zaterdag, april 01, 2017

Fake de slimste van je collega's te zijn

Je wilt de slimste en aardigste van de groep gevonden worden. Wie wil dit niet. Hoop dat geen van je collega's dit boek '100 trucs om slimmer te lijken op je werk' van Sarah Cooper gelezen hebben.
Sarah werkte bij Google, bij Yahoo en bij Uber.
De tips zijn leuk en vooral effectief.
Niet alleen bij vergaderingen spin je goed garen, maar in je hele leven.  Iedereen weet dat je met stroop likken heel ver komt. Maar dan ook nog eens zo, dat het niet in de gaten loopt.

Meer dan een derde van de vergaderingen is bedoeld voor het planen van een nieuwe vergadering. Een zesde van de tijd gaat op aan de vraag of iemand het zojuist gezegde wil herhalen, omdat je niet zat op te letten, en nog eens drie zesde had eigenlijk gewoon per e-mail afgehandeld kunnen worden.

Als je in de tertiaire sector oftewel zakelijke dienstverlening actief bent, is de kans erg groot, dat jij wekelijks - of als je geluk hebt maandelijks - in een vergadering zit en je huid eraf krabt van de frustratie of verveling. Veel vergaderingen zijn dan ook zinloze zombiefestijnen. Tegelijkertijd bieden de bijeenkomsten belangrijke kansen om aan je meerdere te tonen, welke leiderskwaliteiten jij in je marts hebt. Kortom, wil je promotie, wees dan de slimmerik, terwijl iedereen met zijn gedachten bij de lunch zit.

Hoe je dat doet, beschreef Sarah Cooper in 2014 op Medium.com. Eind 2016 werden haar berichten plus meer, gebundeld in een volledig boek.

Enkele tips zijn:
Sarah Cooper €15,00

 • Zeg in het heetst van de stijd: 'laten we even een stapje terugzetten'. 
 • Werpt iemand een percentage op, vertaal dat dan naar een breuk. 'Dat is één op de vier.'
 • Wandel rond in de vergaderruimte en herhaal wat de slimste uit de groep net heeft opgeworpen.
 • Blijf knikken, terwijl je doet alsof je alles opschrijft.
 • Bij een brainstormvergadering, waarbij de onzinmeter diep in het rood gaat, omdat mensen 90 procent van de tijd de vergadering vullen met zich ontzettend slim proberen voor te doen. Wandel dannaar buiten en vraag of iemand ook koffie / thee wil. Zo hoef je er niet de hele tijd bij te zijn en toon je tegelijkertijd assertiviteit.
 • Deel analogieën mee, die dermate achterlijk zijn, dat ze diepzinnig overkomen. Genre: 'We hebben de taart, maar de taart heeft nog een mooi beslag nodig, wat is dat beslag?'
 • Vraag je hardop af of we wel de juiste vragen aan het stellen zijn. Gebruik spreekwoorden zoals 'Is dat niet een beetje een tang op een varken?' 
 • Vraag je hardop of een idee niet te klein is, zodat je als een groot denker overkomt. Zeg bijvoorbeeld 'Maar in welk opzicht is dit disruptief?', of 'Is dit de toekomst?' 'Ik dacht dat dat dood was'.  'Waar ligt de grote winst?' 'Doet Apple dat niet a?'

Imiteer je baas en ga dicht naast hem zitten, of zit dicht naast de voorzitter. Daardoor lijk je belangrijk.  Knik heell veel. Heel veel knikken lijkt of je alle informatie beheert.

Leuk toch? 


3 opmerkingen:

 1. Lijkt me vreselijk eerlijk gezegd, waarom zou je de slimste willen lijken met zulke domme opmerkingen? ;) En dat iemand er dan ook nog een boek over schrijft wat anderen gaan lezen. :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou het niet weten. Vergadertechniek leren is handig. Zeker als je veel vergadert. Voordat ik voorzitter werd, heb ik me eerst verdiept in het sturevn van een vergadering. Veel gemak van gehad.

   Verwijderen
 2. Ha, misschien ligt het aan de sector (IT manager) maar mensen die veel van dit soort gedragingen vaak in de praktijk vertonen worden op mijn werk toch vooral als zeer ergerlijk ervaren, ik mag het geklaag daarover dagelijks aanhoren :). Tenzij je ook daadwerkelijk substantie kunt geven aan wat je uitdraagt moet je hier niet proberen de slimste te zijn, of degene die overal van op de hoogte is, doe je dat wel, of plaats je jezelf teveel boven de groep door onnodige herformuleringen en wazig spreekwoorden dan jaag je mensen tegen je in het harnas en word je waarschijnlijk genadeloos onderuitgehaald. Maar goed zoals gezegd misschien verschilt het per sector.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.