dinsdag, november 01, 2016

Dromen van vroeg met pensioen

De AOW leeftijd stijgt omdat dit onbetaalbaar dreigt te worden. Te weinig werkenden moeten betalen voor AOW-ers. Dit is logisch. Wil je toch eerder vrij zijn, dan moet je beslissingen nemen. Dat is triest dat je zo lang moet werken. Dat je in de ban van de ratrace bent beland en er moeilijk uit kunt komen.

Hoe doe je dat, sparen voor pensioen in de korte periode dat je werkt. Stel je gaat rond je 24e in loondienst. Je wilt met je 50e met pensioen. Je hebt dan 26 jaar om te sparen voor je pensioen, en sparen voor de studie van eventuele kinderen, je huis af te lossen en niet te vaak te verhuizen, want dat kost ook geld.

Als je je huis hebt afgelost en je hebt geïnvesteerd in dingen die je leuk vindt en ook geld op leveren, dan ben je al een eind op weg.
Het rendement op spaargeld is een ramp en als het aan de EU en de ECB ligt, blijft dat voorlopig zo. Een Nexit is onmogelijk. Mark Rutte wil de uitslag van het Oeikraïne Referendum over de verkiezingen heen tillen. Want ja, hij en de VVD willen met veel zetels terug in het parlement in het voorjaar. In het Verenigd Koningkrijk groeit de economie juist, omdat ze uit de EU gaan. Dat is voor ons in Nederland niet weggelegd.

Maar op je 50e heb je misschien:
1 Een beetje werknemerspensioen
2 Inkomsten uit vermogen
3 Inkomsten uit werk dat je leuk vind, nadat je gestopt bent met werken.

Realiseer je, dat als je maar 26 jaar de tijd hebt om vermogen op te bouwen, je allereerste en belangrijkste beslissing is, om tevreden te zijn met minder.  Als je tevreden bent met minder, dan hou je geld over. Tevreden zijn met minder, is soms moeilijk. De gelofte van armoede hoef je niet af te leggen, maar het helpt heel veel.

Wat ook helpt is je te realiseren dat voordelige zaken meehelpen aan je gezondheid. Zelf je huis schoonmaken, spaart hulp uit en is goed voor je.  Op fietsafstand wonen van je werk, spaart geld uit. Auto delen spaart geld uit. Als de auto niet meer voor de deur staat, dan moet je meer bewegen. Je kunt naar de buitengebieden van Nederland verhuizen als je met vroegpensioen bent gegaan.  Veel mensen verhuizen naar een voordelig land, in Europa. Je kunt ook verhuizen naar een warm land elders.

10 opmerkingen:

 1. Het is nog maar de vraag of het "Verenigd Koninkrijk" beter af is zonder de EU?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het pond is deze week gedaald door toegezegd getreuzel van de EU en May. Er wordt meer handel aangetrokken in het VK. De economie stijgt, alleen de onzekerheid van de EU stagneert de koers van het pond.

   Verwijderen
  2. Zou ik niet te hard zeggen, als een groot deel van de banken en/of grote bedrijven toch bedenken dat een europees hoofdkantoor handiger is in de EU, dan gaat dat voor het VK toch knap zeer doen. Misschien stijgt de economie nu nog wel, maar als het eenmaal zover is dan weet ik het nog niet zo zeker.

   Verwijderen
  3. Zou je kunnen zeggen in het FD van vanmorgen is er meer kans op bankencrisis in London door het gebrek aan toezicht. Het verdwijnen van een bonusplafond. Het was er wel na de crisis, maar de discipline is minder belangrijk geworden. https://fd.nl/economie-politiek/1173906/londense-city-loopt-meer-kans-op-nieuwe-crises-en-schandalen-na-een-brexit Enz.

   Verwijderen
 2. mijn buurman is 84, en ging in 1989 met pensioen, op zijn 57e... 27 jaar geleden! Of dat nou zo wenselijk is... :s

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja, ik ken er nog iemand die met die leeftijd met de vut ging en nu nog steeds geniet van vakantiereizen en in de tachtig is. De vut bestaat niet meer.

   Niet iedereen bereikt die leeftijd. Schreef onlangs nog over de verminderde kindersterfte, waardoor de gemiddelde leeftijd is gestegen....

   Een inmiddels overleden tante van ver in de 90 en dement in een zorgtehuis, kon je alleen nog maar vrolijk krijgen door te zeggen dat ze langer pensioen genoten had, dan er voor betaald.

   Zij werkte al jaren toen het pensioen werd opgericht en zij als vrouw ook mee ging doen. Ze heeft volledig rentement gehad. Alle mensen die 100 worden!

   Verwijderen
 3. Voor de internationale handel is een lage koers van het pond misschien gunstig, maar voor de Britten zelf wordt alles peperduur tot onbetaalbaar in het VK! Ik zou niet willen ruilen hoor. Dat 'groeien van de economie' zou ik met een korreltje zout nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt gelijk hebben. Het komt omdat ik het gedoe van de EU absoluut niet democratisch vindt.
   Dat Mark Rutte het bestaat om het Oekraine referendum te negeren. Zelfs over de verkiezingen heen te trekken.

   Verwijderen
  2. Klopt. Anderzijds kun je ook zeggen dat het democratie is binnen de EU dat 27 lidstaten een verdrag goedkeuren en dat er dan niet eentje kan gaan dwarsliggen, ruime meerderheid... Maar goed, ik denk dat het niet echt aan het akkoord ligt met Oekraïne, de mensen zijn gewoon in het algemeen ontevreden.

   Verwijderen
 4. Ik heb het idee dat de overheid bepaalt wanneer ik met pensioen 'mag' losgelaten. Ik probeer regie te houden over mijn eigen keuzes.
  Wel bedenk ik me nu dat als er teveel mensen op deze manier vroeg stoppen met loondienst, er nog minder geld binnenkomt voor de AOW....

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.