donderdag, februari 16, 2017

Hoe gaan ouderen financiële uitbuiting tegen

Het is voor ouders moeilijk om nee te zeggen tegen kinderen. Hun hele leven heb je voor ze gezorgd. Nu zij zelf out zijn, zorgen de kinderen voor de ouderes. Ook de financiële hulp. Een hulp pint even wat geld voor degene voor wie zij zorgen. Hoe gemakkelijk is dat?
Degenen die hulp bieden moeten sterk in hun schoenen staan. Niet iedereen kan dat.


Enkele praktijkvoorbeelden.
 • Een mevrouw van 88 die naar een verpleeghuis moet, vindt het moelijk afscheid te nemen van haar hulp., beklaagt ze zich bij het Leger des Heils. 'Ze doet zoveel voor me en ik kan haar niet missen, maar ze steelt ook van me, al zijn het maar kleine dingen.'  Het signaal is te vaag om alarm te slaan.
  Het leger des Heils biedt aan om een makelaar te zoeken om haar huis te verkopen. 'Doe geen moeite, dat is al geregeld', vertelt de huishoudelijke hulp.
  Het flatje is al verkocht! Het geld is niet op de bankrekening van de oudere vrouw terecht gekomen.Een hulp gaat op vakantie en een vriendin vraagt om het bankpasje voor de boodschappen. De vriendin ontdekte zo dat er tienduizenden euro's minder op de rekening stond dan zou moeten.
 • Een zoon die tegen zijn vader zegt 'Pa, er staat 30.000 euro op je rekening. Ik zou de banken niet vertrouwen. Zal ik het veilig voor je bewaren?'
 • Wist je dat 200.000 gevallen van ouderenmishandeling per jaar plaats vinden en 'slechts' 35% van deze gevallen gaat het om financiële fraude.

Ik vind dit ongelofelijk, maar het gebeurt. Hoe kun je dit voorkomen? Aan voorkomen heb je meer dan aan verhalen achteraf. Aan  woorden  'als' en 'hadden' heb je achteraf weinig.

– Laat of maak zelf een levenstestament op. Hierin regel je ook je geldzaken. Meer info hier (klik)

 • Benoem een gevolmachtigde en regel daar toezicht op.
 • Neem een aparte bankrekening met een laag saldo als je vaker je pinpas uitleent.
 • Stel een lage daglimiet in voor pinbedragen.
 • Zet spaargeld op een aparte rekening!
 • Bel voor huiselijk geweld en financieel misbruik naar Veilig Thuis op 0800-2000

4 opmerkingen:

 1. O ja, zulke dingen gebeuren heel vaak. Een alleenstaande tante van mij is bestolen door haar hulp. Daarna woonde ze in een verzorgingshuis waar uit haar portemonnee is gestolen. Hetzelfde gebeurde in het verpleeghuis waar ze werd opgenomen toen ze zeer huplbehoevend werd. ook mooie dingetjes werden gestolen zoals een mooie pen, een klein bronzen beeldje etc. etc. Daar werd de dader op heterdaad betrapt toen hij van een andere kamer stal. Werd er maar meer aandacht aan dit soort afschuwelijke laffe zaken besteed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Triest. Hoe ouder, des te kwetsbaarder. En dus vaker slachtoffer :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tsjonge ik vind het schokkend. Hoe kunnen mensen zoiets iemand anders toch aan doen?!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.