donderdag, september 15, 2016

De Belastingdienst loopt leeg

Bijna 5000 belastingambtenaren willen weg bij de Belastingdienst.  Dat is 16,7% van de totale bezetting. Staatssecretaris Wiebes van Financiën is voor verdergaande automatisering bij de Belastingdienst  en dat betekent dat er een overschot aan personeel zou ontstaan.

Ik ben geen voorstander van een kleinere Belastingdienst. De werkdruk is groot, de vragen worden (te) laat beantwoord. Bedrijven worden nauwelijks gecontroleerd. Om de target van het aantal bedrijven te halen worden vaak kleinere bedrijven gecontroleerd. Is ook een bedrijf. Vroeger kon je er op rekenen dat grotere bedrijven iedere vijf jaar een controle kregen. Die tijd ligt achter ons.

Mijn BV belastingaangifte ligt nu al meer dan een jaar te wachten op de definitieve aanslag. Het is de eerste keer dat deze aangifte gecontroleerd wordt en ze nemen er behoorlijk de tijd voor. Ondanks de zogenaamde geweldige automatiseren blijft er teveel werk liggen.

Wiebes stelde een vertrekbonus van €60.000 voor. Niet voor iedereen is dit bedrag zo groot. Er zijn ook nog een aantal ge- en verboden voor vertrekkenden.  Hij kon niet voorzien dat zoveel mensen wilden vertrekken bij de Belastingdienst.  Nee, hij is geen visionair, weet je.

Nu de exodus bijna aanstaande is, kopieerde ik via twitter van Pieter Omtzigt, de luis in de pels van het CDA een afbeelding en wijzigde hem zo, dat de meest interessante kolommen op hier zichtbaar zijn.

Het aantal mensen van 60+ is totaal 6242. Het aantal 63-jarigen is nog > 1000 en dat aantal werkenden loopt stijl af naar beneden tot maar 456 als deze 65 jaar zijn.  Wat doen die mensen allemaal. Hoe komt het dat het zo stijl afloopt naar beneden?   Is het opgebouwde pensioen dan al ruim voldoende? Hebben zij allemaal afgeloste huizen?

De leeftijdsgroep 55 - 59 jaar is ruim vertegenwoordigd met 6.706 mensen.  Van deze groep hebben slechts 10,5% = 701 mensen een behoefte aan een eerder vertrek.

Van de groep 60 t.m 62 zijn er nog toch nog steeds 44% die willen blijven waar er 56% goodbye Belastingdienst zeggen.Mijn eerdere blogje over de vertrekregeling

5 opmerkingen:

 1. Je bent goed op de hoogte, maar lees ook FNV stukken.
  Switch is het toverwoord voor degenen die willen vertrekken, maar daar is niet voldoende werk voor dus blijven ze tot uittreding hetzelfde dingetje doen. Overigens heeft Wiebes spijt betuigd om deze regeling belastingdienst breed aan te bieden ipv te kijken waar het nodig is.
  Met name de hogere schalen smullen van deze regeling.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt de hoogste inkomens profiteren het meest. Daar schreef ik in juni over.

   Verwijderen
 2. Zo is het altijd geweest.
  Verwachting ligt momenteel rond de
  6 a 7000 werknemers. Het mag iets kosten, broekzak,vestzak.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waarom de aantallen vanaf 55-59 jaar zo steil naar beneden gaan is te verklaren door dat veel van de oudere werknemers in het verleden nog redelijk riante VUT-regelingen hadden, vanaf ik meen zo'n 55 jaar. De laatste 5 jaar zijn dergelijke regelingen verdwenen of sterk versoberd.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.