het kabinet extra geld uitgetrokken voor alleenverdieners met een chronisch zieke partner die om die reden niet kunnen werken. Zij hoeven een zeer lage bijdrage voor hun (dacht) WMO zorg te betalen. Maar geen generale tegemoetkoming voor elk alleenverdienershuishouden.

   Verwijderen
  2. Mark Rutte is ook een alleenverdiener met een oude tweedehands Volvo en woont in een appartement in den haag. Hij had het kunnen wijzigen.

   Verwijderen
  3. Alleen verdient Mark Rutte iets meer dan de gemiddelde Nederlander, die het alleen moet verdienen.
   Anders deed hij dat wel.

   Verwijderen
 2. De voorbeelden die gegeven worden in de media en hier ook trouwens vind ik altijd heel eenzijdig en lokken reactie uit. Zoals het hier voorgesteld wordt betalen de tweeverdieners idd erg weinig belasting maar dan moeten ze wel beiden in de eerste schijf vallen. Wie weet hebben zij 2 fulltime banen. Als je echter zoals wij man 40 uur vrouw 24 uur samen 40.000, (kinderen boven de 18)houden +/- 2500 netto totaal over samen. Dat is dus een stuk minder dan in het gegeven voorbeeld en wij betalen wel veel belasting. Dus ik vind mezelf niet bevoordeeld t.o.v een alleenverdiener met hetzelfde bedrag totaal. Toch logisch waar meer uren gewerkt wordt door 2 personen er in sommige gevallen netto wat hoger inkomen uitkomt. Wie zegt dat de alleenverdiener 40 uur volmaakt of de alleenverdiener die maar net boven het minimum verdient, zoveel mensen zoveel verschillende situaties en natuurlijk wordt het voorbeeld hierboven gebruikt om de stemming negatief te beinvloeden. Daarnaast zijn mijn man en ik met name beiden (natuurlijk onbetaald) mantelzorger voor onze ouders helaas aan beide kanten cva en hulpbehoevend en dat kost ons gemiddeld 3 uur per dag. Nu al 12 jaar bij mijn schoonouders en 5 bij de mijne. Ze zijn pas rond 70 dus dat kan nog heel lang duren en ze moeten thuis blijven wonen tot het echt niet meer kan. Het is dus net zo oneerlijk?? t.o de "minderverdieners" die dus meer uren maken in hun baan en overigens voor geen enkele toeslag in aanmerking komen. Laten ze eerst maar eens de salarissen net boven minimumloon aanpakken, keihard werken voor weinig is daar de norm.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toevallig kwam ik afgelopen zondag via google bij de website van het RD uit. En die hebben dus gewoon geen nieuws op hun website op die dag!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.