donderdag, januari 26, 2017

Bewuste misleiding bij crowdfunding

Het FD (betaald) schreef dat de accountantskamer heeft vastgesteld dat een onkritische accountant onjuiste informatie heeft geleverd over de verwachte resultaten van installatiebedrijf ABC Energy Solutions aan crowdfundingsplatform GeldvoorElkaar.

De informatie die door accountants aangeleverd worden aan Geld voor Elkaar rammelt. Er is onvoldoende controle.
Afgelopen dinsdag schreef het FD, dat de accoutnantskamer accountant X verweet dat hij onvoldoende professioneel kritische instelling had bij de begeleiding van ABC Energy Solutions.

De 85 financiers haalden bij elkaar €85.000 op. Het bedrijf is failliet. Volgens info uit het insolventieregister ging dit bedrijf al in 2013 failliet. Het duurde al met al ruim 3 jaar voordat de accountantskamer uitspraak deed.

Al langer wordt gewarschuwd voor onvoldoende controle op de cijfers in de crowdfundingssector. Deze zaak is het topje van de ijsberg.
Kredietorganisatie Qredits zei vorig jaar dat pitches op crwodfundingsplatforms niet het volledige verhaal vertellen. De zaken worden mooier voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn.

Niet alleen de crowdfunders zijn verkeerd vorgelicht. Ook de ondernemer is de dupe geworden van misleiding. Het bedrijf had nu nog kunnen bestaan. Soms is het beter om niet verder te investeren, maar op de oude voet verder te gaan.

Op dit moment is nog niet bekend met welke strafaatregelen accountant X te maken krijgt. De AFM bestudeert de uitspraak van de accountantskamer. Voorlopig worden de regels niet voor crowdfunding niet aangepast.
Wat ik hier uit begrijp, is dat er niets veranderd. Je kent het wel plasglaswas.

GeldvoorElkaar gaat met een advocaat en een gerechtsdeurwaarder bekijken wat de verhaalsmogelijkheden zijn. Volgens Drimble is er niets te halen. Zondegeld eigenlijk. Beter als GvE aan de voorkant de controle op aanvragen verbetert.

Mocht je mee willen doen met crowdfunden. Spreid je leningen. Mocht er een bedrijf failliet gaan, dan heb je mogelijk minder rendement, maar toch nog voldoende rendement. Lees verder dan de populaire info. Speur het internet af naar de gegevens van het project. Overweeg. Ben je dan te laat, dan heb je pech. Er komen nog voldoende mogelijkheden.

GeldvoorElkaar heeft hier cijfers over de investeringen tot en met 2015.
Deze afbeelding is een klein beetje info van deze informatie.

Prive heb ik een kleine crowdfunding en deze loopt al jaren door. Maandelijks incasseer ik het geld.
Met de stamrecht BV heb ik totaal €18.500 geinvesteerd. Tot op heden loopt dat goed. Ik heb al langere tijd niet meer geïnvesteerd in nieuwe projecten.  Begin februari staat het jaaroverzicht klaar.

2 opmerkingen:

  1. Het blijft oppassen hè, met crowdfunding! Spreiden is altijd verstandig in ieder geval.
    Dit sluit wel mooi aan op mijn blog van vandaag :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.