donderdag, april 06, 2017

Een inkomen bij elkaar hosselen

Te koop bij Bol.com
Dinsdag schreef ik over het bij elkaar verdienen van een inkomen.   Het voorbeeld kwam uit dit boek van Jeanine Scrheurs. In 2006 kwam zij mij thuis interviewen voor haar afstuderen aan de Maastrichtse universiteit.

Lekker Leven met Minder.blogde eerder over dit boek.

Zoals in elk boek staan er goede en minder goede dingen in.  Ik vond de voorbeelden van een gemengd bedrijf erg inspirerend.  Zij werd groot op een gemengd bedrijf, namelijk een boerderij. Behalve vee, was er land voor weide, graan, bieten of aardappelen. Er was een moestuin bij met een boomgaard voor groenten en fruit. Veel mensen waren in belangrijke mate zelfvoorzienend.

Het boerenbedrijf was onvoldoende voor een goed inkomen. Boeren hadden er vaak een baantje bij.

Het boek haalt meerdere voorbeelden er bij van mensen die een inkomen bij elkaar verdienen, door meerdere soorten inkomen bij elkaar te scharrelen. Het vorige voorbeeld was

Een tweede voorbeeld is deze: vrouw met een boeiend leven. Zij hosselt een inkomen bij elkaar, door Spreken, trainen en schrijven. Maandelijks toucheert ze €8.150.

Ze werkt parttime als directeur-voorzitter bij een non-profit organisatie. wat €4.000 toucheert.  Ze geeft trainingen en lezingen, verhuurt een kamer via Wimdu (gelijk aan Airbnb, geen vergunning nodig) Ze schreef een boek en dat levert ook wat op.

Deze vrouw doet vooral met wat ze heel graag doet en met haar kennis en ontdekt haar persoonlijke mogelijkheden.

Als je best wat bij wilt verdienen, maar je hebt koudwatervrees. Het is eng om geld te verdienen. Als je dat niet gewend bent. Ik geef het toe.  Je moet klein beginnen. Vervolgens ben je trots op je zelf verdiende geld. Het is zoveel fijner om als eigen baas geld te verdienen dan in loondienst te werken. Niet idereen is het met mij eens. Mensen die geld moeten lenen om te investeren in een bedrijf. Zijn slaaf van de bank. Niet fijn.
10 opmerkingen:

 1. Iedereen kan wat bij verdienen, maar niet iedereen zal er succesvol in kunnen worden. Ligt volledig aan je capaciteiten en de waarde van de diensten die je aanbied. Deze dame is duidelijk heel goed in wat ze doet, daarom kan ze er ook goed mee verdienen. Ze doet het in ieder geval beter dan wij wat betreft inkomen!
  Maar het belangrijkste blijft toch dat je iets doet dat je gelukkig maakt, anders worden het hele lange dagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit was de succesvolste uit het boek. In mijn vorige blog was het plukken van laaghangend fruit voor gewone stervelingen.
   Dat is deze dame niet. €4000 bruto zou ik ook leuk vinden.

   Verwijderen
 2. Kamer verhuren is vooral weggelegd voor huiseigenaren. Voor mensen die n huis huren, is dat lastig (en dan beperkt mogelijk) of onmogelijk.
  En dan nog ben ik benieuwd of je daar (bijv met 1 kamer) t minimum loon mee kan verdienen. Per nacht verhuren plus ontbijt zal op populaire plekken waarschijnlijk wel meer opleveren.
  Een boek schrijven doen er veel, maar er serieus wat mee verdienen, lukt weinigen. Dus petje-af voor deze dame. Ze doet het goed, maar is er wel bijzonder goed/handig in.
  En dan nog een directeurssalaris er naast, ja, dat helpt ook om rond te komen.

  En het is goed om meerdere inkomstenbronnen te hebben, maar ik heb zelf nog niet echt veel kunnen bijverdienen naast mn baan. Een kamer verhuren was leuk (voor extra hypotheekaflossing), maar 300 euro per maand is niet genoeg om van te leven. En andere bijverdiensten waren altijd kleiner (en meer werk)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vrienden op de fiets mag wel, want dat is een club van 'vrienden'. Verdere mogelijkheden voor huurders zijn er niet veel. In het contract van de woningstichting staat duidelijk dat je geen bedrijf van uit huis mag hebben.

   Verwijderen
  2. Een (deel van) je huis verhuren is idd voor huiseigenaren. Hier in België zijn er meer eigenaren dan in Nl geloof ik, maar jawel hoor, als je in een druk bezocht toeristisch gebied woont kan het verhuren van 1 kamer echt wel een klein maandloon opleveren.
   Wij hebben eerst wel flink geinvesteerd om alles in orde te krijgen met de wetgeving, en het is ook wel hard werken: je krijgt niets voor niets!
   Maar het is wel een hele leuke bijverdienste voor ons. Je kan best nooit al je eieren in 1 mand leggen, dus dat husselen is wel slim. Niemand is zeker van zn betaalde job, iedereen kan zonder werk komen. Dan is het maar fijn als je nog andere inkomstenbronnen hebt.

   Verwijderen
 3. Ik vond de diversiteit van het inkomen inderdaad ook leuk om te lezen, sommige dingen denk je niet aan of denk je misschien dat ze niet voor jou zijn. Maar als iemand die in feite al best dik verdient (al zeg ik het zelf, met die 4000 van die dame) het ook doet, waarom zou jij het dan niet doen? En je kosten verlagen natuurlijk, dat scheelt ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een bruto inkomen. Een alleenstaande heeft meer kosten dan een tweeverdiener, maar dan nog is het een mooi inkomen.

   Verwijderen
 4. Het is een leuk onderwerp! Ik denk dat het bij de meeste mensen noodzaak is om extra inkomsten te halen uit bijbanen en dat zijn dan bijbaantjes zoals kranten bezorgen en werken in de horeca. Het levert nauwelijks iets op, maar iets is meer dan niets. Het is zwoegen voor weinig en levert geen vrijheid op. Het lijkt mij nog niet zo gemakkelijk om verschillende banen in je leven in te passen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk onderwerp! Ik denk dat je hier twee soorten mensen in hebt. Degenen voor wie dit pure noodzaak is, zoals Zuinigaan beschrijft (dan is het dus helemaal niet zo leuk) en degenen met een ondernemersgeest die hiermee een vrije levensstijl voor zichzelf creëren.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.