woensdag, september 07, 2016

Transparantie in zorgkosten zijn weinig zinvol en maakt zorg duurder

Meten is weten. Of het nu je gewicht is, je uithoudingsvermogen of kosten.  Pas wanneer je meet, weet je wat en kun je bijschaven. De basis van budgetteren voor zowel consuminderaars, als bedrijven. Na de kosten de kwaliteit vergelijken.

Nee, het mag niet van de Nederlandse Zorg Autoriteit, prijzen vergelijken van ziekenhuizen.  Nee, nee en nog eens nee.
De huidige zorgverzekering was juist bedoeld om meer transparantie in de zorg te hebben, dat je ging shoppen voor de beste prijs/ kwaliteit verhouding in de zorg. Maar uiteindelijk valt er weinig te shoppen, want je weet niet hoe duur een ingreep is.

CZ begon er mee om een lijst te publiceren met zorgkosten onder de €885 was weinig zinvol, dat maakt de zorg alleen maar duurder, zei 'zorgwijzer'.  Bla, die bla, die bla. Volgens mij kan zorg beter, door chirurgen te specialiseren in enkele ingrepen. Een soort lopende band werk. Een lean model maar dan voor ziekenhuizen. In het Oogziekenhuis in Rotterdam is dit soort lopende bandwerk al jaren geoptimaliseerd. Als je 's morgens in de auto gebracht wordt, zijn er bijverdienende studenten die de auto voor jou elders parkeren en 's avonds voor jou weer ophalen, maar dit terzijde.

In Belgié is het al langere tijd de norm dat bepaalde chirurgen een bepaald aantal handelingen verrichten en heel kundig zijn op dit smalle gebied. De kwaliteit van het werk komt het alleen maar ten goede.

Terug naar ons landje, vol beloften, maar als het er op aan komt, dan ja, dan heet transparantie opeens 'weinig zinvol en maakt het alleen maar duurder'.

De Consumentenbond is de houding van de zorgautoriteit een doorn die uitgerukt moet worden. Voor prijsbewuste mensen die graag mee willen werken aan een eerlijke vergelijking, vul dan jouw ziekenhuiskosten, te vinden op het privé deel van jouw zorgverzekeraar. Hoe meer mensen er aan mee doen, hoe beter.

Invullen van jouw zorgkosten: Consumentenbond.nl/mijnziekenhuisrekening


Hulp bij het invullen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.