maandag, maart 20, 2017

Alleen maar positief nieuws volgen

Í
Killercat Telegraaf
Meer mensen willen het nieuws mijden, omdat ze er naar van worden.  Geen nieuws of verhaal zonder conflict. Maar steeds meer mensen hoeven dat nieuws niet meer. Mensen mijden het nieuws en merken dat ze er blij van worden. Slecht nieuws geeft stress. Weg er mee.

Van een journalist bij een regionale krant hoorde ik dat er op de redactie de 25 best gelezen artikelen aan de muur hingen. Iedere dag de nieuwe lijst.
Zijn artikelen hingen er niet bij.

Hij berichtte over Nigeria, of een ander ver weg land. De best gelezen artikelen betroffen het nieuws over Panda's, katten en andere verhalen.
Beursberichten haalden het ook niet. Berichten die het dichtst bij de mensen staan worden het best gelezen.

Deze journalist, medestudent op de Schrijversacademie,  droomde, zo schreef hij, dat hij 's nachts op de redactie dat papier van de muur trok en verbrandde.  Het hele pand ging in de fik, omdat zijn verhalen nooit bij de vijfentwintig best gelezen verhalen hoorde.

Mijn huiswerk, over een dik betaalde acteur die op zwart zaad zat, en al weer geen geld had ontvangen van zijn laatste nieuwe succesfilm. Zijn manager had een eiland en een nieuw vliegtuigje gekocht. De manager vertelde dat dit kwam van goed resultaat op de beurs. Da acteur maakte ruzie met zijn manager en zei  'de beurs komt bijna niet van zijn plaats af. Hoe kan jij dan zulke klappers gemaakt hebben.'

Mijn geschreven stuk werd door de groep afgekeurd,  Berichten over de beurs, is totaal niet interessant of leuk. Stop daar maar mee.  Ik kon het stuk het beste door de wc trekken. Weg er mee. Hup 1200 woorden weg.

Wil je echt maar alleen maar nieuws waar je gelukkig van wordt?  Deze bronnen bevatten positief nieuws:


Worldsbestnews.nl

Hetnieuwsvandevooruitgang.nl

Goed niews op de NOS 'opmerkelijk'

Theoptimist.nl


Inspiratie: De Volkskrant

18 opmerkingen:

 1. Ik herken het bij mezelf wel; ik lees liever niet teveel negatief nieuws, omdat dat dan ook een negatieve invloed heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik leer veel. Het zal lang duren voor ik zover ben. Ik merk het in de waardering van dit soort blogjes. De waardering is hoger, waar de bezoekersaantallen dalen.

   Verwijderen
 2. Same here. Zo min mogelijk rot nieuws. Het is toch zo selectief.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat naar voor je dat ze no negatief waren over jouw verhaal. Waarschijnlijk wel leerzaam geweest, maar 'door de wc trekken' is een uitdrukking die ik niet graag zou horen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik volg het nieuws zo min mogelijk. Hoe meer slecht nieuws hoe slechter ik me ga voelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik probeer het te volgen. Maar ik snap het niet. Ik lees twee kranten.

   Verwijderen
 5. Ik volg dagelijks het nieuws, dus zeker ook slecht nieuws. Ik ben wel met een nieuw twitteraccount begonnen vanwege alle negativiteit in mijn timeline. Maar dat had meer te maken met het enorme gehakketak daar en al die retweets van Wilders en Trump.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, Trump is gekozen en Wilders heeft veel stemmen gekregen. Nu wordt Baudet afgebrand door de NPO.
   Ik vind Trump een gevaarlijk man. Het is goed om een ander Twitter account te hebben. Veel bekende mensen hebben een tweede Facebook en Twitter account.

   Verwijderen
 6. 'Wat niet weet, wat niet deert,' gaat het spreekwoord...

  Maar het is wel frustrerend als je een stuk schrijft en het wordt niet gewaardeerd.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zij zo. Ik heb inzicht in groeps schrijverijen. Gemiddeld is het wel veel van het zelfde, qua inhoud in de specialisaties. Iedereen heeft zijn eigen stijl een spat bloed maakt een klein.stukje spannend.

   Verwijderen
 7. Het is een gek idee inderdaad, maar ik vind het wel herkenbaar. Ik houd ook niet van negatief nieuws. Overigens volg ik het nieuws heel slecht. Ik ben net weer een paar weken lid van een krant (zo'n abonnement van 4 weken voor 4 euro) en het viel me vandaag op dat ik eigenlijk alleen maar de columns lees. Die krant gaat de deur weer uit dus. En ik stop mijn kopje weer netjes terug onder het zand. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan me voorstellen. Ik begon met kranten abonnementen toen ik stopte met werken. Ik vind het wel leuk.
   internet kost teveel tijd nu,

   Verwijderen
 8. Mensen willen geen slecht nieuws. Mensen willen wel nieuws, ze willen wel spanning. Met een goede afloop. Of in ieder geval een afloop waar je een goed gevoel aan overhoudt.
  Als je je verhaal kunt herschrijven vanuit dat recept, ben ik benieuwd of je de zelfde reactie krijgt.
  De beurs moet een detail blijven, tenzij je kan schrijven als Gerard Horman. Die ziet kans geld en spanning in 1 tekst te krijgen. Kan ik ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook hier sla je de spijker op zijn kop. Het eind was goed. De acteur besloot met een andere manager door te gaan, velen hebben slechte managers Johan Cruijff en de bekende zanger die vorig jaar overleed. Hij moest tot zijn dood doorwerken, omdat hij zich om de tuin had laten lijden.

   Mijn acteur had het in de gaten. Een medestudente vond het bedrag dat de acteur verdiende hoog. Ik niet. Ik ben beter op de hoogte van geld en hoe mensen het geld laten rollen. Vooral als ze er in kunnen zwemmen.

   Verwijderen
 9. Herkenbaar hoor die kritiek. Maar wel vrij bot gebracht!Ooit schreef ik, geheel naar waarheid, wat over kantoorpolitiek, ook voor een schrijfcursus.
  Dat werd afgedaan dat dit soort zaken echt niet waar konden zijn.

  Blijf gewoon bij jezelf, bij onderwerpen die jou aanspreken. En zoek een publiek die wel waardeert wat je te zeggen hebt. Dat werkt het beste.

  En negatief nieuws...kennelijk trekt dat toch heel veel mensen. Misschien omdat je dan opgelucht adem kan halen dat dit jou niet overkomt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De journalist had meerdere frustraties. Ik vond zijn stuk niet geweldig. De groep bestaat vooral uit mensen die bij uitgeverijen boeken redigeren, journalisten en die ook al zelf schrijven.
   Ik ben, zoals je vermoed de oudste. Voor schrijven moet je rust hebben. Dat heb ik niet. Als ik een tijdje niemand gesproken heb, dan moet ik er uit. Weg, mensen zien, mensen spreken. Voor kluizenaar ben ik niet in de wieg gelegd.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.