woensdag, november 02, 2016

Leer van Early Retirement Extreme en ga vroeg met pensioen

Boek bij Bol.com
James Lund deed het al. Hij was op zijn 30e, na 5 jaar werken al financieel onafhankelijk. Op zijn 33e kon hij stoppen met werken. Hij had een bedrag groot genoeg om 25 jaar niets te hoeven doen. Om dit te bereiken draait hij iedere cent om. Extreem te bezuinigen dus. Hij maakt slimme financiële beslissingen. De bedoeling is, dat je na het lezen van dit boek binnen 5 tot 10 jaar financieel onafhankelijk bent.

Hij vindt ons gevangenen in een grot.  Hij studeerde af met een doctoraat in de theoretische natuurkunde.

Hij schreef een boek(238 bladzijden) om zijn succes te delen. Het boek is geen to do boek. Ieder mens is anders. Bovendien houden wij van veranderen en wllen we het idee hebben, dat we het zelf hebben bedacht. Daar is in dit boek rekening gehouden.

Het boek zet je aan het denken over de keuzes die je kunt maken en de wereld om je heen. Want als je anders dan de rest bent, geeft dat wrevel. Hij daagt je veronderstellingen uit over wat financieel haalbaar is.

Het eerste deel begint met het ontdekken van Plato's beeld van een grot.  (YouTube) Dit is de gedachte dat de gewoonte het leven in de rat race, het moeilijk is om je te realiseren dat het ook anders kan.
(Ik kreeg vaak vragen of ik me niet verveelde nu ik niet meer werkte. 'Ga je vrijwilligerswerk doen' was de volgende vraag.  Nu heb ik het gewoon druk met al die dingen waar ik vroeger niet aan toe kwam. Ik vind het heerlijk. (red: Consuminderen).

Het boek zet je aan het denken over jouw relatie tegenover geld.  Bewust worden van jouw houding tegenover geld en jouw sociale positie is belangrijk.  Je kunt pas iets veranderen als je je er bewust van bent.

Hij hekelt de absurde dingen die je kunt kopen, zoals een elektrische blikopener.

Fisker zegt dat de dingen die je moet kopen:

Een goede kwaliteit hebben en lang mee gaan.
Duurzaam zijn
Eenvoudig te verwijderen zijn.
Het liefst klein en licht in gewicht.
Gemakkelijk te maken.
De leverancier of fabrikant leveren service.

Producten die lang mee gaan die een goede kwaliteit hebben kun je ook tweedehands kopen.

Tot slot schrijft Fisker over
 • De salaris man - Eén salaris met een soort van inkomen.
 • De werkende man - Een freelancer of een consultant met een gevarieerd inkomen.
 • De zakenman
 • De generalist -  Deze man verdient kleine beetjes geld uit vele verschillende dinge
Deze groepen zijn niet expliciet. Een salaris man kan ook neven inkomsten hebben. Een freelancer en de generalist kunnen vele bronnen van inkomsten hebben.

Eindoordeel: Het boek zet je aan het denken. Wie weet ben jij ook de persoon die 'out of the box' gaat denken en leven. Ik ben blij dat ik heb leren consuminderen, omdat ik nu met veel minder inkomen ook gemakkelijk rond kan komen. Ik denk dat er steeds meer mensen komen die zorgen voor een buffer en niet door willen werken tot de AOW leeftijd.

Het blog van Fisker: EarlyRetirementExtreme.com

6 opmerkingen:

 1. Heel vroeg met pensioen gaan is niet weggelegd voor mensen met lage lonen. In dat geval kan je namelijk nooit veel geld opzij leggen voor later. Als je pech hebt en je hebt een minimum inkomen, dan kun je helemaal niets opzij leggen en moet je al flink bezuinigen omdat je anders iedere maand tekort komt.
  Daarnaast: hij heeft het over verschillende mannen door hun verschillende vormen van inkomens. Over vrouwen of over gezinnen gaat het blijkbaar niet.
  Dat vind ik raar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp jouw standpunt. Dankzij zijn opleiding en de wil om zich buiten zijn sociale groep te plaatsen door met weinig geld rond te komen, heeft hij in een paar jaar voldoende verdiend. Hij leeft op bijstandsniveau ongeveer,

   Die manier van leven is niet voor iedereen weggelegd. Zijn rijkdom is met extreem weinig geld rond te komen en helemaal financieel onafhankelijk te zijn,

   Verwijderen
  2. @Zuinigaan: dat hij gekozen heeft in het boek voor de term "salaryman", "businessman" et cetera wil niet zeggen dat je er zelf niet "salarywoman" en "businesswoman" voor mag lezen.

   In het boek bespreekt hij ook, dat mensen die kinderen willen misschien er nog beter aan doen om financiaal onafhankelijk te worden, aangezien ze dan meer tijd hebben om zelf door te brengen met hun kinderen.

   Tenslotte had de auteur absoluut geen hoog inkomen toen hij werkte aan zijn financiële onafhankelijkheid. Hij is juist iemand die door echt zuinig te leven met een relatief laag inkomen al een kapitaal op wist te bouwen. En juist omdat hij ook weinig geld nodig heeft om van te leven, hoefde hij ook niet een enorm bedrag op te bouwen.

   Ik vind juist jouw stijl van leven erg op de zijne lijken, alleen had hij wel al jong een baan, waardoor hij al jong kon beginnen met sparen.

   Verwijderen
 2. Ik ben het eens met Zuinigaan, maar snap ook heel goed wat Lund bedoelt. Het is lastig om niet met de stroom mee te zwemmen. Maar oefening baart kunst!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit blog en boek is wat ons op de weg naar FO hebben gezet (met daarna hulp van wat andere). Het is idd wel extreem, erg knap als je op $7000 per jaar kan leven (wat dus blijkbaar heel goed kan), misschien is het inmiddels iets meer (dit getal stamt van 10 jaar geleden ongeveer), maar veel zal het niet zijn in het geval van Jacob.
  Maar je moet wel open staan voor wat nieuws, aangezien Jacob wel echt de grenzen opzoekt van wat mogelijk is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede bijdrage! Mr. Money Mustache vind hem zelfs te extreem. Kun je nagaan.

   Succes met je FO!

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.