woensdag, oktober 26, 2016

Dankzij de medische wetenschap leven we langer, maar niet altijd blij

Voor dit blogje vond ik mijn inspiratie in het FD  (betaalde link)

We worden allemaal oud en we blijven straks allemaal werken tot we er bij neervallen of we raken op latere leeftijd chronisch ziek, of werkloos en dan leven we of van gespaard geld al dan niet met een extra bijdrage van de staat.

De medische wetenschap stuwt onze levensverwachting op. Maar een steeds kleiner deel van die extra jaren brengen we door in goede gezondheid.
Op dit moment is 70% vanaf de 65 jaar chronisch ziek. Knoop dat in je oren. Slechts 25% is gezond!

Hoe oud worden we gemiddeld?  
Nog steeds wordt er onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen.  De leeftijdsverwachting van vrouwen zal de komende 25 jaar stijgen tussen de 93,1 en 95 jaar. Dit heeft het Koninklijk Actuarieel Genootschap berekend, dus is het waar....
De daling van kindersterfte en de beperkte sterfte tijdends middelbare leeftijd zorgt vooral voor de stijging van de gemiddelde leeftijd. We leven nu al 10 jaar langer dan 50 jaar geleden.

Welke gezondheidsrisico's?
Van de mensen boven de 65 jaar heeft op dit moment 70% een chronische ziekte, zoals astma, diabetes, rugklachten, botontkalking, hoge bloeddruk, gewrichtsslijtage. Al die chronische ziekten kosten geld en energie die boven de 65 een stuk minder is.
Verwacht wordt dat in de nabije toekomst obesitas toegevoegd wordt aan dit rijtje. Tot op heden hebben minder ouderen last van obesitas, maar dat gaat veranderen.

Toeval of niet. Gisteren hielp ik twee oudere vrouwen met de rollator ergens te komen. Voord de één was het te druk met verkeer en de andere had last van werkzaamheden aan een brug en moest een helling af. Gelukkig hielp een andere vrouw mee, haar de helling af te helpen en zij begeleidde haar naar haar bestemming een paar honderd meter verderop.  Toch goed van beide vrouwen dat ze niet thuis bleven, maar er op uit gingen.

Gevolgen voor het pensioen?
Ouderen kunnen met de verdere daling van inkomen gemakkelijk rond blijven komen. Hoe ouder je bent, dan heb je 3% minder inkomen nodig. Want je doet veel minder en je hebt de geraniums in de vensterbank staan.
Als je gezondheid echt gedaald is, dan heb je gemiddeld 10% meer geld nodig om die kosten op te vangen. Voor de pensioenuitkeringen heeft de extra levensverwachting gevolgen. Zijn de pensioenen daar wel op berekend?  Al die extra jaren moeten ergens van betaald worden.


Dit is de link (klik) tot een Facebookdingetje, dat berekent wanneer je met pensioen gaat en hoe oud je gaat worden. Allemaal super serieus natuurlijk......7 opmerkingen:

 1. Is dat zo, dat we langer ziek zijn?
  Ik heb begrepen dat we gemiddeld langer leven en ook gemiddeld later chronische kwalen krijgen die beperkingen geven. Dus dat de laatste jaren van ons leven waarin we niet meer zo gezond zijn en niet veel meer kunnen, ongeveer even lang duren als vroeger.
  Door de betere medische behandeling zijn er ook steeds meer mensen met chronische ziekten die gewoon werken en gewoon actief zijn. Astma, diabetes rugklachten, botontkalking, hoge bloeddruk en gewrichtsslijtage zijn geen redenen meer om niet te werken en ook kanker is voor veel mensen een chronische ziekte geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moest aan je denken met de ziekten die genoemd worden. Vaak wordt een artikel in FD door andere media over genomen. Check news Google eens

   Verwijderen
 2. Hoewel je energieniveau op je 65e anders zijn dan op je 25e, scheelt het natuurlijk wel dat je (of in ieder geval de ouderen van nu) tegen die tijd niet meer per se hoeven te werken. Als je nu en-en hebt, dan is het een stuk minder prettig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je kunt je afvragen of de AOW leeftijd klopt boor iedereen of dat medische zorg zo ver doorgevoerd moet worden.

  Alhoewel ik het een gotspe vind dat alleen
  Medicijnen goedgekeurd worden waar op verdiend wordt en niet op voeding en beweging en supplementen en voldoende rust.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben ik het helemaal mee eens, het voorkomen van bepaalde ouderdom ziekten dmv voeding, beweging en supplementen.
   Niet alles is te voorkomen.
   Wij zijn ook al ouder en bewegen veel en letten op onze voeding en gebruiken geen medicatie ondanks ik astma heb.
   Maar ja aan ons valt niet te verdienen, gelukkig!

   Verwijderen
 4. Ik moet nog zien,dat de gemiddelde leeftijd van de mens met die vaart omhoog gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Onze levensverwachting stijgt ook omdat er een lagere kindersterfte is. Dat lijkt me weer erg gunstig.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.