maandag, december 12, 2016

Tandpasta onderzoek

Sonja Salzer promoveerde vorige week op het effect van mondverzorgingsproducten opmhet verminderen van tandvleesproblemen.
Dat is een mond vol voor het onderzoek van tandpasta. Gewoon dat. Afgelopen week bezocht ik de witte tandenwinkel in Rotterdam voor advies. De tandarts had in de  laatste kies linksboven, onder een oude kroon een klein gaatje geconstateerd.
Ik was geschokt. Ik poets volop, ik raag, ik bezoek de mondhygieniste en dan een gaatje.

De specialist van de witte tandenwinkel zei me dat het mogelijk veroorzaakt kon zijn door het gebrek aan calcium.  Meer calcium dus en hij had een tandpasta met meer calcium er in. Als ik hiermee poetste en vooral niet mijn mond naspoel, dan heb ik een kans dat het beter gaat.  Je begrijpt dat ik dat advies opvolg.

Daarom was ik blij te lezen dat je kunt promoveren op tandpasta. Tandpasta bevat meestal een polijstmiddel, een schuimmiddel en fluoride.  Alleen fluoride is noodzakelijk.

De conclusie van het onderzoek is

 • De ideale tandpasta bestaat niet.
 • Tandpasta is afhankelijk van de persoon die het gebruikt.
 • Je moet niet te hard poetsen,,dat kan de glazuurlaag en je tandvlees beschadigen.
 • Poets niet direct na het eten, dan is het tandglazuur nog zacht.
 • Spoel na het tandenpoetsen je mond niet, dan spoel je de werkzame stoffen weg.
 • Gebruik geen tandpasta dat schuimt. Schuimen lijkt goed, maar is het niet. Schuim is zeep. Het irriteert sneller het mondslijmvlies. Het kan aften veroorzaken.
 • Fluoride voorkomt gaatjes en kan beginnende gaatjes herstellen. Fluoride heeft een antibacteriële werking.
Volgens mij is teveel fluoride helemaal niet goed. Het spul is giftig. In de meeste tandpasta's zit heel weinig fluoride. 

Niet schuimende tandpasta is Ayurdent en Zendium. Zendium wordt vaak gebruikt door mensen die last hebben van aften. 

Ik ben er nog niet uit. Maar ik wil nooit meer gaatjes. 

10 opmerkingen:

 1. Paracelsus had een theorie, dat stoffen bij bepaalde doses nuttig zijn, en bij andere (hogere) doses schadelijk. Dat is voor de meeste stoffen zo.
  Zelfs teveel kraanwater drinken kan dodelijk zijn. Advies is minder dan 6 l per 2 uur te drinken. Of was het 16? Duh!

  Voor fluor liggen de waardes iets anders. Een kleuter kun je met fluoride vergiftigen. Neem eenderde tube tandpasta en laat die achter elkaar doorslikken. Dan begint t te werken. Waarschijnlijk, hoeft niet eens zeker.
  http://www.gifwijzer.nl/vergiftiging-tandpasta/
  Voor volwassenen (met hoger lichaamsgewicht) is het lastiger om vergiftigd te raken. Je moet minimaal 5 g binnenkrijgen voor een serieus giftig effect. Een tube tandpasta (75ml) bevat 150 mg. ....
  Bij normaal tandpasta gebruik zou fluoride moeten helpen bij het gebit, vaak hebben mensen mineraaltekorten, en dat geldt idem voor fluoride. Je kan ook tandpasteren zonder, zeker als je zeker weet dat je geen fluoride tekort hebt (bijv. als je regelmatig sterke thee drinkt of je juiste supplementen slikt).

  Het ligt dus best een soort van ingewikkeld. Of genuanceerd. Paracelsus' wet is tot nu toe aardig betrouwbaar gebleken. Maar die maakt het nogal lastig om te zeggen dat een stof "giftig" is. Want dat is elke stof - uiteindelijk.

  Voor fluoride vind ik het zo op het eerste gezicht wel mee vallen. Al ben ik geen deskundige (alleen maar milieuchemie en toxicologie gestudeerd), en hoor ik graag van diverse onderzoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je goed onderbouwde reactie. Het valt mee dus.

   De zeepachtige stoffen in vele tandpasta's veroorzaakt bij veel mensen aften.

   Verwijderen
 2. Er zijn veel redenen voor een gaatje, mineralentekorten, calciumtekort. Weinig speeksel in de mond, oa veroorzaakt door bepaalde medicijnen, zorgt voor een droge mond snachts. Door een droge mond kunnen bacteriën hun gang gaan in het deel wat droog is. Daar is ook een oplossing voor hoor, google maar op Biotene tandpasta.Geleerd van mijn mondhygiëniste. Dit laatst, dat een droge mond gaatjes veroorzaakt, is iets wat veel mensen niet weten, daarom vermeld ik het maar hier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan heel goed kloppen. Ik slik al calcium tot de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
   Idd heb ik een heel droge mond. Het kan kloppen.

   Het merk van de witte tandenwinkel is mirasensitive hap

   Verwijderen
 3. Ik heb al jaren geen gaatjes meer. Ik neem wel iedere avond de tijd om een poosje zorgvuldig met de tandenstoker te werken. Ik poets mijn tanden 2x daags met tandpasta van Lidl (al vaak als beste getest) en verder 2 porties zuivel en een vitamine D tabletje per dag. Geen idee of ik het goed doe.
  Ik heb het idee dat leeftijd, slijtage, ook een rol speelt.
  Ik heb al 2x uit het niets een wortelontsteking gekregen die me allebei de keren een kies heeft gekost. Helaas.......geen idee hoe ik dat moet voorkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij dor je het goed. In de overgang krijgen veel vrouwen wortelkanaalontstekingen. Uit het niets komen die.
   Dat had ik ook. En ik hoorde dat van anderen.

   Een zus van me had in de jaren 80 twee wortelkanaalbehsndelingen met de kennis van toen

   Vorig jaar had ze opnieuw een wortelkanaslkntsteking op de zelfde plek. Toen was er nog geen digitale controle. Nu wel. Het eindresultaat. Twee implantaten. €!

   Verwijderen
 4. Ik houd ook niet van gaatjes! Niet naspoelen vind ik moeilijk. Dat voelt raar.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel veel vrouwen in de overgang krijgen last van droge slijmvliezen, ogen, mond vagina en droge huid, een oplossing hiervoor is slikken van Omega 7 dit zit in Duindoornbes, een merk is Membrasin, maar ook merkloos te koop. Als tekorten zijn aangevuld is vaak 1 tablet per dag al voldoende Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat is opmhet? Wat bedoel je daar mee?

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.