woensdag, november 30, 2016

Tegenlicht over de 80 miljard euro

Afgelopen zondag had VPRO Tegenlicht het over het geldscheppen door de ECB. Je hebt het vast wel gehoord. De ECB stopt maandelijks 80 miljard euro in de economie. Een digitale geldpers. Ieder maand weer 80 miljard euro. De Nederlandse Bank koopt wekelijks voor 1 miljard obligaties op. Alle overige centrale banken doen dit ook. Het aankopen en geldschappen is niet meer dan 1 muisklik.
Pats boem. In de uitzending kun je dat zien. Alles om de inflatie aan te jagen. De verwachting is, dat wanneer de ECB stopt met geld smijten, de economie in elkaar stort. Maar over welke economie hebben ze het eigenlijk? Kun je je een voorstelling maken van de hoeveelheid geld van 80 miljard?  Het bedrag is vergelijkbaar met alle huizen in de gemeente Amsterdam.

TEGENLICHT (uitzending van 47 minuten)


De gepensioneerde econome Ann Pettiflor  (Wikipedia) die in 2007 een boek schreef over de door haar verwachte schuldencrisis in 2008, zegt dit over:

'Geld is iets anders dan goud, zilver, tomaten, Nik's of Apple-telefoons, zegt ze. Als je tomaten, bloembollen of bloemen kweekt, dan kost dat tijd. Je hebt met grond en arbeidskrachten te maken. En dat kan allebei lastig zijn.

Wanneer je als bankier getallen invoert in het grootboek, dan heb je niets met grond of arbeid te maken. Je hoeft je niet in te spannen. Waarom zou je nog iets maken, als je zo ook je geld kan verdienen?
Daarom verandert onze hele economie uiteindelijk in een renteniereconomie. Als je dan nog geld verdient met werk, arbeid, activiteiten en investeringen, dan ben je niet goed wijs. Het is veel beter om te leven van de rente uit je vermogen. Het is veel handiger om je geld te investeren in een huis in Londen en kun je leven van de opbrengst.
Samenvattend vindt ze het ECB beleid idioot. Als ze stoppen met het pompen van geld in de economie, dan stort de economie weer in elkaar. Ze verwacht dat ze er mee doorgaan. De economie gaat omhoog, het economisch herstel wordt bewerkstelligd door het geld van de ECB. We weten niet wat het gevolg is van
Dan heb je de ideologie die zegt: 'De markt regelt het wel, de markt beslist.  De markt staat niet meer in verbinding met de politiek, de cultuur en de samenleving. En dan ontdekken de mensen:' Door de markt ben ik mijn baan kwijtgeraakt, er is een grote financiële crisis ontstaan waardoor de hele wereld bijna vastliep. Daar moet ik voor boeten en de bankiers niet. Die worden beloond door de ECB en de Bank of England. Dat deugt van geen kanten.'

Mensen zijn niet gek. Als je de markt de macht van overheden geeft dan zal die markt gegarandeerd de burgers laten bloeden. Dan wordt de wereld een woestenij. De nasleep van de crisis duurt nu al tien jaar. Er is geen herstel. De financiële sector is alleen bezig om het economische model dat zoveel problemen veroorzaakte, te verankeren.  En tegen dat proces komen burgers in opstand. En overheden zeggen: 'Dat is onze zaak niet.' Dan zeggen mensen: 'Als jullie dit niet aanpakken stap ik naar een sterke man. Mr. Trump. Die gaat het wel aanpakken. Of Marine Le Pen.'

7 opmerkingen:

 1. Nadat ik je blog gelezen had gelijk teruggekeken. Blijf het schokkend vinden...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hij staat voor vanavond op de too watch list. Klinkt ook een beetje als het kromme van beleggers bij een bank. Als ze veel risico nemen, maar daarmee hoge winsten behalen, krijgen ze een enorme bonus. Als ze veel risico nemen, maar alles verliezen, krijgen ze nog maar een kleine bonus. Maar worden zeker niet gekort op hun salaris. Kortom, ze nemen altijd hoge risico's, want voor hen is er geen risico... Ik ben erg benieuwd naar deze uitzending!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, maar als uiteindelijk er meer verlies dan winst wordt gemaakt, raken ze zo hun baan kwijt

   Verwijderen
 3. Bedankt voor de kijktip! Ik ga hem een dezer dagen terugkijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het programma wel gezien afgelopen zondag, ze leren er niets van en de mensen zijn het zat en komen zo in opstand.
  Jammer dat er niet geluisterd word naar de gewone man/vrouw!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat vertelt die eonome ook. De journalist houdt een lange monoloog in het park. De monoloog is nog beter als je niet zo vaak de ehh moet horen.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.