donderdag, november 10, 2016

Beddengoed expert vertelt

Heel veel beddengoed is door mijn handen gegaan in de laatste zeven jaar.   De titel ' lakenspecialist ' is mij inmiddels op het lijf geschreven. Toch leer ik telkens weer bij.  Het blog van Huisvlijt met daarin alle specificaties van beddengoed, bezocht ik meerdere keren.  Ik was mijn in 2014 gekochte katoenen beddengoed bij een hotel-groothandel helemaal zat. Te vaak gewassen en vervelende ribbels. Wel met een mooie instophoes. Dit is heel erg belangrijk.

Percal is een heel goede kwaliteit zo las ik. 200 gram garen per 2,5 cm. De beste kwaliteit is katoen-satijn. 
In april 2016 werd bij Aldi Percal dekbedhoezen en hoeslakens verkocht voor €18,99 voor 1 persoons dekbedhoezen en €8,99 voor hoeslakens.   Ik kocht zes sets lakens  en al direct na het wassen bleef ik strijken. Strijken van beddengoed deed ik op het bed. Hoe ik ook streek met de Philips stoomgenerator, het werd niet echt mooi.  Een wasserij hielp me uit de brand. Ik bracht de dekbedovertrekken nat, direct uit de wasmachine in een gloednieuwe Ikea tas er naar toe. Voor een prijsje van €2,50 werden ze gemangeld. Mooi was het, geweldig mooi. Maar ik moest ze op vrijdag brengen en op zaterdagmorgen ophalen.  Wekelijks kostte me dat afhankelijk van de hoeveelheid gasten toch een behoorlijk bedrag. Als je dit doorrekent op jaarbasis had ik beter katoen satijn kunnen kopen en dan had ik vast nog geld over gehouden....

Toevallig was ik op de zaterdagmarkt bij de Rotterdamse bibliotheek. Vanaf de bieb richting Rotterdam centrum, de tweede rij links, schuin tegenover Batterijen Paultje, de kraam van de Schone Slaper. Ik zag lakens, héél  veel lakens. Ik keek en ik zei, ik wil graag witte kreukvrije hoeslakens en ook nog katoen satijn van 1,40 bij 2 meter.

Meneer Hussain knikte en zei 'die heb ik nog wel' en pakte ze tussen de grote hoeveelheden uit. Deze lakens zijn met ..... bewerkt, waardoor ze kreukvrij blijven. Die dag had hij er niet zoveel. Hij gaf me zijn visitekaartje en ik mocht bellen, als ik weer in de buurt was. Twee stuks kocht ik er de eerste keer, waste ze en ze bleven kreukvrij! . Behalve dat ze dankzij een middel kreukvrij blijven, kun je ze het best recht uit hangen.Inmiddels heb ik ze al weer veel vaker gewassen. Ze blijven goed. Ik heb er veel meer bij gekocht. De prijs is €10 per stuk voor katoen satijn dekbedovertrekken. In de winkel kosten ze zeker €30.
Een nota krijg ik niet, maar ik had nog wat papier bij me en ik maakte een kwitantie die hij ondertekende.  Mijn administratie is hiermee op orde.
Het nadeel van deze overtrekken is, dat er geen instopstrook bij zit. Dit is echt een nadeel. Voorlopig ben ik blij.

 Afgelopen zaterdag bleek dat hij ze nog steeds had. Deze lakens komen uit restpartijen rechtstreeks uit de fabriek. Er is dan blijkbaar iets mee. Wat er dan mee is weet ik niet.
De heer Hussain staat op dinsdag en zaterdag in Rotterdam centrum, woensdags op het Afrikaanderplein in Rotterdam en op donderdag in Delft.


Vlekken in lakens behandel ik altijd met een stuk hard ossegalzeep.  De zeep maak ik nat en ook het stuk laken.  Ik veeg het er in en wacht vervolgens een paar dagen met wassen.  Als een hele kop koffie over het laken en dekbed is gegaan, dan kan het zijn, dat deze behandeling herhaad moet worden.

Ik was met het wasmiddel van de Aldi of van de Lidl.  Gebruik voldoende wasmiddel, anders is het na verloop van tijd niet meer spierwit.18 opmerkingen:

 1. Wow, wij wassen onze materasovertrekken en hoeslakens gewoon in de was, ophangen en gelijk weer op het bed. Ze halen vaak de kast niet eens (hebben maar twee sets). Strijken? Nou nee, zonde van onze tijd ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. logisch. Je hebt vast ook geen witte lakens.
   Mijn B&B wel. Ik was veel, heel veel.

   Verwijderen
  2. ah, kijk, dat verklaart een hoop :-)
   In dat geval, goed bezig!

   Verwijderen
 2. Voor erg hardnekkige vlekken is het vlekkenmiddel van HG erg prettig. Opspuiten even intrekken en direct wassen. Ik vind een schepje Vanish soms ook goed werken. Er zijn tegenwoordig, speciaal voor de witte was, anti grauw doekjes te koop. Ze werken als de doekjes die je mee kan wassen om doorlopen van kleuren te voorkomen. Deze vangen vuil uit het water op. Een doekje dat er wit in gaat komt er groezelig uit. Het helpt neerslaan voorkomen. Hoewel ik geen B&B heb, heb ik wel veel witte was. Ik ben dol op witte handdoeken en lakens. De doekjes kan ik je echt aanraden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank voor je advies. Vanish werkte minder goed dan ossegal. Bovendien is het voordeliger. HG is altijd prima spul, je betaalt er veel voor. Ossegal gaat langer mee en kost veel minder,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Veel vlekken in kleding, zelfs vetvlekken zijn heel makkelijk er uit te krijgen door op de vlek dreft afwasmiddel te smeren. Even in laten trekken en daarna met je gewone wasmiddel wassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier geen witte was maar kleur, en wij strijken onze lakens en dekbedden nooit, maar plooien direct erg strak op als ze droog zijn. Werkt zeer goed. En bijna nooit vlekken eigenlijk. Hier wel een b&b :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja ik zie veel foto's met gekleurd beddengoed. Welke kwaliteit?

   Ik heb alle soorten vlekken gehad. Keukenfaciliteiten is de uitdaging.

   Morgen nog een blogje over mijn beddengoed en opmaken van het bed.

   Verwijderen
  2. Gewoon ikea satijn :-) gaat al drie jaar goed zonder sleets te worden. Vind ik al niet slecht voor zo een hevig gebruik en vele wassen zoals hier.

   Verwijderen
  3. De allereerste lakens waren van Ikea. Waren best leuk vond ik. Aleen zat er op de kussens een werkje. Dat werd niet gewaardeerd merkte ik. Mensen vertellen dat niet. Maar ik heb ze veranderd in gladde kussens.

   Zit er een grote instophoes bij? Satijn alleen is heel erg glad en hoef je niet te strijken idd.

   Ikheb de kleur wit genomen om meerdere redenen:
   - vergroot de kamer
   -maakt de gasten slaperiger, jaagt ze sneller in slaap
   - Oogt neutraal.

   Verwijderen
  4. Oh ja, kan me idd inbeelden dat een stikseltje of ander frustsel niet voor iedereen fijn slaapt. Daar had ik nog niet over nagedacht zelfs.
   Het zijn de gewone gladde satijn lakens bij ons, kleur blauw omdat dat past bij de rest van het interieur. Geen instophoes maar wel knoopjes om het dekbed op zn plaats te houden, dat is echt handig! Het dekbed maak ik 'vast' met een plaid die ik erover leg en vast steek.
   Deze maand beginnen we een tweede vakantiehuis en daar gaan we opnieuw voor ikea, gladde satijn, maar deze keer kleur grijs. Ook omdat het bij het interieur past. Met dan 1 feller kleuraccent in een kussentje ofzo. Komt helemaal goed :-) fijn om je overpeinzingen te lezen, wij zijn nogmaar drie jaar bezig en ik merk echt dat jij veel meer ervaring hebt. :-)
   Groetjes,

   Verwijderen
 6. Leuk stukje om te lezen, ook al is het niet direct van toepassing op mijn situatie. Als man alleen was ik het, hang ik het uit en maak ik mijn bed aan het einde van de dag meteen weer op. opvouwen en strijken is mij teveel werk.
  Verder zweert mijn moeder bij ossengal zeep. Ik heb de vloeibare versie, maar het werkt ideaal!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan me er alles bij voorstellen. Geen tijd verspillen aan onzin. Prioriteiten stellen mag.

   Ik heb de vloeibare variant ook gebruikt en ik ben teruggekeerd naar het zeepje.
   Het zeepje is krachtiger dan de fles en bijkomend voordeel hierdoor kun je eerder stoppen.

   Verwijderen
 7. Wauw wat een fijne deal heb je gevonden. En ideaal dat dit beddengoed tenminste ook mooi blijft.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor de komende jaren, idd. Ik heb inmiddels veel geld uitgegeven aan beddengoed. Teveel geld alles bij elkaar.

   Verwijderen
 8. Beddengoed is bij mij ook altijd een rib uit mijn lijf... perse satijn - katoen.. en dan een lap van 240 bij 200cm. Meestal merk kardol&verstraten. Strijken? Geen idee hoe ik dat kan doen met zo'n laptop. Tips?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed dat je het aanhaalt. Ja, ik heb de tip van de luie huisvrouw.

   Ik strijk op bed. Bij de aanschaf van de stoomgenerator was één dringende vereiste een lang snoer.
   Ik heb heel veel stopcontacten laten zetten. Ook halverwege de kamer. Dus overal stroom. Maar ja, een bed is minimaal 2 meter.
   Bij één bed haal ik het niet, maar het dunne bovenste matras is eenvoudig wat naar achteren te halen.
   Ik strijk aan de averechtse kant.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.