zaterdag, december 17, 2016

Update hypotheek aflosverhaal: 'Aflossen om los te komen van de ratrace'Hun motto:
De beste schuld is  GEEN schuld
Als het huis afgelost is, is er weer een probleem minder.


De samenvatting:
Het echtpaar  inmiddels 53 jaar oud en 28 jaar getrouwd met twee kinderen. Een dochter die niet meer thuis woont en een 18 jarige zoon die op de universiteit studeert.

Zijn ouders overleden op 55-jarige leeftijd.  Een extra reden voor hen om zo snel mogelijk met pensioen te gaan.  Het aantal reorganisaties in het bedrijf (IT-engineer) heeft hij altijd weten te voorkomen door bij te studeren. Zijn vrouw die drie jaar geleden haar baan verloor werkt nu op een 0-uren contract, gemiddeld drie dagen per week in de kinderopvang.  Zij leefden altijd naar 1 salaris. Haar inkomsten worden gebruikt voor de extra's. Van zijn inkomen hebben ze altijd minimaal 10% per maand weggezet.  Vooral om rendement te halen en fiscaal vriendelijke producten met rendement te kopen.

Vele jaren heb ik actief op de beurs gehandeld. Zelfs in de crisisjaren. Ik heb nooit woekerpolissen gehad, maar wel te maken gehad met beursbedrijven die (door fraude ) failliet ging. (zie IMTECH ed.). Als ik deze pech niet had gehad, was ik al door de hypotheek heen. Zonde van het geld. Dan maar veilig aflossen.

Behalve de hypoheek, hebben zij nooit schulden gehad. Het meerwerk en de inrichting huis cash betaald.
De kinderen zijn opgevoed met dit idee. De kinderen betalen zelf de kosten voor de opleiding voor hun rijbewijs.   De particulier HBO studie van mijn dochter werd cash betaald. Geen overheidslening. Wij vinden dat diploma's / kennis zijn waarde behoudt en dat geld slechts een middel is. Voordat ze klaar was met haar studie kreeg ze al een baan aangeboden.

We zijn gaan aflossen, om de doodeenvoudige redenen dat de overheid voor wat betreft de toekomst een erg onbetrouwbare partner is en je steeds meer op jezelf bent aangewezen. Zo kon ik vroeger met de VUT op 60 jaar, toen 62, toen 65 en nu 67+.

Omdat ik van mening ben dat er veel zaken mis zijn op economisch gebied (geld bijdrukken, deflatie ed.) mijn geld dan maar liever in stenen steek en  rendement op de beurs. 

We begonnen in 2014 met aflossen. Dit om niet ieder jaar met de vermogensbelasting te maken te krijgen. Geld moet renderen en voor ons en onze toekomst werken.   

We zijn blij met het goeddeels afgeloste huis. Het voelt goed aan. We zien de kans op het vrij zijn zonnig tegemoet.  De vrijheid lonkt steeds feller.  We leven een normaal leven. Geen dure auto’s of dergelijke. Normaal eten.  Bij ons lekt geld weg naar onze reislustigheid.  Afgelopen jaar reisden we in het voorjaar naar New York,  in de zomer naar Florida en in november reisden we naar de Canarische Eilanden.  Ondanks al deze reizen en aflossingen hebben we dit jaar de kunststof kozijnen laten plaatsen. Hierdoor gaat de energierekening omlaag.

2016
2015
Schulden


Spaarhypotheek, 6,9%  was 68.067
68.067
68.067
Spaardepot
volgestort
volgestort
Aflossingsvrij was €45.378
0
0
Aflossingsvrij was €52.000
32.000
42.000
Sub totaal schuld
68.067
110.067


Bezit


Waarde Beleggingskapitaalverzekering bij  Brand New Day voor de inmiddels  aflossingsvrije hypotheek.
14.000
12.000Totaal schuld
54.067
88.067


8 opmerkingen:

 1. Totaal schuld 2015 moet 98067 zijn toch? (110k-12k).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het totale verhaal is interessanter dan de eurootjes.
   Het kan dat er een verschil in zit.

   Verwijderen
 2. Ik vergeet wel eens,dat anderen een hoge huur of hypotheek aflossing moeten betalen. Zo ben ik gewend aan "vrij"wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een heerlijkheid. Wat een rust. Maar toch dagblad metro halen bij het station. Ik heb echt gedacht dat bij jullie de metro reed, zoals hier gewoon is. Er worden meer treinen veranderd in een metro ook over grotere afstanden,
   Het duurde even voordat het kwartje viel.

   Verwijderen
 3. Ja, en de totale schuld voor 2016 dus 86.067 euro (68.067 plus 32.000 minus 14.000). Verschil met 2015 is dus 12.000 waarvan 10.000 euro aflossing en 2.000 euro inleg/rendement bij BND.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tip voor de volgende keer om alleen te schrijven hoeveel er extra is afgelost.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.