vrijdag, december 23, 2016

De Mijmeringen van Annemiek

Het sociale vangnet verdwijnt uit de maatschappij.  De voedselbanken die meer mensen als klanten krijgen en minder en minder binnenkrijgen.  Dat mensen zes weken moeten wachten totdat ze aan de beurt zijn om als klant bij de voedslebank bediend worden. Mensen die altijd nog opgevangen konden worden, omdat er tehuizen zijn voor psychisch zieken. Maar dat deze huizen ook moeten bezuinigen en dat deze zieken elders moeten wonen. Ze hebben geen geld, geen spullen. Dat kan gewoon in Nederland.

Hoe vaak lees je niet in de krant dat er een probleem is en dat iemand in de war was, waardoor dat probleem veroorzaakt werd.

Er zijn nog meer mensen die tussen wal en schip raken. Het consuminderhuis in Landgraaf geeft mensen wat de nood lenigt. Het is niet alleen geven. De mensen doen ook wat terug aan vrijwilligerswerk . Ze volgen verplicht een consuminderkring. Hier leren ze meer met minder te doen. Dit omkijken naar elkaar en het verplichte vrijwilligerswerk geeft die mensen het gevoel dat ze er toe doen. Ze zijn niet door iedereen afgeschreven.

Annemiek van Deursen schrijft in deze tijd over voorbeelden van schrijnende gevallen. Een gedeeltelijk gekopieerde voorbeeld bijvoorbeeld:
'Felix….. ( gefingeerde naam) Meneer is na een lange tijd in een psychiatrische inrichting te hebben doorgebracht “gezond” geschreven. Hij had in zijn arbeidsverleden o.a. een baan als conducteur bij de spoorwegen en net iets teveel slachtoffers zelfdoding onder de trein gekregen. Meneer moest een lang traject herstel afleggen en zelfs EMDR therapie hielp niet echt….zijn huwelijk strandde want je bent jezelf niet meer na dergelijke belevenissen….
Meneer kreeg een flatje ver van zijn woonplaats en moest vooraf de huur betalen en had geen stoel om op te zitten want na langdurige opname heb je geen inboedel meer. Gelukkig lag er laminaat in de flat waar hij overname kosten voor betaalde en was alle geld op. We hebben binnen een halve dag een complete inboedel gebracht die meneer zelf bij ons uit mocht zoeken. Meneer zou nu nog zonder inboedel zitten als we niet hadden geholpen. Van linnengoed tot pannen bankstel een eethoek plus gasstel en koelkast. Alles hergebruik maar nog goed. Helaas geen wasmachine… We zoeken naar oplossingen * Er werd een basis voedselpakketje in zijn keukenkasten gestopt en bonen in tomatensaus is ook prima als er geen vlees is. Meneer krijgt in de toekomst regiotaxi omdat hij slecht kan lopen. Dan kan hij naar het ziekenhuis op artsenbezoek maar nu even niet want er is geen euro voor de eigen bijbetaling…..ook niet voor voedsel want alles moet nog opgestart worden en hopelijk heeft zijn begeleider die vandaag komt een oplossing …….Ik heb mijn telefoonnummer achtergelaten….. De broodlijn van ons consuminderhuis redde al eerder levens. 
De begeleider van meneer belde op en vertelde dat niet duidelijk is wanneer er geld komt…Meneer heef geen bewindvoerder zodat hij alle financiën zelf moet regelen en dat lukt ook wel als hij niet zo van streek is. De aanvraag bijstandsuitkering loopt. Net zoals bij verhaal een van Annet en Stef zal door de feestdagen een langere wachttijd zijn. We zitten er bovenop en meneer mag eenmaal per week een voedselpakket komen halen en omdat hij slecht ter been is krijgt hij een grote tas op wieltjes van ons….en woont gelukkig dichtbij en als het glad is zoeken we een oplossing.'

Geld geven kan door te storten op: NL14RABO0173658903 van Consuminderhuis Parkstad.

4 opmerkingen:

 1. Mijn vrouw werkt in de psychiatrische hulpverlening en ziet door de bezuinigingen ook steeds meer schrijnende gevallen. Triest dat dit zo moet lopen in NL, een van de rijkste landen ter wereld

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat beschrijft Annemiek ook. Is erg. Verkeerde bezuinigingen.

   Verwijderen
 2. Eigenlijk zou er in elke grote stad zo'n consuminderhuis moeten zijn.
  Eigenlijk zou het niet moeten zijn dat zoiets nodig is in onze maatschappij.
  Ik doe wat ik kan en breng na de feestdagen een big shopper met eten naar de voedselbank.
  Waarom na de feestdagen omdat de Kerst gedachte dan bij de meeste mensen weg is( zo van ik heb gegeven en dat is mooi geweest)en dan houden ze op met geven, ook dan is het nodig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind Annemiek geweldig en doneer af en toe iets aan het consuminderhuis Haar aanpak van "voor wat hoort wat" is een hele goede. Mensen worden uit hun isolement gehaald en aangezet tot actie en zelf hun leven op weer op de rit krijgen.
  Goed dat je er aandacht voor vraagt!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.