zondag, oktober 02, 2016

Digibeten vallen tussen wal en schip

De ontroerende film I Daniël Blake laat zien hoe een oudere Brit die altijd in de bouw werkte, alle uitkeringen mist, omdat hij geen computer heeft. Zonder computer is hij reddeloos verloren. Allereerst verliest hij zijn ziektegeld en later zijn WW. Zijn handgeschreven CV op een A4-tje voldoet niet en omdat hij wel solliciteert maar mondeling kan hij geen bewijzen leveren. Het Britse UWV gebonden aan procedures kent geen flexibiliteit. Niemand, maar dan ook niemand helpt hem echt op dit gebied. In Nederland kun je een voordelige computercursus volgen voor beginners. 
Van zijn arts en fysiotherapeut mag hij niet eens werken, hij is te ziek.  

Hij eindigt aan een hartaanval, omdat hij via een vriendin bij een advocaat werd gebracht die hem meedeelde dat hij snel weer geld zou krijgen via de gerechtelijke procedure. Op dat punt was hij alles al kwijt geraakt en stond hij op het punt dakloos te worden.

Ook in Nederland zijn er mensen die onvoldoende solliciteren. Voor bepaalde beroepen zijn er onvoldoende vacatures. Ik heb me altijd afgevraagd hoe het kan, dat je niet voldoende solliciteert. Met de computer wordt het je heel gemakkelijk gemaakt. Er staan vacatures voor je klaar en vaak kun je solliciteren via een online sollicitatieformulier. Of je maakt gebruik van je LinkedIn account. Super simpel.

De film I, Daniël Blake komt binnenkort in de bioscoop. Deze film doet wat met je. De man verkoopt zelfs zijn huisraad en eindigt op de houten vloer. 

Zit jij in de WW en heb jij moeite om te solliciteren?

8 opmerkingen:

 1. Dat is toch echt heel erg he, dat er dan geen hulp is voor zo iemand! Ik kan me echter wel voorstellen dat dat in Nederland ook wel gebeurt hoor, ondanks dat men hier computercursussen kan krijgen. Als je niet kan lezen bijvoorbeeld, is een computercursus ook gelijk heel ingewikkeld. Moeilijke ontwikkelingen zijn dit toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De stichting Lezen en Schrijven geeft aan dat er best een grote groep digibeten in Nederland is, die steeds moeilijker meekomen. Het schijnt dat mensen het lezen van online teksten moeilijker vinden dan van papier. Voor laaggeletterden is dit probleem nog veel groter.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lijkt me interessante film om te zien, maar blijft natuurlijk wel tragisch dat zoiets ook echt (kan) gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En degenen die al weinig te besteden hebben kunnen de kosten van een laptop of tablet EN internetabonnement ook moeilijk dragen. Vicieuze cirkel dus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook wel een interessante. Eerlijk gezegd vind ik dat wifiverbinding en PC/laptop inmiddels tot de basisvoorzieningen behoren. Ik zou niet weten hoe ik zonder zou moeten. Natuurlijk kun je er ook voor naar de bibliotheek gaan, maar dat is toch een beetje hetzelfde als dat ze vroeger naar het badhuis gingen om te douchen.

   Verwijderen
  2. nou ja , mijn ouders allebei chronisch ziek , zijn geen digibeet , maar hebben wegens financiele omstandigheden geen internet pc/laptop...ook die bibliotheek is geen optie omdat ze afhankelijk zijn van een deeltaxi ( als ze daar al geld voor hebben )

   Verwijderen
  3. Jouw ouders hebben kinderen. dat geeft een extra mogelijkheden

   Verwijderen
  4. Denk t niet , 2 kinderen, waarvan 1 geemigreerd en de ander zelf chronisch ziek !!

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.