donderdag, december 01, 2016

Mijn lessen voor de schrijversacademie

Sinds mei 2016 ben ik bezig met de studie van de Schrijversacademie. Nu volg ik de basis. Ik begin aan de derde module. Iedere module heeft vier opdrachten. Twee A opdrachten en twee B opdrachten. De derde module heet Personages en dialogen. De tweede module is Het verhaal vormgeven en de eerste module Ontwikkel je eigen stijl.

Tien boeken werden mij gestuurd die ik kon lezen. Twee boeken van Jan Brokken werden tot nu toe het meest gebruikt:
'Het Hoe' en "De wil en de weg'
De gemiddelde echte studieduur is tussen de vier en de acht uur per week. In theorie. Iemand zoals ik besteedt er meer tijd aan. Ik lees sinds deze cursus fictie. Gemiddeld acht boeken per maand. Zomaar. Zelfs mijn filmabonnement heeft daar onder te lijden.  Vroeger las ik vooral non fictie. Non fictie zijn boeken waar je iets aan hebt, zoals het boek  Hypotheekvrij.

Het studiedeel van de schrijversacademie, daar wordt aan gewerkt. Dat lijkt me hoog tijd. De schrijversacademie is een creatieve studie en het zijn geen boekhouders. Ik heb niet alle boeken die ik nodig had toegestuurd gekregen en twee vooropdrachten ook niet.
Aan het eind van iedere module, moet je een evaluatie schrijven. Waar ik die kon vinden, vroeg ik. 'Op de website', was het antwoord. De vooropdrachten staan daar ook. Dat had ik kunnen weten, als ik maar gezocht had.
Tja, ik heb zoveel ontvangen aan literatuur, en die website is niet handig. Dit is bekend. Er zijn diverse YouTube filmpjes voor uitgebracht.

Na de basis ga ik door voor een specialisatie. Omdat ik toch iemand ben die meer van non fictie dan van fictie hou, ga ik voor de richting 'Familieverhalen en Biografiën'.
Het kwam niet in me op om dat te gaan doen, want biografiën zijn toch vreselijk saaie dingen? Ik ben daar vanaf gestapt door de schrijfster Maria Genova ben ik daar op terug gekomen. Zij heeft mij geadviseerd. Haar boeken vind ik top.

Wist ik tot voor kort niet welke richting ik op moest, daar ben ik nu uit.

In ieder geval moet ik voor half december drie studieopdrachten doen. Het is de vraag of ik nog aan bloggen toekom. Niet dat ik alleen maar schrijf en lees. Nee, ik ga nog steeds 's morgens naar Basic Fit, oogst nog wat groente van de moestuin. Ga met vriendinnnen naar Aqua Robics en doe ook gewoon wel eens iets anders leuks of gewoon niks.
Of ik de totale studiekosten van 18 maanden x 116,79 er ooit uit ga halen is niet zo belangrijk. Het gevoel dat ik leef en dat ik iets anders doe dan ik ooit gedaan heb geeft energie. 

6 opmerkingen:

 1. Leuk dat je zo'n studie doet. Waar ik dan vooral benieuwd naar ben is of je hier ook iets aan hebt op je blog, behalve dat je er een blog over kan schrijven?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ervaring met schrijven, zorgt er voor dat het beter gaat. Veel lezen helpt. De opmerkingen maken een betere schrijver.

   Sommige bloggers schijnen van nature een goede blogger te zijn. Dat heb ik niet.
   De stijl van schrijven zegt veel over de schrijver.

   Verwijderen
 2. Het klinkt als een interessante studie! Fijn dat je er plezier aan beleeft!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk, deze studie! Dat ga ik ook nog wel eens doen, als ik minder werk. Grappig dat jij ook vooral non-fictie las altijd. Dat doe ik ook, ik wil altijd graag leren. Op het moment luister ik naar een fictie-luisterboek in de auto (voorheen ook altijd non-fictie) en dat is ook wel weer eens fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb Bol.com gevraagd, welke boeken het meest verkocht werden, fictie of non-fictie.
   Geen antwoord, dat is geheim.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.