dinsdag, september 27, 2016

Zorginflatie plus tien procemt

Het kon niet uitblijven. De zorgkosten zullen volgend jaar stijgen met 10%!  Volgens Chris Oomen van DSW komt dit omdat de pillen duurder worden. De stijgende levensverwachting kost geld, dus de zorgverzekering wordt duurder.

In de basis-zorgverzekering komen steeds meer zaken die vroeger door AWBZ werden vergoed. De wijkverpleegkundige moet door de zorgverzekering betaald worden. Zo lang mogelijk thuis wonen heeft kennelijk een prijskaartje dat door de zorgverzekering betaald moet worden.

DSW zegt dat er eigenlijk 100€ per maand bij moet, als de kosten van de wijkverpleegkundige volledig door de zorgverzekeraars betaald gaan worden. De kosten werden eerst door het rijk betaald. Ik begin me af te vragen wat er door de premie ZVW betaald wordt,
Wist je dat sinds de invoering van de huidige zorgverzekering om de marktwerking te bevorderen het aantal managers verdrievoudigd is?

Afgelopen weekend bleek dat in een zorghuis in Amsterdam een patiënt een avond en een nacht in een tillift boven de wc heeft gehangen. Er was te weinig zorg. Man, man, man. Het wordt tijd om toe te geven dat de marktwerking in de zorg totaal mislukt is.

5 opmerkingen:

 1. In het verpleeghuis was er personeel tekort, en de werkgever gaf aan dat er geen wet is op bezetting. Die moet er wel komen denk ik.
  De basis verzekering dekt volgend jaar ook ooglid correctie en wijk verpleging thuis, dat is duur. Ik werk in de zorg, en vergeleken met andere landen in Europa (België) en zeker de VS, is de zorg in Nederland beter en zeker goedkoper, voor mijn zorg verzekering in de VS betaalde ik 535$ per twee weken, werdt gewoon van salaris in gehouden. Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als het niet uit de lengte komt, moet het uit de breedte komen, is de uitdrukking toch? Dat blijkt ook hier maar weer eens helemaal waar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ook altijd het gevoel dat op managers flink bezuinigd kan worden! En dat het geld dan naar verzorgend personeel kan.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je shopt altijd wel heel selectief in cijfers en aannames.

  Je bedoelt waarschijnlijk €100 per jaar (in plaats van per maand)? De premie ZVW versus de premie zorgverzekering is ongeveer een 50/50 verhouding. Zie ook filmpje over premieopbouw op de website van DSW.

  Daarnaast haal je waarschijnlijk het artikel aan over de groei van 12% per jaar van managers in ziekenhuizen. Dat is inderdaad fors, maar om er dan maar gelijk een verdrievoudiging van te maken en het over de hele zorg uit te smeren is wel weer heel makkelijk. En nogal populistisch.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.