zaterdag, april 15, 2017

Aardappels kweken van schillen

Zo zuinig had je het vast niet kunnen bedenken. Gratis nieuwe aardappels.
Maar als je in deze tijd van het jaar je aardappelen schilt dan kun je van de schillen nieuwe aardappelen laten groeien.
Hiervoor moet je niet alleen de schil in de grond stoppen, maar ook iets aardappel.

Het kan in de vierkante meter bak.  In dit geval is het voorgezaaid, maar dat hoeft niet.  In alle gevallen levert het aardappelen op. Mogelijk kleinere aardappelen dan normaal. Het is leuk om uit te proberen.

Nieuw is het niet. In de tweede wereldoorlog werden de schillen gebruikt om aardappelen te kweken. Waar mensen de schillen op de composthoop gooien, komen er toch aardappelenplanten omhoog.


De man in dit youtubefilmpje heeft het totale proces in beeld gebracht:12 opmerkingen:

 1. Leuke tip, zeker nu in het voorjaar! Heb al 3 aardappelen in de grond zitten, dus voor volgend jaar voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om te proberen. Pootaardappelen zijn het best geschikt. Dit is een filmpje om mensen te enthousiasmeren voor moestuinieren. Mijn lezers hebben niet zoveel met moestuin. Een laagdrempelig blogje dus.

   Verwijderen
 2. Ik heb altijd begrepen dat je aardappels uit de winkel niet moet poten ivm met de aanwezige kiemremmers of bestrijdingsmiddelen. Ook aardappelschillen horen om die redenen niet op de composthoop.
  Alleen biologische aardappelen zijn hier wel voor geschikt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je bent een kenner. Dit is echt voor beginnelingen. Je moet de smaak te pakken krijgen.

   Verwijderen
 3. Je kunt inderdaad planten vermeerderen door te stekken etc. Maar al die moeite en dan dat beetje aardappeltjes als oogst. Ik zou, als ik aardappels ging telen, dat toch anders aanpakken. Ik heb op Gardeners World ooit gezien hoe ze in een paar gestapelde autobanden kilo's aardappelen teelden, maar dan wel van pootaardappeltjes en niet van schillen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In een potgrondzak kan ook. Krijg je ook weinig aardappelen van.
   Ben je niet onder de indruk van de groeikracht en overlevingsdrang van planten? Trek de lijn door naar mensen. Wij hebben ook een overlevingsdrang.

   Verwijderen
 4. Wij doen dat elk jaar van bio aardappels in wat potten, de schillen in de grond en op het eind toch behoorlijk wat aardappels. Wij eten ook niet veel aardappels maar voor ons is het genoeg!
  Ik vind dit geen laagdrempelig blog maar een consuminder onderwerp!
  Ga zo maar door hoor!!!
  Er zijn er zat die dit nog niet weten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Moestuinieren wordt niet gewaardeerd op dit blog. Dit is de enige keer of zo.
   In potten is een goed idee, wat voor soort potten gebruik je?

   Verwijderen
 5. ontzettend leuk. zou dit ook in een hele grote bloempot te doen zijn of heeft een aardappelplant meer ruimte nodig?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een grote bloempot kan, maar deze zijn duur. Heb je een grote bloempot? Je kunt een speciekuip overwegen. Deze zijn heel groot en ze kosten weinig, potgrond is best duur.

   Verwijderen
  2. heb geen bloempot. wilde inderdaad iets als een speciekuip proberen. die vriezen ook niet zo snel kapot verwacht ik. :)

   Verwijderen
  3. Dit is de tijd om aardappelen te poten. Een beetje vorst kunnen ze hebben. De groei staat dan stil. Aardappelen halen alle voeding uit de grond. Daarom wordt na aardappelen bonen gekweekt. Bonen leveren stikstof via de wortels aan de grond, vooral wanneer je de bonen pas rooit als de planten al verdort zijn.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.